Hyppää sisältöön

Rallimestarin mystinen sairaus – Voimat kadoksissa liki vuoden: "Se oli todella pelottavaa aikaa"

Rallicrossin MM-sarjassa kolmantena ajava Petter Solberg on joutunut taistelemaan niin radalla kuin radan ulkopuolellakin. Aina iloinen norjalainen on kärsinyt mystisestä sairaudesta, joka on vienyt miehen voimat lähes täysin.

Petter Solberg. Kuva: Miika Wuorela

Rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003 ja rallicrossin MM-tittelit vuosina 2014 ja 2015 voittanut Petter Solberg, 43, avautuu mystisestä sairaudestaan, joka on vienyt Volkswagen-kuljettajan useasti sairaalavuoteelle asti.

– Luulenpa, että kaikki jotka tuntevat minut, tietävät että minulla on aina paljon energiaa. Tunnen itseni, enkä voi pitkää aikaa olla vain olla paikallani, vaan minun on oltava kiireinen tehdessäni jotain, Solberg pohjustaa.

Syyskuussa 2017 kilpakumppani pukkasi Solbergin autoa harmittoman näköisesti Riikan osakilpailussa. Murtunut solisluu ja ruhjoutunut keuhko veivät Solbergin tehohoitoon, mutta onnettomuudessa oli sekä hyvää että huonoa tuuria, sillä krooninen väsymys oli alkanut vaivata norjalaista jo siinä vaiheessa. Sairaalassa asiaa analysoitiin tarkemmin ja hoito voitiin aloittaa.

– Jokin aika sitten kaikki muuttui ja aloin olla todella väsynyt. Olotila paheni vain, mutta en kiinnittänyt siihen juuri huomiota. Sitten jouduin onnettomuuteen Riikassa viime vuonna tähän aikaan. Murtuneet luut ja kisailu Saksassa olivat kova juttu, mutta oikeastaan minulla on paljosta kiittäminen onnettomuutta. Röntgenkuvat osoittivat, että toisessa keuhkossani oli ongelma. Sairauden nimi on pitkä, mutta periaatteessa se tarkoittaa sitä, että tuotin liiaksi rautaa.

– Onneksi lääkärit huomasivat tämän, ja monien testien jälkeen he aloittivat lääkityksen. Kesti melko pitkään saada annostus kohdilleen, ja sen aikana on ollut rankkaa. Olen huomannut muutoksia silmissäni, kasvoissani ja sen lisäksi olen alkanut täristä.

Aktiivinen mies oli pitkään kuin varjo itsestään. Voimat riittivät juuri ja juuri auton ajamiseen, mutta heti sen jälkeen piti jo levähtää.

– En valehtele, se oli todella pelottavaa aikaa. En tiennyt mitä oli tapahtumassa, tai miksi. Kilpailun aikana adrenaliini auttoi minua, mutta aina kisojen jälkeen olin todella väsynyt. Ranskassa järjestetyn virallisen testin jälkeen lensin päivän ajon jälkeen suoraan kotiin ja sairaalaan. Olin todella sairas hetken aikaa, Solberg myöntää.

Nimeään kantavassa PSRX Volkswagen Team Swedenissä ajava Solberg taisteli minkä pystyi. Tallikaveri Johan Kristofferssonin napsiessa voittoja toinen toisensa perään, Solberg koetti roikkua mukana, minkä vain fysiikaltaan pystyi.

– Meidän piti alkaa pohtia sitäkin, että joku tuuraisi minua tiimissä. Jos sairaus jatkuisi, tietäisin olevani kykenemätön kilpailemaan. Se aika ei ollut hyvää minulle.

Vasta juhannuksen jälkeen ajetun Höljesin osakilpailun jälkeen mies otti askeleen kohti parempaa.

– Ruotsin-kisan jälkeen asiat alkoivat muuttua ja oloni kohentui. Siitä lähtien kaikki on mennyt parempaan suuntaan. Tunnen olevani palaamassa takaisin ja energiaakin on, joten alamme olla asioiden yläpuolella.

Eniten Solberg on harmitellut faniensa kannalta sitä, ettei ole pystynyt hoitamaan PR-asioita haluamallaan tavalla. Ennusteiden mukaan Solberg toipuu kuitenkin pian täyteen ajokuntoon.

– En ole ollut niin paljon mediassa tai fanien kanssa ja se satuttaa minua. Olen aina rakastanut tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan, ja nyt kun en ole voinut, se on ollut todella rankkaa. Lääkitys jatkuu vielä kuukauden verran ja sitten on lisää tarkistuksia, mutta lääkärit ovat tyytyväisiä ja niin olen minäkin.

Lue myös: