Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Helsinkiläisopettajan päivä täyttyy kertolaskuista ja Wilma-viesteistä, mutta illalla hän on jalkapallokentällä Euroopan parhaiden joukossa – Paula Myllyoja ihmettelee, miksi joskus harkitsi lopettamista

FC Honka kohtaa keskiviikkona Mestarien liigan avauskierroksella FC Zürich Frauenin. Maalivahti Paula Myllyojalle matka tähän on vaatinut paljon – urakin on ollut katkolla jo useampaan otteeseen, mikä nyt hämmästyttää kokenutta vahtia.

jalkapallo
Paula Myllyoja opettaa
Jari Kärkkäinen / Yle

Kun FC Hongan naiset astelevat harjoituksiin kohti Tapiolan nurmea, he pysähtyvät sitä ympäröivän aidan portille.

Katse maahan, vakavoituminen ja sitten kentän puolelle.

Portin edustan joukkue on nimennyt desinfiointialtaaksi. Niin kuin katastrofielokuvissa säteilylle altistuneet kävelevät läpi tilasta, jossa vaaralliset aineet pestään pois, Hongan pelaajat jättävät desinfiointialtaaseen kaiken, mikä voisi häiritä keskittymistä nurmella.

– Tänne ei tuoda työmurheita, parisuhdekiemuroita tai sitä, että kissalla on ripuli, joukkueen kokenut maalivahti Paula Myllyoja kertoo.

Desinfiointiallasta tarvitaan, sillä jokainen Hongan pelaaja käy joko töissä tai opiskelee. Myllyoja jättää sinne hektisen koulupäivän, Wilma-viestit ja tuntisuunnitelmat.

Tapiolan vaatimattomissa puitteissa pystytään harjoitteluarkeen, joka kantoi viime kaudella Suomen mestaruuteen ja karsintaturnauksesta Mestarien liigan 32 parhaan joukkueen eliittiryhmään.

Keskiviikkona kamppailussa 16 parhaan joukkoon vastassa on FC Zürich Frauen, joka voitti viime kaudella 21. mestaruutensa Sveitsin Nationalliga A:ssa. Toimintabudjetti pyörii mediatietojen perusteella (siirryt toiseen palveluun) pitkälle yli miljoonassa eurossa.

Päästäkseen tähän pisteeseen Myllyojan ja joukkueen kahden muun opettajan täytyi anoa 10 päivää palkatonta virkavapaata Liettuassa pelattuun karsintaturnaukseen elokuussa.

Paula Myllyoja opettaa
Jari Kärkkäinen / Yle

Superaivot oppivat paremmin

Tahvonlahden liikuntapainotteisella ala-asteella aloitellaan päivän viimeistä, 90 minuutin mittaista oppituntia. Ensimmäisen 20-minuutisen verran ratkotaan kertolaskuja.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy siihen, ettei luokassa ole lainkaan pulpetteja. Laskut tehdään miten missäkin: jotkut makaavat lattialla, eräs istuu jumppapallon päällä ja yksi ratkoo monisteen tehtäviä melko hankalan näköisessä asennossa omalla penkillään.

Neljä vuotta työkseen opettanut Myllyoja sanoo, ettei usko pulpetteihin. Ote on muutenkin kokeileva.

– Me menemme kuitenkin tiede edellä. En lähde kokeilemaan asioita vain kokeilemisen vuoksi.

– Liike on isossa osassa, puhumme luokan kanssa superaivoista. Kun lisätään liikettä, niin aivoissa erilaiset vireystilat lähtevät liikkeelle ja oppiminen on parempaa, isompaa ja tehokkaampaa.

Kyse on pienistä, mutta loogisista ratkaisuista. Luokassa on esimerkiksi yksi yhteinen terotin, jonka luokse jokainen voi kävellä.

Paula Myllyoja
Jari Kärkkäinen / Yle

Myllyoja mainitsee oppilaasta, jolle lukeminen oli työlästä. Tehtiin sopimus, että tietyn sivumäärän jälkeen oppilas pääsi viideksi minuutiksi pomputtelemaan jalkapalloa.

Lukeminen helpottui ja keväällä rikkoutui tuhannen pomputuksen raja.

– Jalkapalloympäristössä pelaajat tulevat treeneihin valmiiksi aika motivoituneina. Olen yrittänyt miettiä opettajana, miten saisin saman tilanteen luotua kouluun, Myllyoja kertoo.

– Vaikka kertolaskut ei olisi lempijuttu, niin oppilaat jaksaisivat silti nähdä epämukavan harjoitteen yli. Että Paula on valinnut meille tämän, koska se johtaa johonkin tärkeään.

Kun monisteet on saatu valmiiksi, koko 5B-luokka lähtee ulos pallot mukanaan. Pihalla pallo heitetään ilmaan ja yritetään taputtaa mahdollisimman monta kertaa vatsan ja selän puolella niin, että putoavan välineen saa vielä kiinni.

Soveltaminen on sallittua: yksi oppilas yrittää napata pallon kiinni heitettyään puolivoltin taaksepäin, toinen tekee kärrynpyörän.

– Luokassa on isona arvona, että oppilaat ovat henkilöitä, heillä on oma tahto ja heillä on myöskin oma halu. Heillä on myös vahvasti oma vastuu, Myllyoja sanoo.

– Jos olemme saaneet sellaisen ilmapiirin ja sellaisen ympäristön, että haluaa toimia oikein ja haluaa tehdä juttuja tullakseen paremmaksi, niin sitten koen, että olen onnistunut.

Työpäivän jälkeen Myllyoja nousee pyörän satulaan ja polkee Töölössä sijaitsevaan kotiinsa. Aikaa hoitaa viestintä vanhemmille, valmistella tunnit, syödä ja levätä jää noin puolitoista tuntia.

Sitten on aika polkea harjoituksiin.

Paula Myllyoja
Jari Kärkkäinen / Yle

"Joku on miettinyt enemmän kuin minä"

Syksyllä 2015 Myllyojan ura näytti ehtineen ehtooseensa. PK-35 Vantaan paidassa maalivahti oli voittanut Suomen mestaruuden ja pelannut Mestarien liigaa pariinkin otteeseen.

Pikkuvammat ja kivut veivät iloa jalkapallosta. Hongassa tarkoitus oli kokeilla, irtoaisiko kropasta uudessa ympäristössä vielä yksi kausi.

Yhtäkkiä hän pääsi valmennukseen, josta ei osannut edes haaveilla.

– Pelillinen osaaminen lähti raketin lailla nousuun ja fyysiset ominaisuudet ovat parantuneet koko ajan vieläkin. On ihan hullua, että ajattelin joskus niin vahvasti, että tämä on viimeinen kausi, Myllyoja kertoo.

– Olen ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, että valmennuksen valmistautuminen on vielä vähän neuroottisempaa kuin minulla. Voin tosi hienolla tavalla ottaa aika paljon rennommin, Myllyoja kertoo.

Se näkyy myös tuloksissa. Viime kauden päätteeksi Honka juhli Suomen mestaruutta. Joukkue päästi vähiten maaleja Naisten liigassa ja Myllyoja torjui 11 kertaa nollapelin.

Paula Myllyoja maajoukkueessa
Lehtikuva

Toukokuussa 34 vuotta täyttänyt maalivahti nousi mukaan A-maajoukkueryhmään.

– Olen tosi iloinen, että löysin Honkaan, Myllyoja sanoo.

Vaikka Tapiolan olosuhteet ovat kaukana euroliigojen loistosta, päävalmentaja Luciano Posillipon luotsaamassa joukkueessa korvataan lompakon kokoa pienillä, mutta loogisilla ratkaisuilla.

Ennen Mestarien liigan karsintaturnausta joukkue päätti yhdessä, että suorituksen maksimoimiseksi olisi tärkeää saada nukutuksi kunnolla. Sitten pohdittiin, miten kaikki saisivat parhaalla mahdollisella tavalla unta.

Huonekaverit jaettiin lopulta unirytmien mukaan. Yksi herkkäuninen sai nukkua omassa huoneessaan.

Liettuaan ajettiin pakettiauto, jossa oli joukkueelle tutut kylmäaltaat, ruokaa ja muuta tarpeellista. Turnauskaupungista tiedettiin vähän, kaikkeen haluttiin olla valmiita.

Urallaan Myllyoja oli ehtinyt tottua siihen, että hän teki paljon joukkueensa eteen paljon töitä myös kentän ulkopuolella. Hongassa energian voi kohdistaa pelkästään pelaamiseen.

Laukaisukartat ja vastustajan skouttaamisen tekee nyt joku muu.

– Minun annetaan olla aktiivinen osa ryhmää, mutta en joudu tekemään mitään sellaista, joka kuormittaisi ja vaikuttaisi pelaamiseen. On ihan huikeaa, että joku on aina miettinyt vielä vähän enemmän kuin minä, Myllyoja suitsuttaa.

Jos konkarille espoolaisjoukkueen taso on uutta ja hienoa, nuorisokaartille se on arkipäivää. Ajatus saa kylmät väreet juoksemaan luokanopettajan iholla.

– En malta odottaa, mitä tapahtuu Suomessa, sillä muutkin seurat ovat nostaneet profiiliaan kohti tällaista ympäristöä. Tämä on minulle uran huippuseura ja nuoret pääsevät aloittamaan tästä. Minkälaisia pelureita sieltä tuleekaan, Myllyoja tunnelmoi.

Paula Myllyoja juhlii mestaruutta
Lehtikuva

Leukemian kourista Mestarien liigaan

Uudelleensyntymä voi kuulostaa naiivilta ilmaukselta, mutta Myllyojan suusta se tulee luontevasti.

Julkisuudesta tiedetään tämä (siirryt toiseen palveluun):

Alkuvuodesta 2007 parikymppinen Myllyoja sai leukemiadiagnoosin. Kuolema kävi jo lähellä, sillä alkuperäinen syöpälääkitys ei toiminut. Myllyoja oli ensimmäisenä suomalaisena yliherkkä suun kautta otettavalle lääkkeelle.

Lääkärit onnistuivat kehittämään korvaavan vaihtoehdon ja maalivahti pääsi juhannuksen aikaan pois sairaalasta. Hoidot olivat vieneet fysiikan nollapisteeseen, portaiden nouseminen oli valtava suoritus.

Saman vuoden elokuussa Myllyoja oli tolppien välissä Kakkosen pelissä, vaikka sai edelleen sytostaattihoitoa.

Pari vuotta myöhemmin terveys romahti uudelleen ja Myllyoja joutui sairaalaan vakavan keuhkokuumeen takia. Antibiootit tehosivat huonosti ja tilanne vaikutti äärimmäisen vakavalta.

Lääkärien viimeinen antibioottivaihtoehto kuitenkin toimi. Terveen paperit Myllyoja sai 2012.

Joka kerran, kun tarina kerrotaan julkisuudessa, Myllyoja saa viestejä, joissa häntä kiitellään urheudesta ja ihaillaan sitkeyttä. Viestit tuntuvat hienolta, mutta panevat miettimään.

Jos Myllyoja voisi valita, hän ei olisi koskaan sairastunut leukemiaan. Toisaalta vakava sairaus pani arvot uusiksi ja antoi elämälle suuntaa.

– Esimerkiksi jalkapallossa olin jo saavuttanut tosi paljon, mutta vähän liian helpolla. Kun sairastuin, se vietiin minulta pois. Että nyt käyt kävelyillä loppuelämäsi, Myllyoja sanoo.

– Oli iso juttu, että jouduin käymään sen polun läpi. Olen useamman kerran ollut fyysisesti todella pohjalla ja sitten huomannut, että tämä on se juttu, joka jäisi harmittamaan.

Oivallus on kantanut myös Hongassa ja huippu-uran uudessa alussa. Kun maalivahti pelaa ja harjoittelee, hän tekee kaikkensa, ettei omaa suoritusta tarvitse harmitella jälkikäteen.

Myllyojan mukaan päävalmentaja Posillipon suurin kehu on ollut kommentti, jonka mukaan "Paulasta ei näe, millainen päivä hänellä on ollut". Kaikki jää Tapiolan kuvitteelliseen desinfiointialtaaseen. Kentällä on vain jalkapallo.

Keskiviikkona Myllyoja palaa Mestarien liigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Edellisellä kerralla PK-35 Vantaa putosi 16 parhaan joukosta ruotsalaiselle FC Rosengårdille yhteismaalein 9-0.

Vastustajan riveissä oli muun muassa yksi kaikkien aikojen pelaajista, brasilialainen Marta.

FC Zürich Frauen on pienempää kaliiberia.

– Olen luultavasti pelannut kovempia joukkueita vastaan kuin tuleva vastustaja. Tiedän, mihin pystyn kovan paikan alla ja tiedän, millaisia tuntemuksia tulee tällaisessa ottelussa.

Lue myös

Suomalainen jalkapallojoukkue teki Mestarien liigassa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua: ”Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla”

FC Hongalle kohtalainen arpa Mestarien liigassa – ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastassa sveitsiläisjoukkue

Hongan pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta – "Mahtavaa, että päästiin nyt sellaisiin karkeloihin mukaan"

Koululuokka nukkuu vartin päiväunet joka päivä – torkut ovat parantaneet lasten rauhoittumista ja keskittymistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat