Suora

  • Parayleisurheilun MM, yhdeksäs kilpailupäivä
  • Yhdeksäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rytmisen voimistelun maajoukkueen Tokio-projektin ensimmäinen haaste edessä MM-kisoissa – "Pahasti pitää epäonnistua, jotta jatkopaikkaa ei tulisi"

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkue kilpailee viikonloppuna MM-kisoissa Sofiassa, Bulgariassa. MM-kisoista alkaa myös olympiapaikkakarsinta Tokioon 2020.

voimistelu
Rytmisen voimistelun maajoukkue
Riikka Smolander-Slotte/Yle

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkue on nostanut tasoaan koko olympiadin ajan ja pyrkii käynnissä olevissa MM-kisoissa vakiinnuttamaan paikkansa yhä lähempänä lajin kärkimaita. MM-kisat ovat joukkueelle ensimmäinen välietappi matkalla kohti Tokion olympiakisoja.

– Tavoite on, että Suomi olisi pysyvästi huippumaiden joukossa. Jos se onnistuu, se tuo paikan Tokioon, joukkueen päävalmentaja Laura Ahonen arvioi.

– Tavoite on tosi realistinen, sen osoittavat syksyn tuloksetkin. Urheilussa voi toki aina käydä jotakin ja arvostelulaji on aina arvostelulaji. Kaiken pitää natsata sekä suorituksessa että sen ulkopuolella. Silloin olisi hyvä mahdollisuus saada olympiapaikka.

– Paikka jatkoon pitäisi olla helppo saavuttaa. Aika pahasti pitää epäonnistua, jottei paikkaa tulisi, joukkueen kapteeni Emma Rantala naurahti.

Suomen maajoukkueen syksyn kisat World Challenge cupissa ovat olleet lupaavia. Elokuun lopussa Kazanissa Suomen joukkue pääsi finaaliin kolmen pallon ja kahden narun ohjelmallaan ja oli kahdeksas.

– Koko ajan mennään lähemmäs kärkeä. Vaativuutta on tullut enemmän, mikä näkyy pisteissä. Ohjelmat ovat paljon nopeampia kuin aiemmin ja vaikeus alkaa olla hyvällä tasolla, Rantala kommentoi.

Suomessa tehtiin vuosia sitten päätös, että rytmisessä voimistelussa panostetaan joukkuetekemiseen. Liiton, seurojen ja perheiden yhteistyö, lisääntyneet tukieurot ja pitkäjännitteinen työ alkavat tuoda tulosta. Harjoitusolosuhteetkin ovat paranemassa hitaasti mutta varmasti.

– Me olimme aika ajoissa valmiita aloittamaan Tokio-projekti. Tämä joukkue oli jo kasassa, kun monet muut kilpailivat Riossa ja vaihtoivat kokoonpanoja vasta kisojen jälkeen. Mutta nyt pitää painaa kovaa vauhtia eteenpäin. Nekin, jotka aloittivat myöhemmin kirivät kohti Tokiota, Ahonen kertoi.

Voimistelun ehdoilla 24/7

Rytminen voimistelu huipulla vaatii urheilun ehdoilla elämistä. Maajoukkueen urheilijat opiskelevat Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Yläasteikäiset juniorit voivat suorittaa yläkoulun neljässä vuodessa Pasilassa.

– Vielä vaaditaan arvostuksen nousua, että aikuiset ja yhteiskunta arvostaisivat sitä mitä nämä nuoret ihmiset tekevät. Muuttuisi se kysymyksenasettelu, jota minulta on valmentajan uran aikana monta kertaa tuotu esille. Miten uhraan näin paljon tälle lajille ja vieläkö olen siellä voimistelussa mukana, Ahonen päivitteli.

– Kaikki tehdään voimistelun ehdoilla. Ruokavaliot, nukkumiset ja koulunkäynti. Mutta kun ajattelee positiivisesti tulevia tavoitteita jaksaa helposti eteenpäin, Rantala kertoi.

– On hienoa, että nuoret panostavat asioihin, joissa he ovat lahjakkaita. Pitäisi ymmärtää ettei ole noloa vaan hienoa, jos on sijalla 7. Kaikki eivät voi olla maailmanmestareita. Perheet olisi vielä helpompi saada mukaan, jos nuorille olisi panostamisesta hyötyä esimerkiksi yliopistopaikkoja jaettaessa. Ylipäätään teini-ikäisten arkielämän keventäminen, se auttaisi viemään lajia edelleen eteenpäin.

Tie Tokioon

Suomella ei koskaan ole ollut rytmisen voimistelun maajoukkuetta olympiakisoissa. Rion kisoista Suomi jäi yhden sijan ja vain 0,5 pisteen päähän. Sofian MM-kisoista kolme parasta joukkuetta saa olympiapaikan Tokioon, jonne pääsee 14 joukkuetta. Suomen tulee olla MM-kisoissa 24 parhaan joukossa, jotta matka kohti Tokiota voi jatkua ensi vuoden MM-kisoissa. Jatkopaikan pitäisi olla Suomelle helppo tavoite.

– Kilpailussa pärjää se, kuka pystyy tekemään molemmat ohjelmat yhtä tasaisesti. Siellä on paljon joukkueita taistelemassa samoista pisteistä. Pitää mennä tekemään tosi päättäväinen ja itsevarma suoritus. Ei saa miettiä tulosta vaan tehdä täysillä ja itsevarmasti, Rantala analysoi.

– Rytminen voimistelu on lajina sellainen, että kilpailusuoritus on parhaimmillaan hyvä harjoitussuoritus. Tässä lajissa ei pysty venymään sillä lailla kuin vaikka keihäänheitossa. Jos päästään sijoille 8-10, se on erinomainen suoritus, Ahonen päätti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat