Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Suomen ennätyksen MM-kisoissa juosseelle Noora Honkalalle sata kilometriä on matka, jolla kehitetään nopeutta – seuraava suuri tavoite on juosta vuorokausi putkeen mahdollisimman kovaa

Noora Honkalan selkä leikattiin runsaat kolme kuukautta sitten Helsingissä. Lauantaina hän juoksi kahdeksanneksi sadan kilometrin juoksun MM-kilpailuissa.

yleisurheilu
Noora Honkala
Noora Honkala juoksi sata kilometria alle kahdeksassa tunnissa lauantaina.Sami Vaskola

Ultrajuoksija Noora Honkala sijoittui kahdeksanneksi sadan kilometrin juoksun MM-kilpailuissa Kroatiassa lauantaina. Honkalan loppuaika seitsemän tuntia, 52 minuuttia ja neljä sekuntia on matkan uusi Suomen ennätys.

Honkala juoksi sata kilometriä edellisen kerran kolme vuotta sitten Salossa. Hän paransi tuolloin juostua aikaa yli tunnilla Kroatian MM-kisoissa.

– On tosi kova juttu, että pystyin juoksemaan alle kahdeksan tunnin. Se oli tärkein tavoitteeni, josta halusin pitää kiinni hinnalla millä hyvänsä, Honkala sanoi Yle Urheilulle.

Maailmanmestaruuden juoksi Kroatian Nikolina Sustic ajalla 7.20,34.

Sveti Martin na Murin kylästä lähtenyt reitti oli Honkalan mukaan haastava. Yleensä sadan kilometrin arvokisat käydään melko tasaisella reitillä, mutta tällä kertaa reitillä kertyi noin 700 metriä nousua ja laskua sadan kilometrin aikana.

– Tiesin, että minun pitää lähteä rivakkaa vauhtia, jotta pysyn aikatavoitteessani. Tiedostin, etten pysty kiristämään vauhtiani loppua kohden, Honkala kertasi.

– Oli loistava suunnitelma lähteä vähän kovempaa. Iskutus on aika kova, kun on ala- ja ylämäkeä. Se on vähän erilainen ärsyke jaloille. Lopussa jalat olivat aikamoiset puupökkelöt.

Noora Honkala
Uupunut Noora Honkala kisan jälkeen.Sami Vaskola

Selkäoperaation jälkeisestä kuntoutuksesta hyötyä

Honkala, 26, kilpaili edellisen kerran huhtikuussa Kaarinassa kuuden tunnin juoksussa, jossa hän teki uuden Suomen ennätyksen. Kilpailun jälkeen hän teki taustajoukkoineen päätöksen, että seuraavaksi olisi selkäleikkauksen aika.

Selässä ollut välilevyn pullistuma oli vaivannut Honkalaa jo pidempään. Kovat kivut eivät häirinneet juoksemista, mutta ne vaikeuttivat normaalia elämää. Esimerkiksi nukkumisesta ei meinannut kipujen takia tulla mitään.

Selkä operoitiin runsaat kolme kuukautta sitten Helsingissä. Honkala oli operaation jälkeen kuukauden juoksukiellossa.

– Kun juoksijalta otetaan juoksu pois, siinä pitää keskittyä moneen muuhun asiaan. Kuukauden aikana tehtiin kävelyä, vahvistavia liikkeitä, pyöräilyä ja avovesiuintia, joka on minun lempijuttuni nykyään, Honkala kertoi.

Oli ihanaa juosta, kun kroppa on terve.

Noora Honkala

Honkala ja hänen valmentajapuolisonsa Sami Vaskola laativat operaation suorittaneen kirurgin Juha Pohjolan suositusten pohjalta suunnitelman, jonka avulla kuntoutusaika saatiin käytettyä mahdollisimman hyvin hyödyksi.

– Saimme vahvistettua keskivartaloa sekä juoksuasentoa paremmaksi ja taloudellisemmaksi niin, että saimme säästettyä selkää. Uskon, että se oli yksi syy, miksi eilen meni niin hienosti, Honkala sanoi.

– Vaikka koko kisa oli aikamoista raastoa, oli ihanaa juosta, kun kroppa on terve.

Yksinkertaista elämää Kreikassa

Kilpailua seuraavana päivänä Honkala vastasi Yle Urheilun puheluun Zagrebin lentokentältä, jossa hän odotti lentoa Kreikkaan. Lento oli puolitoista tuntia myöhässä, mikä harmitti Honkalaa, joka tiesi perheen koirien malttamattomina odottavan häntä ja Vaskolaa kotiin.

Pariskunta muutti tämän vuoden alussa pieneen kreikkalaiseen Karvelasin kylään. Harjoitusolot ovat kylässä otolliset. Talvella lämpötila on juoksijalle miellyttävä 16–18 astetta ja maastossa riittää mäkeä juostavaksi.

– Saan harjoitella rauhassa luonnon keskellä, kun ei ole autoliikennettä. Arvostan sitä todella paljon, Honkala kertoi.

Noora Honkala
Noora Honkala kotimaisemissaan Kreikassa.Sami Vaskola

Karvelasin kylässä eletään muutenkin simppeliä ja seesteistä elämää, joka sopii Honkalalle hyvin. Hän ja Vaskola asuvat 1800-luvulla rakennetussa talossa, joka on remontoitu, mutta josta puuttuu paljon nykyajan hienouksia. Televisiota ei ole, nettiyhteyden saaminen kotiin oli kovan työn takana.

Vanhoja aikoja romantisoiville Karvelas kuulostaa täydelliseltä asuinpaikalta.

– Haemme kananmunat viereisestä kanalasta ja oliiviöljypuristamo on 200 metrin päässä meidän talosta. Kaikki haetaan paikallisilta tuottajilta.

Virastoasioihin kannattaa varata aikaa, sillä tietokoneella Karvelasissa ei hoideta mitään hakemuksia.

– Kaikki on paperilla ja kaikkeen pitää hakea leimat monesta eri paikasta. Sähkölasku käydään maksamassa sähköfirmassa ja vesilasku vesifirmassa. Niitäkään ei netissä hoideta.

Noora Honkala
Noora Honkala harjoittelee 24 tunnin MM-kisoja silmällä pitäen.Sami Vaskola

24 tunnin juoksun MM-kisat ensi syksynä

Kotona Karvelasissa Honkala alkaa hiljalleen valmistautua marraskuun Ateenan maratonille, jolle hän osallistuu harjoitusmielessä.

Tietyllä tavalla sadan kilometrin kilpailukin oli Honkalalle hyvää harjoitusta. Hänen päätähtäimensä on ensi vuoden syksyllä käytävissä 24 tunnin juoksun MM-kilpailuissa.

Tavallisen kuntoilijan korvaan voi kuulostaa oudolta, että Honkalan kaltaiselle ultrajuoksijalle sata kilometriä on matka, jolla kehitetään nopeusominaisuuksia. Samaa tarkoitusta palvelee joulukuussa ohjelmassa oleva 54 kilometrin coast to coast -kilpailu Italiassa.

– Haen sieltä sellaista tietynlaista nopeutta, jota tämä satasen kisakin minulle edustaa, Honkala sanoi.

– Olemme rakentaneet tämän vuoden pitäen silmällä ensi vuoden 24 tunnin MM-kisoja. Tavoitteena on saada vauhtireserviä sinne, että pystyy juoksemaan koko vuorokauden vahvasti ja hyvää vauhtia.

Lue myös:

Ultrajuoksija Noora Honkala, 25, elämänsä kovimmassa kamppailussa Kreikan vuoristossa: ”Jalat jaksoivat, pää ei”

Noora, 25, etsii rajojaan juoksemalla 246 kilometriä Ateenasta Spartaan – Itku auttaa, kun voimat loppuvat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat