Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut

Tero Pitkämäki otti kantaa kuumaan suomalaiseen yleisurheilukeskusteluun: "Pohjakosketus on luultavasti tehty – tulevaisuudessa menestystä tulee paremmin"

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki uskoo kotimaisten yleisurheilunimien vahvaan kehitykseen tulevina vuosina.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
AOP

Tero Pitkämäki sai tämän vuoden kesäkuussa Paavo Nurmi Gamesissa polven eturistisidevamman, joka leikattiin elokuun alussa. Hän joutui jättämään Berliinin EM-kisat väliin ja näin katkesi myös seinäjokisen hieno 14 vuoden mittainen arvokisaputki.

Pitkämäki on hienoilla suorituksillaan kannatellut suomalaista yleisurheilua jo pitkään. Pitkämäki on urallaan tuonut Suomelle kaikkiaan seitsemän arvokisamitalia, eli hän jos joku tietää miten niitä tärkeitä mitaleita sieltä tiukoista paikoista kaivetaan.

Tänä kesänä suomalaisessa yleisurheilussa on vellonut kiivas keskustelu. Urheiluliiton johtoa on haastettu kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän johdolla. Keskustelu on siirtynyt myös korkeammalle taholle, sillä jopa urheiluministeri Sampo Terho kutsui yleisurheiluväkeä neuvottelupöytään.

Onko suomalaisessa yleisurheilussa kaikki hyvin?

– Kyllä tietysti asioita voidaan aina parantaa. Mutta täytyy muistaa, että Suomella oli EM-Berliinissä aika nuori yleisurheilujoukkue ja siellä oli monta ensikertalaisia. Siellä oltiin ns. "opintomatkalla", arvioi maailmanmestari ja seitsenkertainen arvokisamitalisti Pitkämäki.

"Rahasta on aina pulaa, etenkin nuorilla"

Pitkämäen oma "opintomatka", eli ensimmäiset arvokisat, olivat kaikkein kovimmasta päästä.

– Ensimmäiset aikuisten arvokisani olivat heti olympialaiset ja sijoituin siellä kahdeksanneksi. Ihan hyvin meni etukäteisodotuksiin nähden, muistelee Pitkämäki vuoden 2004 olympiakisoja Ateenassa.

– Siitä sai semmoista draivia ja paljon menestysnälkää. Näkisin että monella nuorella urheilijalla, jotka nyt pääsivät ensi kertaa kisoihin, on sama juttu ja kehitys tulee ensi vuonna olemaan kova, ennustaa kokenut 35-vuotias heittäjä.

Pitkämäki on optimistinen Suomen yleisurheilun tulevaisuuden suhteen.

– Minä näkisin asian sillä tavalla valoisana, että pohjakosketus on luultavasti jo tehty ja tulevaisuudessa menestystä tulee paremmin.

– Nuoret kehittyvät kun ei oteta liian pitkiä harppauksia, vaan mennään askel kerrallaan. Se poikii menestystä siitten myöhemmin.Terveet harjoitusvuodet ovat myös tärkeä juttu nuorille, tietää Pitkämäki.

Jo nuorena menestyksen imuun pässyt Pitkämäki on pärjännyt urallaan taloudellisesti hyvin, mutta tietää että toisilla se on vaikeampaa.

– Tietysti rahasta on aina pulaa ja olisi hyvä saada parempi tuki, etenkin nuorille, mutta rajansa kaikella, linjaa uransa jatkoa vielä miettivä Pitkämäki.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat