Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaistakin sorsineen kuljettajan tuorein tempaus järkyttää – painoi kilpakumppanin jarrua 217 kilometrin tuntivauhdissa: ”Hän yritti tappaa minut”

Kohukuljettaja Romano Fenati sai kahden kisan pannan Moto2-luokan San Marinon osakilpailusta, mutta moni vaati kovempaakin rangaistusta.

moottoripyöräily
Renato Fenati.
Renato Fenati.EPA

Ratamoottoripyöräilyn Moto2-luokan San Marinon osakilpailun jälkeen käy kova jälkipyykki.

Italialainen Romano Fenati suuttui hurjasti Stefano Manzille, kun he kilpailivat 12. sijasta. Manzi lähti ohittamaan Fenatia ja osui toiseen italialaiseen sillä seurauksella, että kumpikin joutui radan ulkopuolelle.

Muutamaa kierros tämän jälkeen Fenati ehti Manzin rinnalle suoralla. Fenati painoi Manzin jarrukahvaa yli 200 kilometrin tuntivauhdissa. Fenati liputettiin tapahtuman jälkeen pois radalta vastuuttomasta ajamisesta tulleen hylkäyksen takia.

Manzi horjahti rajussa tilanteessa, mutta pysyi pystyssä. Hän kuitenkin keskeytti myöhemmin ulosajoon. Tilanteista langetettiin myöhemmin Manzille kuuden lähtöruudun rangaistus seuraavaan kisaan Fenatin pakottamisesta ulos radalta.

22-vuotiaalle Fenatille puolestaan annettiin kahden kisan panna.

Enempääkin on vaadittu MotoGP-piireissä. Entinen tähtikuljettaja Colin Edwards arvosteli brittikanava BT Sportilla Fenatin temppua.

– Tämä on uskomatonta. Tässä vaiheessa sanotaan, että pakkaa laukkusi ja nähdään ensi vuonna. Tuo oli naurettavaa, Edwards arvosteli Fenatia Autosportin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Suuri lupaus kohahdutti jo Niklas Ajon kiusaamisella

Fenatia pidettiin aikanaan yhtenä lajin suurimmista nuorista lupauksista. Mutta hän on ollut useasti viime vuosina keskellä kohuja. Kaudella 2015 suomalaiskuljettaja Niklas Ajo sai kokea Fenatin arvaamattomuuden.

Fenati potki Ajon pyörää ja lopulta myös sammutti tahallaan suomalaisen pyörän harjoituslähdöissä Argentiinan osakilpailuissa Moto3-luokassa. Katso tilanne täältä (siirryt toiseen palveluun).

Kauden 2016 keskellä Fenati laitettiin pihalle lajin ikonin Valentino Rossin Sky VR46-tallista, koska hän oli rikkonut tallin kurinpitosääntöjä.

Renato Fenati
Renato FenatiAOP

Useampi MotoGP-tähti hämmästeli San Marinon kisaviikonlopun jälkeen Fenatin toimintaa. Cal Crutchlow ei tyytynyt kahden osakilpailun rangaistukseen.

– Mielestäni hänen ei pitäisi kisata enää koskaan moottoripyörällä, Crutchlow sanoi Autosportin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Tuollaista ei voi tehdä toiselle kuljettajalle. Laitamme elämän uhan alle jo tarpeeksi paljon. Siinä tilanteessa oli varmasti kontaktia aiemmin. Mutta aina on kontaktia kisoissa.

Myös Espargaron veljekset Aleix ja Pol kritisoivat kovasti Fenatin toimintaa. Aleix Espargaro tahtoisi myös Fenatille loppukauden pannaa. Pol Espargaro halusi pahoitella Fenatin temppua kaikkien ammattikuljettajien puolesta.

– Yksi tai kaksi kisaa eivät ole rangaistus. Ammattikuljettajat eivät voi tehdä tuollaista. Jos tekee tuollaista, niin ei ole ammattikuljettaja, Pol Espargaro painotti Motorsport.comin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Manzi ei aio antaa anteeksi

Manzi itse oli todella järkyttynyt.

– Minulla oli vauhtia 217 kilometriä tunnissa. Hän painoi jarrua 20 baarin voimalla. Keskimääräinen paine tällä radalla on 9 baaria, joten hänellä oli tuplasti enemmän voimaa, Manzi sanoi ja hämmästeli Gpone.comille, miten ei kaatunut. (siirryt toiseen palveluun)

– Näin hänen aikeensa ja miten käsi lähti kohti pyörääni. En tiedä, miten pysyin pystyssä.

Stefano Manzi
Stefano ManziEPA

Manzi hämmästeli myös Fenatin kahden kisan rangaistusta. Hänen mielestä tuollaista temppua ei voi antaa anteeksi.

– On hyvin vaikea antaa anteeksi, kun hän yritti tappaa minut yli 200 kilometrin tuntivauhdissa painamalla jarrukahvaa. Sitä ei voi antaa anteeksi, Manzi tylytti.

Mielenkiintoiseksi asetelmasta tekee sen, että Fenati olisi siirtymässä tällä hetkellä nykyisestä Marinelli Snipers -tallista Manzin tallitoveriksi Forward Racingiin.

Vaikka Fenatille on vaadittu laajalti kovempaa rangaistusta, niin hän ei itse ymmärtänyt kahden kisan pannaakaan.

– Minun reaktioni ei ollut hyvä peliliike. Se oli vaarallinen ele minulta. En halua oikeuttaa sitä, mutta haluaisin nähdä sen toisestakin perspektiivistä, Fenati sanoi ja viittasi siihen (siirryt toiseen palveluun), miten Manzi pilasi omalla teollaan Fenatin kisan.

Lue lisää:

Niki Tuuli 21. sijalle Italian GP:ssä

Päivitetty kello 12.40. Fenati laitettiin kesken kauden 2016 pois VR46-tallista, eikä kauden päätteeksi, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat