Hyppää sisältöön

Kirittärien mestaruuden taustalla raakaa rääkkiä: "Moni varmasti piti minua ihan hulluna, kun tammikuussa meillä oli 18 treenin viikkoja"

Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen saavutti uransa seitsemännen Suomen mestaruuden.

Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Jyväskylässä palattiin naisten pesäpallossa mestaruuskantaan sunnuntaina vuoden tauon jälkeen. Kirittärien pelinjohtajana hääri tuttu mies, kun viuhkan ääressä joukkuetta johti Jussi "Nalle" Viljanen.

Viljanen tunnetaan tinkimättömänä pelinjohtajana, joka laittaa joukkueensa aina koville harjoituskaudella.

– Moni varmasti piti minua ihan hulluna, kun tammikuussa meillä oli 18 treenin viikkoja ja siihen vielä taktiikkapalaverit päälle. Pelaajistakin osa varmasti ihmetteli touhua, Viljanen taustoitti.

– Kovat lajitoistot kuitenkin ratkaisivat finaalisarjassa aika paljon. Me ei räpylästä annettu juoksuja. Tehtiin vuoden aikana järkyttävä määrä töitä. Jokainen pelaaja uhrasi todella tämän projektin eteen.

Mestaruus oli Viljaselle pitkän uran seitsemäs. Kirittäret vahvisti mestaruusjuhlien lomassa, että Viljanen jatkaa pelinjohtajana myös ensi kaudella.

– Jokainen mestaruus on omanlaisensa. Tämän voiton arvoa nostaa se, että meillä oli kahdeksan tyttöä ensimmäistä kertaa loppuotteluissa. Olo on mieletön.

Kirittärien ulkopeli oli rautaista

Sunnuntain ratkaisutaistossa Kirittäret riisui vieraansa täysin aseista. Jyväskyläläisten ulkopeli oli rautaista, kun Kirittäret kukisti puolustavan Manse PP:n 2–0 (2–0, 1–0).

– Oli ihan älytön peli. Tällaisessa paikassa, kun ei anna vastustajalle yhtään juoksua, niin kyllä se jotain kertoo joukkueesta, kapteeni Emma Nieminen hehkutti.

– Meidän ulkopeli on ollut koko kauden todella hyvää. Nyt se huipentui ja sinetöi mestaruuden. Meillä on joukkueessa paljon ensikertalaisia finaaleissa, mutta se ei näkynyt yhtään.

Kirittärien juhlat alkoivat mestaruuden ratkettua. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Kotijoukkueelle avausjaksolla onnistuivat mailan varressa Saana Sumén sekä Laura Toikkanen. Kajaanista kaksi vuotta sitten Kirittärien paitaan vaihtanut Sumén sivalsi myös toisen jakson ratkaisujuoksun.

– Nyt on kyllä aika herkkä olo. En oikein osaa sanoa mitään. Pää kumisee ihan tyhjyyttä. Tämä on unelmien täyttymys, Sumén sanoi.

Manse PP:n pettynyt Senni Korhonen. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

"Jos ei pääse edes kolmospesälle, vaikea siinä on juoksuja tehdä"

Tamperelaisten leirissä Kirittärille annettiin rehti tunnustus paremmuudesta.

– Jos ei pääse edes kolmospesälle, niin vaikea siinä on juoksuja tehdä. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Kaveri ansaitsi mestaruuden, Mansen lukkari Senni Sallinen summasi.

Sallisten perheeseen matkasi sunnuntaina sekä hopea- että kultamitali, sillä isosisko Emma Sallinen saalisti Kirittärissä uransa ensimmäisen mestaruuden.

– Tämä on ollut huikea matka. Viime syyskuussa projekti aloitettiin ja jo silloin oli kullankiilto silmissä. Me olemme tehneet ihan hulluna hommia ja nyt se palkitaan, Emma Sallinen herkisteli.

Jyväskylässä Kirittärien kultajuhlia todisti paikan päällä yli 3 000 katsojaa.

– Oli ihan mieletöntä pelata kotiyleisön edessä. Ei tällaista pääse kovin usein kokemaan. Meidän joukkue oli todella sitkeä. Olen äärettömän ylpeä joka likasta, Kirittärien lukkari Mari Mantsinen totesi.

Lue myös:

Jyväskylän Kirittäret juhlii SM-kultaa: "Olemme tehneet hirveästi töitä tämän mestaruuden eteen"