Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Räikkösen Ferrari-uralle tyrmistyttävä päätös, mutta uusi käänne on paras mahdollinen koko F1-sarjalle, Sauberille ja ehkä Kimille itselleenkin

Kimi Räikkösen ura Ferrarilla päättyy tähän kauteen, vaikka hän on ajanut pistekeskiarvoltaan parasta kauttaan toisella F1-aikakaudellaan, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Formula 1
Kimi Räikkönen
AOP/XPB Images

Näin Kimi Räikkösen yllättävää Sauber-sopimusta kommentoitiin – katso tästä Yle Urheilun erikoislähetys

Pitkään jatkunut veivaus on päättynyt. Kimi Räikkösen ura Ferrarilla päättyy tähän kauteen. Ensimmäinen reaktio on tyrmistys ja hämmästys, vaikka huhut ovat vieneet jo pitkään lokakuussa 39 vuotta täyttävää suomalaista ulos italialaistallista. Tämän vuoden jälkeen F1-sarjan ikäpresidentti ei saanut enää jatkaa.

Räikkönen on kuitenkin tällä kaudella ajanut erittäin hyvää kautta. Pistekeskiarvo kisaa kohden on tähän mennessä toistaiseksi paras sen jälkeen, kun Räikkönen palasi F1-sarjaan muutaman rallivuoden jälkeen.

Vaikka Räikkönen on jäänyt 92 pistettä MM-sarjaa johtavasta Lewis Hamiltonista, se on silti 14 kisan jälkeen paras suoritus suomalaiskonkarilta sitten vuoden 2012. (siirryt toiseen palveluun)

Räikkönen on ajanut myös tasaisesti palkintokorokkeelle.

Viittä kisaa lukuun ottamatta Räikkönen on tällä kaudella ajanut joka kerta kolmen parhaan joukkoon. Niissä viidessä kisassa matka on päättynyt itsestä riippumattomiin keskeytyksiin kolme kertaa.

Räikkönen onkin toteuttanut oikeastaan juuri sen, mitä Ferrarin pääjohtaja Sergio Marchionne pyysi perinteikkäällä joululounaallaan. Marchionne vaati Räikköseltä tasaisuutta suorituksiinsa (siirryt toiseen palveluun). Hän painotti, että kausi 2018 olisi Räikköselle viimeinen mahdollisuus löytää samanlainen vire kuin Monacon paalupaikkaviikonloppuna.

Sergio Marchionne.
Sergio Marchionne.EPA

Yksi musta kohta kaudella

Räikkösen kaudesta voi oikeastaan hakea yhden epätasaisen vaiheen. Kauden kolmessa ensimmäisessä aika-ajossa Räikkönen ajoi eturiviin.

Sen jälkeen tuli useampi ajovirhe, jotka vaikuttivat lähtöruutuihin kilpailuissa. Bakussa Räikkönen oli matkalla jopa paalupaikkaan, kunnes teki aivan kierroksen lopussa ratkaisevan virheen.

Suomalainen putosi kuudenteen ruutuun. Silti kisassa tuli kuitenkin huima nousu toiselle sijalle. Myös Ranskassa heikon aika-ajon jälkeen Räikkönen ylsi kolmanneksi. Jäämies on siis tehnyt hyviä torjuntavoittoja virheistään huolimatta Kanadan kisaa lukuun ottamatta.

Kimi Räikkönen
AOP

Mentiinkö liian tunteella?

Kesätauon jälkeen Räikkönen oli kuitenkin jälleen huippuvireessä. Belgiassa huippusijoituksen estivät Ferrarin bensasekoilut aika-ajoissa.

Monzassa Räikkönen sai vihdoin kauan odotetun täydellisen osumansa ja valloitti paalupaikan F1-historian nopeimmalla kierroksella. Kisan voittoon Räikkösen renkaat eivät riittäneet, mutta Kimi-huuma oli jälleen päällä.

Useimmissa uutisissa F1-varikon sisältä alettiin kertoa, kuinka Ferrarin uudet johtajat John Elkann ja Louis C. Camilleri olivat yrittäneet vielä saada jatkosopimuksen Räikköselle.

Olivathan he enemmän ihastuneita Kimiin kuin Marchionne. Se oli kuitenkin myöhäistä. Leclerciä ei saatu mediatietojen mukaan muuhun sopivaan talliin. Vanhan johtajan päätöstä haluttiin myös ilmeisesti kunnioittaa.

Sergio Marchionne tunnettiin Ferrari-vuosien varrella miehenä, joka tekee päätöksiä suurella tunteella. Voisikin olla Kimin viime aikojen urotekojen jälkeen jälkiviisas spekuloija ja todeta, että kenties Marchionne teki nyt suuren päätöksen vähän liian tunnepitoisesti.

Räikkösen F1-ura Ferrarilla päättyy absurdiin tilanteeseen, jossa häneltä vaadittiin tasaisuutta ja sitä hän toi lähes koko ajan tällä kaudella.

Räikkönen suoritti kiitettävästi, mutta se ei enää tällä kaudella riittänyt.

Maurizio Arrivabene, Louis Camilleri
Maurizio Arrivabene, Louis CamilleriAOP/Rex Features

Lähtökohdista paras mahdollinen jatko

Ferrarilla nähdään historiallisesti ensi kaudella 41 vuoden tauon jälkeen toista F1-kauttaan ajava kuljettaja. 20-vuotias monacolainen Leclerc astuu ensi kaudella todella suuriin Räikkösen ajokenkiin.

Mutta, jos Räikkönen piti jollain jo ensi kaudeksi korvata, niin Leclerc on ilman muuta paras nimi. Hölmömpikään Ferrari-johtaja ei häntä haluaisi luovuttaa kilpailijoiden sateenvarjon alle, kuten olisi voinut käydä jättämällä Leclerc ilman sopimusta. Sen varmasti ymmärsivät Elkann, Camilleri ja F1-tallin päällikkö Maurizio Arrivabenekin, koska eivät lähteneet rikkomaan todennäköisiä Marchionnen sitoumuksia.

Heti avausyrittämällä GP3- ja F2-mestaruudet voittanut Leclerc on todellinen kultakimpale. Hän tuskin vielä yltää ensi kaudella Räikkösen kokonaisvaltaiselle tasolle auton kehittämisessä ja tuloksissa, mutta seuraavina vuosina Leclercistä riittää varmasti iloa koko italialaistallille.

Räikkösen oma kahden vuoden jatkosopimus Sauberilla kuulostaa kuitenkin mielenkiintoiselta. Se alleviivaa faktaa, että Räikköstä kiinnostaa ajaminen edelleen pian 39-vuotiaana. Viimeisetkin rippeet kritiikistä Räikkösen ajomotivaatiota kohtaan hävisivät.

Suomalainen pääsee Sauberilla keskittymään siihen, mistä tykkää: ajamaan ja kehittämään autoa suuressa roolissa. Vähemmän "jauhamaan paskaa", kuten hän itse on kuvaillut ajamisen kanssa tulevia muita velvollisuuksia. Ferrari-kuskille "luontaisetuna" tulevaa suurta kohinaa radan ulkopuolisissa asioissa ei ole luvassa niin paljoa Sauberilla.

Charles Leclerc ja Kimi Räikkönen
Charles Leclerc ja Kimi RäikkönenAOP

Tulevaisuuden kiemuroiden ratkeaminen ja Räikkösen jatkaminen on positiivinen uutinen myös Sauberille. Alfa Romeo –yhteistyön alkamisen jälkeen Sauber on ollut mukavassa lennossa. Räikkösen kaltainen suosittu konkari tuo varmasti myös lisäpiristettä siihen, että Sauber voisi ottaa vankemman aseman jatkuvana pisteiden kerääjänä sarjassa.

Koko sarjan johtoportaallekin kaksivuotinen Sauber-sopimus on varmasti suuri helpotus. Jo aiemmin tällä kaudella kävi ilmi, että kaksinkertainen F1-mestari Fernando Alonso jättää sarjan toistaiseksi. Liberty Media oli yrittänyt saada Alonsoa jatkamaan.

Ei olisi ihme, etteikö Liberty olisi ollut samalla huolissaan Räikkösen jatkosta sarjassa. Kahden fanien suursuosikin lähteminen pois olisi ollut suuri kolaus koko F1-sarjalle.

Lähtökohdaat huomioon ottaen Räikkösen jatko Sauberilla tarkoittaakin parasta mahdollista tulevaisuutta Sauberille, koko sarjalle ja kenties myös suomalaiselle itselleenkiin, vaikka voitto- ja mestaruusjuhlat jäävätkin kaukaisiksi jatkossa.

Lue lisää:

Kuuma F1-uutispäivä: Kimi Räikkönen jättää Ferrarin ja palaa Sauberille

Pitkään F1-sarjaa läheltä seurannut Oskari Saari pitää Ferrarin ja Räikkösen eroa virheenä: "Toivottavasti romantiikka kestää, kun ensi kaudella ajetaan"

Näin Kimi Räikkösen yllättävää Sauber-sopimusta kommentoitiin – katso tästä Yle Urheilun erikoislähetys

Kimi Räikkösen Sauber-sopimus kohahdutti Sveitsissä – "Mikä pommi!"

Tässä on poikkeuslahjakkuus, joka korvasi Kimi Räikkösen – rahapulasta kärsinyt monacolainen on jo menettänyt läheisensä F1-radoilla ja on itsekin ollut lähellä kuolemaa

Kimi Räikkönen jätti ammattikoulun kesken ja lähti Ladalla Eurooppaan – F1-väki piti tulevaa maailmanmestaria turvallisuusriskinä

Olisiko Räikkönen voinut voittaa vielä enemmän F1:ssä ilman alkoholia? "En varmasti"

Isän menettäminen jätti Räikkösen tyhjän päälle – "Ei ikinä saisi riita jäädä selvittämättä ennen kuolemaa"

Kimi Räikköselle jäi ryyppyputki päälle jopa kilpailukauden aikana – kertoo elämäkerrassaan viinanhuuruisista hulivilivuosista F1:ssä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat