Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Lauri Markkanen on miljardibisneksen avaintekijä – näin NBA-päävalmentaja kommentoi suomalaisen kovaa ratkaisua Ylelle: "Kaikilla on suunnitelma hänen pysäyttämisekseen"

Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoiberg pitää Lauri Markkasen päätöstä keskittyä itsensä kehittämiseen maajoukkuepelien kustannuksella täysin ymmärrettävänä.

NBA
Lauri Markkanen ravisuttaa korirautaa.
AOP

Suomen koripallomaajoukkue jatkaa MM-lopputurnauspaikan tavoittelua tällä viikolla ilman suurinta tähteään. Jo runsaan kuukauden on ollut selvää, että Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen ei ole Susijengin käytössä torstain kotiottelussa Bosnia-Hertsegovinaa ja sunnuntain vieraspelissä Ranskaa vastaan.

Menetys on maajoukkueelle valtava, mutta niin ovat myös Markkasen kohdistuneet odotukset Bullsin organisaatiossa.

213-senttinen jyväskyläläinen oli Susijengin matkassa vielä kesä-heinäkuun taitteen MM-karsintapeleissä, mutta sen jälkeen hiki on virrannut vain Chicago Bullsin harjoituskeskukseessa The Advocate Centerissä.

Markkanen tietää varmasti, mitä häneltä odotetaan tulevalta kaudella. Vastuuta on luvassa tulokasvuotta enemmän, joten suomalaispelaaja tekee kaikkensa ollakseen valmis NBA-kauden alkaessa lokakuun puolivälissä.

Bullsin päävalmentaja Fred Hoibergin mukaan Markkasen päätöksessä ei ole mitään ihmeellistä.

– Kun Lauri liittyi maajoukkueeseen alkukesästä, hän käytti asian miettimiseen paljon aikaa. Meidän liigassa ei ole harvinaista, että kansainväliset pelaajat omistautuvat harjoituskaudella itsensä kehittämiseen omien NBA-joukkueidensa kanssa, vastasi päävalmentaja Hoiberg Yle Urheilun lähettämiin kysymyksiin sähköpostitse.

– Laurilla oli loistava kesä maajoukkueen kanssa viime vuonna ja uskon, että hän jatkaa siitä ensi kerralla, kun hän pukee jälleen maajoukkuepaidan ylleen.

Lauri Markkanen ja Kristaps Porzingis.
AOP

Joukkue rakennetaan Markkasen ympärille

Ei ole järin vaikea veikata, että Bullsin toimistolla Markkasen päätös otettiin ilolla vastaan.

Tällä hetkellä yhtä maailman tunnetuimmista urheilubrändeistä rakennetaan 21-vuotiaan suomalaispelaajan ympärille. Talouslehti Forbes arvioi alkuvuodesta kuusinkertaisen NBA-mestarin 2,6 miljardin euron arvoiseksi.

Chicagolaisseuran varatoimitusjohtaja John Paxson hehkutti jo viime kauden päätteeksi, että Markkanen on kulmakivi kaikelle, mitä seura haluaa tulevaisuudessa olla ja miten se tulee pelaamaan.

Lempinimen ”The Finnisher” tulokaskaudella saanut suomalainen nousi ensimmäisen kauden aikana Bullsin tärkeimmäksi pelaajaksi. Markkanen rohmusi tulokaspelaajalle kovat tehot, keskimäärin 15,7 pistettä ja 7,5 levypalloa ottelua kohti.

Tulokaskaudella Markkanen pääsi yllättämään monet, mutta nyt tuohon ei ole enää mahdollisuutta lokakuussa.

– Kaikki NBA:ssa ovat tietoisia siitä, mitä Lauri pystyy tekemään kentällä. Nyt hänen on pysyttävä askeleen edellä vastustajia joka ilta. Kaikilla joukkueilla on omat suunnitelmansa, kuinka he pyrkivät pysäyttämään Laurin. Hänen on pystyttävä vastaamaan siihen, sanoo Hoiberg.

– Olemme erittäin luottavaisia. Ensimmäisen NBA-kauden jälkeen Lauri valittiin tulokkaiden tähdistöviisikkoon. Uskomme, että hän pystyy parantamaan ja kasvamaan pelaajana entisestään.

View this post on Instagram

❤️🏀

A post shared by Lauri Markkanen (@laurimarkkanen) on

”Lauri on asunut punttisalilla”

Ensimmäisen vuoden aikana NBA:ssa Markkanen siirrettiin usein vielä syrjään korinalustaisteluissa. Suomalaismedioista saatiinkin usein lukea, että kesän tavoitteena on saada rutkasti lisää lihaa luiden ympärille.

Suomalaisjätti elää kentällä nopeudestaan ja liikkuvuudestaan, joten voimaa piti hankkia tavalla, joka ainoastaan korostaisi hänen entisestään vahvoja ominaisuuksia.

Markkasen lähipiiristä tihkuneiden viestien perusteella harjoittelu on kantanut hedelmää.

21-vuotias suomalainen on nykynuorison tavoin aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Siellä jaettujen kuvien perusteella on helppo sanoa, että voimaa on tarttunut.

– Laurilla on ollut loistava kesä. Hän on käytännössä asunut harjoituskeskuksemme punttisalilla ja kehitys on helppo huomata hänen kropastaan, valottaa Hoiberg.

– Laurin käyttämä aika punttisalilla ja kentällä joukkuekavereidensa kanssa on ollut valtavaa. Olemme erittäin innostuneita hänen kasvustaan pelaajana. Tämä on Laurille iso kausi.

Kesän harjoittelussa on myös keskitytty siihen, että Markkasen kroppa olisi viime vuotta valmiimpi NBA:n kiihkeään ottelurytmiin. Tulokasvuotta himmensivät vain Bullsin jatkuvat tappiot sekä selkävaivat.

Markkanen oli tulokasvuotenaan sivussa 14 ottelusta.

– Lauri on tehnyt paljon töitä, jotta hänen kroppansa kestää NBA:n runkosarjan rasitukset. Viime kaudella hän oli muutamaan otteeseen sivussa selkäkramppien takia. Lauri on käyttänyt paljon aikaa vahvistaakseen keskivartaloaan välttääkseen viime kauden selkäongelmat, kirjoittaa Hoiberg lopuksi.

Lue myös

Dettmann: Susijengi saa Koposen ja Salinin syyskuun MM-karsintaan

Markkanen asetti kovat tavoitteet toiselle NBA-kaudelleen: tähdistöottelu ja pudotuspelit

Lauri Markkanen perustelee, miksi hän ei edusta Susijengiä syksyn peleissä: "MM-karsintojen ajankohta on huono"

Uunituore dokumentti paljastaa, millaista elämää Lauri Markkanen viettää kotona perheen kanssa ja vieraskiertueiden yksinäisyydessä – “Ainoa glamour löytyy siitä, että tilipussi on kohdallaan”

Varaustilaisuuden sylkykupista fanien piirittämäksi tulevaisuuden supertähdeksi – Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:ssa oli kuin elokuvista: "Tulee nöyrä olo, kun pikkupojat tulevat pyytämään kuvia kädet täristen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat