Hyppää sisältöön

MM-Päitsin taival jäi lyhyeksi – lajin kattojärjestön päätös herättää hämmennystä

Viime viikonloppuna englantilaisvetoinen lajikomissio päätti, että Päitsi ei enää tule kuulumaan MM-kalenteriin.

Kuva: Virpi Miettinen

Kansainvälinen moottoripyöräilyn kattojärjestö on yllättäen poistanut Päijänteen ympäriajon MM-arvon. Suomalaisen enduron klassikkokilpailu ehti toimia MM-sarjan avauskilpailuna kahden kauden ajan. Päitsille myönnettiin viime syksynä MM-arvo myös kausille 2019 ja 2020.

Suomalaisjärjestäjät ja kansainvälinen lajikomissio tapasivat alkukesästä, jolloin käytiin läpi viime kevään MM-Päitsiä. Tapaamisen perusteella kaiken piti olla selvää myös jatkoa ajatellen. Viime viikonloppuna englantilaisvetoinen lajikomissio kuitenkin päätti, että Päitsi ei enää tule kuulumaan MM-kalenteriin.

Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist on yllätyskäänteestä närkästynyt ja pitää tilannetta erittäin poikkeuksellisena.

– En muista koskaan aiemmin törmänneeni tällaiseen, että kilpailulta poistetaan sille jo myönnetty MM-arvo. Tällaista päätöstä, missä promoottorin tekemä arvokas työ mitätöidään lajikomission toimesta, ei voi missään tapauksessa arvostaa. Tulen nostamaan asian esille kansainvälisen liiton vuosikokouksessa joulukuussa.

MM-sarjan promoottorina toimii ranskalainen ABC Communication, jonka kanssa Päitsin järjestelyistä päävastuun kantavalla Helsingin Moottorikerholla on sopimus MM-osakilpailun järjestämisestä. Helsingin Moottorikerhon Mauri Penttinen kuulostaa rauhalliselta, vaikka pinnan alla selvästi kuohuu.

– Lajikomission toiminta on todella hämmentävää, jos sopimuksilla ei ole mitään virkaa. Päitsi toki ajetaan ilman MM-arvoakin, mutta olemme tehneet paljon ennakkotyötä turhaan ja tämä tuo meille myös taloudellisia tappioita.

Päijänteen ympäriajo poikkeaa normaalien MM-osakilpailujen formaatista huomattavasti ja sen vuoksi sen MM-statusta ehdittiin pitää täytenä utopiana vuosikymmenien ajan. Radikaali suunnanmuutos tapahtui muutama vuosi sitten, kun suurimmat tehdastallit KTM ja Husqvarna alkoivat vaatia MM-sarjan promoottorilta lisäpuhtia kilpailukalenteriin.

MM-Päitsi toikin sarjaan aimo annoksen eksotiikkaa, mutta siitä huolimatta mahtitallit vetäytyivät MM-näyttämöiltä viime kauden jälkeen. Kun taustalta katosivat suurimmat kilpailubudjetit ja viime kevään syvät lumispoorit hyydyttivät ulkomaalaiskuljettajien menestysmahdollisuudet, alkoivat kulissientakaiset paineet talviosakilpailun poistamiseksi kasvaa.

Suomalaiskuljettajille kilpailu on tarjonnut selkeän kotikenttäedun ja tulevaisuuden lupauksille mahdollisuuden hankkia nimeä. Ulkomaalaiskuljettajille päätös lienee kuitenkin helpotus. Jonkinlaisen tiivistyksen antaa maailmanmestari Alex Salvinin kommentti kesken renkaanvaihtopuuhien Mäntsälän huoltotauolla ensimmäisen MM-Päitsin yhteydessä:

– En todellakaan haluaisi tulla Suomeen lomalle, enkä varsinkaan ajaa enduroa tähän aikaan vuodesta! puoliksi hiestä höyryävä ja puoliksi kohmeisen näköinen italialaiskuljettaja vuodatti silloin Yle Urheilulle.

Lue myös: