Hyppää sisältöön

”Jonain päivänä hän voi olla maailman paras” – Awak Kuier on Suomen koripallon suurlupaus, jota voi helposti verrata Lauri Markkaseen

Suomalaisessa koripallossa kasvaa tällä hetkellä suurlupaus, Awak Kuier. Hän on jo ehtinyt herättää kymmenien miljoonien koripallofanien huomion. 17-vuotiaasta lukiolaisesta ovat myös kiinnostuneet Yhdysvaltojen parhaat yliopistot.

Awak Kuier on HBA:n kirkkaimpia tähtiä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Kun Suomen koripallon suurlupaus, Awak Kuier lähtee aamuharjoituksen päätteeksi vauhtiin ja esittelee taitojaan tv-kameralle, ponnistus kolmeen metriin onnistuu sujuvasti. Se vaatii kuitenkin aikamoista urheilullisuutta 194-senttiseltä nuorelta naiselta.

17-vuotias Kuier donkkaa kovemmin kuin kukaan muu samanikäinen nainen koko maailmassa.

Jo puolitoista vuotta sitten Kuier nousi kymmenien miljoonien tietoisuuteen donkkauksellaan. Koripalloliiga NBA jakoi suorituksen seuraajilleen sosiaalisessa mediassa.

– Donkkaus oli aluksi vähän vaikeaa, mutta on sitten helpottunut. On se ihan kivaa donkata, kun kaikki jengikaverit innostuvat. Pelikin on sitten kivempaa, Kuier kuvailee koripallon kenties ihastelluinta yksittäistä suoritusta.

Kuva: AOP/Jarno Kuusinen

Kotkassa kasvanut sudanilaistaustainen pelaaja osaa paljon muutakin. Vertailukohta löytyy helposti helsinkiläisen Mäkelänrinteen lukion koripalloakatemian tunnetuimmasta kasvatista.

– Minulle tulee mieleen Lauri Markkanen. Samalla tavalla he molemmat ovat monipuolisia ja erittäin taitavia. He pystyvät ajamaan korille ja viimeistelemään korin alta. Molemmat ovat hyviä myös puolustuspäässä. Heissä on paljon samaa, HBA-Märskyn naisten päävalmentaja Pekka Salminen summaa.

Kuieria vertaukset Markkaseen lämmittävät.

– Minulle tuota on sanottu monta kertaa. Kyllä minä näen ehkä vähäsen sitä. Mutta Lauri on sikahyvä pelaaja. Tosi siistiä, että sanotaan tuolla tavalla, Kuier ilahtuu.

Kotkan mieletön työ

Samaan hengenvetoon täytyy muistaa, että Kuierin taidot eivät juonna pelkästään suomalaisen koripallon lahjakkuuskeskittymään helsinkiläiseen Mäkelänrinteeseen. Kuier on kotkalaisten Peli-Karhujen kasvatti, kuten Lauri Markkasenkin juuret ovat jyväskyläisessä HoNsUssa (Hongikon Nuorisoseuran Urheilijat).

Awak Kuierin kasvattajaseura löytyy Kotkasta. Kuva: Antti Ojala / Yle

Tänä syksynä Kuier aloittaa ensimmäisen kokonaisen kautensa Märskyssä, joka pelaa myös naisten Korisliigaa. Kuier saapui pääkaupunkiseudulle kesken viime kauden Kotkasta. Salminen kiittääkin Peli-Karhujen panosta.

– Peli-Karhuissa on tehty mieletön työ. Awak on pelottavan hyvä. Hän on pitkä ja hänellä on pitkät kädet, mutta Awak on ennen kaikkea taitava. Awak osaa kuljettajaa ja heittää. Donkkaaminen on vain yksi kohta hänen pelissään, Salminen sanoo.

Kuier on itse mielissään kaikesta, mitä on Kotkassa saanut. Hän aloitti koripallon 10-vuotiaana kaveriensa suosituksesta. Ensimmäisistä harjoituksista jäi hyvä mieli. Heidi Laine opasti koripallon heittämisen maailmaan. Sille tielle on nyt jääty.

– Aika hyvältä tuntuivat ensimmäiset harjoitukset, koska valmentaja oli tosi mukava. Oli kivaa olla siellä, Kuier sanoo.

Yliopistot janoavat jo

Nyt pääkaupunkiseudulla sopeutumista uuteen on auttanut myös mukana muuttanut perhe. Kuier kertoo viihtyneensä hyvin Märskyssä. On hän kuitenkin ehtinyt myös maailmalle. 17-vuotias on säväyttänyt ikäluokkansa maailman parhaiden leireillä useamman kerran.

Jo aiempi donkkivideo oli peruja kansainvälisen koripalloliiton Fiban ja maailman ykkösliigan NBA:n Basketball without Borders -maailmanleiriltä.

Viimeksi Kuier käväisi ulkomailla, kun hän oli leireilemässä Basketball without Bordersin Euroopan leirillä Belgradissa, Serbiassa.

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ei olekaan ihme, että lähes parimetristä lukiolaista houkuttelevat jo Yhdysvaltojen parhaat yliopistot. Yhdeksänkymmentä eri yliopistoa Yhdysvalloista on kysellyt Kuierin perään. Kymmenen on käynyt Suomessa seuraamassa Kuieria.

– Kolmestakymmenestä parhaasta yliopistosta kaksikymmentä on ollut jollain tavalla yhteydessä, avaa Salminen, jolle ohjataan kaikki yhteydenotot Kuieriin liittyen.

Viime aikoina suomalaisessa koripallossa on yltynyt keskustelu siitä, onko lupausten keskittäminen Märskyyn ja pelaajien ohjaaminen sieltä yliopistokentille oikea vaihtoehto.

Myös naisten maajoukkueen päävalmentajana toimiva Pekka Salminen näkee, että yliopistokentät ovat naispelaajille tällä hetkellä paras vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen. Rapakon taakse vie Kuierinkin tie todennäköisesti, kun valkolakki on saatu päähän.

– Tällä hetkellä naisten koripallossa Yhdysvaltojen yliopistot ovat ainoa looginen ja järkevä vaihtoehto. Awak voi olla yksi niistä, joka voi lähteä jotain muuta poikkeuksellista reittiä ammattilaisuuteen. Mutta tällä hetkellä looginen askel löytyy Yhdysvalloista, Salminen sanoo.

Potentiaalia maailman parhaaksi

Katto onkin korkealla toisen vuoden lukiolaisella.

– Olen hieman jäävi, kun en tunne kaikkia maailman tämän ikäisiä koripalloilijoita. Mutta minulle monet ovat sanoneet ja käyttäneet termiä maailman paras. Awak on joka tapauksessa yksi parhaista. Voi olla, että jonain päivänä Awak on absoluuttisesti maailman paras, Salminen povaa.

Awak Kuier ehti viime kaudella loistaa myös ensimmäisissä aikuisten maaotteluissaan. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mutta Kuierilla jalat pysyvät tiukasti maassa, vaikka koripalloparketilla ne voisivat nousta korkealle. Hän sanoo, että ei ole antanut kohinan vaikuttaa tekemiseen. Se on helppo uskoa yhden harjoituksen seuraamisen perusteella.

Mikä koripallossa on niin hienoa, että se saa Kuierin harjoittelemaan kaksi kertaa päivässä kurinalaisesti?

– Varmaan joukkuekaverit. Tämä on todella hyvä jengi. On todella paljon motivaatiota tulla tänne treenaamaan tyttöjen kanssa, Kuier sanoo ja hymyilee ennen kuin pääsee takaisin omiensa pariin Märskyssä.

Matka jatkuu kohti unelmaa, naisten NBA:ta. Ammattilaissarjaa, jossa kukaan suomalainen nainen ei ole vielä sekuntiakaan pelannut.

Muokattu kello 8.49: Lauri Markkanen ei ole ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja, niinkuin jutussa alunperin luki.

Lue lisää:

.
.