Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Napoli - Spezia
  • Jalkapallon Italian cup, Napoli - Spezia

Naisten Liigan kausi lähtee käyntiin uusin tuulin – "Hyppäämme tuntemattomaan"

Tällä kaudella Naisten Liigaa pelataan ensimmäistä kertaa kymmenellä joukkueella. Nousijat TPS ja Vaasan Sport yrittävät säilyttää paikkansa sarjassa.

jääkiekko
Kärppien naiset juhlivat
Kärpät juhli viime keväänä Suomen mestaruutta.Tomi Hänninen

Jo ennen viime kautta naiskiekkojoukkueille tuli tieto siitä, että pääsarjaan, Naisten Liigaan, tahdotaan kaudeksi 2018–19 kaksi joukkuetta lisää, eli sarja pelataan kymmenellä joukkueella.

Vaasan Sportin naisjoukkueen viime kauden tavoite oli selvä. Joukkue oli ollut kahdella aiemmalla kaudella Naisten Mestiksen kolmas ja jäänyt karsintojen ulkopuolelle. Nyt Vaasassa haluttiin lyödä pökköä pesään ja napata liigapaikka.

Naisten Liigan toisessa nousijajoukkueessa, TPS:ssä, viime kauteen lähdettiin maltillisemmin tavoittein.

– Tytöt asettivat kauden aloitusleirillä tavoitteeksi liigapaikan. Me valmennuksessa vähän jarruttelimme sitä tavoitetta, vaikka toki ajattelimme, että mahdollisuudet sinne on ampaista, mutta se vaatisi enemmän ihan kaikkea työnteosta lähtien, TPS:n päävalmentaja Hanna Karelius kertoo Yle Urheilulle.

Kun voittoja alkoi tulla jo alkukaudesta, myös valmennus alkoi uskoa tosissaan siihen, että liigapaikan ottaminen on realistista.

Maltillisin tavoittein alkavaan kauteen

Tälle kaudelle molemman nousijajoukkueen tavoite on sama: sarjapaikan säilyttäminen Naisten Liigassa. Mieluiten vieläpä siten, ettei karsintoja tarvitse pelata.

Vaasan Sport lähtee lähes samalla joukkueella alkavaan kauteen kuin millä se nappasi liigapaikkansa. Maalivahtiosastolle on tullut tuoreena vahvistuksena Kuortaneelta viime vuoden pronssijoukkueessa pelannut Tiia Pajarinen. Lisäksi puolustukseen on tullut kaksi nuorta pelaajaa: Erica Karlström Hermeksestä ja Neea Lehtimäki Kuortaneen joukkueesta.

Suurin haaste Vaasassa onkin maalintekijöiden löytyminen, sillä hyökkäyksestä puuttuu liigakokemusta. Maalinteko myös vaikeutuu, sillä Naisten Liigassa pelaajille siunaantuu vähemmän maalipaikkoja kuin Mestiksessä.

– Hyppäämme tuntemattomaan. Monesta meidän pelaajastamme tulee tänä viikonloppuna liigapelaaja. Katsotaan, miten he vastaavat siihen huutoon. Ainakin töitä on tehty kovaa, Vaasan Sportin päävalmentaja Mika Nummi kertoo Yle Urheilulle.

Susanna Tapani kuvassa
Susanna Tapani on tärkeä vahvistus TPS:lle.AOP

TPS puolestaan on haalinut riveihinsä 13 uutta pelaaja. Heistä viimeisimpänä hankintana julkistettiin Suomen maajoukkueen tähtipelaaja Susanna Tapani.

– On todella, todella suuri ja merkittävä asia saada Susanna meidän joukkueeseemme. Ihan huikeaa koko Naisten Liigalle, että hän jäi Suomeen ja arvostaa tätä liigaa. Organisaatio hoiti ja mahdollisti hänen pelaamisensa täällä upeasti, päävalmentaja Karelius sanoo.

Tapanin ohella useammalla TPS:ään tulleella on kokemusta Naisten Liigasta.

– Uskon, että olemme ihan hyvä haastaja kymmenen joukkueen sarjaan. Liigassa on ollut aika isot tasoerot ja varmaan on vieläkin. Me laitamme kovasti kampoihin ja haastamme. Kärkeen nousijajoukkueena on vielä pitkä matka, mutta kovin kiusaamme, Karelius pohtii.

Pelaamistapa muuttuu tälle kaudelle

Suurin syy sarjan kasvattamiselle oli se, että naiskiekkoa saatiin levitettyä maantieteellisesti laajemmalle.

Joukkuemäärän lisäyksestä ennen varsinaista päätöstä käytiin paljon keskustelua muun muassa sen vuoksi, että jo kahdeksan joukkueen sarjassa tasoeroja oli paljon. Edellisillä kausilla sarjan heikoimmat joukkueet ovat jääneet alle 10 pisteeseen. Kuudenneksi sijoittuneet joukkueet puolestaan keräsivät kauden aikana reilusti yli 30 pistettä.

Toisaalta tulevalla kaudella sarjaa myös pelataan eri tavalla. Vielä viime kaudella kahdeksan joukkuetta tahkosi nelinkertaisen sarjan. Alkavalla kaudella joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen viisi parasta pelaa keskenään kolminkertaisen ylemmän loppusarjan, heikommin sijoittunut puolikas puolestaan oman loppusarjansa.

Ylemmästä loppusarjasta jokainen joukkue pääsee pudotuspeleihin. Kuudes joukkue pudotuspeleihin saadaan alemman loppusarjan voittajasta.

Uuden pelitavan myötä liigan huippujoukkueet saavat pelata korkeatasoisempia pelejä enemmän nyt kuin viime kaudella.

Seuroissa kuitenkin toivotaan vielä Mestikseen muutoksia, jotta Naisten Liigan nouseminen olisi helpompaa.

– Mestiksen systeemi on vähän hassu. Siellä pelataan jouluun asti sellaisia pelejä, joita voittaa mennen tullen. Siellä pitäisi saada alusta asti kovempia pelejä enemmän, Sportin Nummi arvioi.

Naisten Liiga alkaa kaikkien joukkueiden turnausviikonlopulla Oulussa lauantaina.

Lue myös:

Jääkiekon Naisten Liiga starttaa viikonloppuna Oulun Raksilassa –"Mestaruutta lähdetään hakemaan eikä yhtään sen vähempää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat