Serena Williams -kohu ei ota laantuakseen – tästä kaikesta on kyse

Serena Williamsin ja US Openin naisten finaalin päätuomarin Carlos Ramosin toiminnasta on monenlaisia mielipiteitä.

tennis
Serena Williams.
EPA

Kohu Serena Williamsin tapauksen ympärillä jatkuu kovilla kierroksilla. Viimeksi on puhuttanut australialaisen pilapiirtäjän Mark Knightin kuva, jota on pidetty rasistisena. Knight on sulkenut kohun seurauksena Twitter-tilinsä, mutta kuvan voi katsoa esimerkiksi tästä jutusta. (siirryt toiseen palveluun)

Knightin mukaan (siirryt toiseen palveluun) piirroksella ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Kuvan julkaissut sanomalehti Herald Sun puolusti ratkaisuaan keskiviikon lehdessä ja totesi: "Jos Mark Knightin kritisoijat saisivat tahtonsa läpi, uusi poliittisesti korrekti elämämme olisi todella tylsä".

Keskustelu Williamsin ympärillä on muutenkin lainehtinut puolelta toiselle. Seuraavassa käydään läpi tapauksen käänteitä ja eri näkökulmia siihen.

23 Grand Slam -turnausta voittanut Williams kohtasi lauantaina US Openin loppuottelussa ensimmäistä Grand Slam -finaaliaan pelanneen 20-vuotiaan japanilaisen Naomi Osakan. Osaka voitti ensimmäisen erän ja hallitsi ottelua, kun toisessa erässä alkoi tapahtua. Ottelun päätuomari Carlos Ramos antoi Williamsille varoituksen valmennuksesta. Williams raivostui tästä ja ilmoitti tuomarille, että "hän ei huijaa, vaan mieluummin häviää". Williams vaati Ramosilta anteeksipyyntöä. TV-hidastuksista kuitenkin näkyi, että Williamsin valmentaja Patrick Mouratoglou näytti suojatilleen käsimerkkejä.

Seuraavaksi Williams sai varoituksen mailansa rikkomisesta hävittyään syöttövuoronsa. Koska varoitus oli toinen, se tarkoitti sitä, että Osaka aloitti seuraavan syöttövuoronsa tilanteesta 15–0. Tässä vaiheessa Williams vetosi jälleen ensimmäiseen varoitukseensa, sanoi, ettei ollut huijannut ja vaati tuomarilta anteeksipyyntöä.

Serena Williams keskustelee tuomarin kanssa sormi pystyssä.
AOP

Puoltenvaihdossa Osakan johtaessa toista erää 4–3 Williamsin syytökset tuomaria kohtaan muuttuivat todella rajuiksi. Hän raivosi Ramosille ja kutsui tätä varkaaksi ja valehtelijaksi. Seurauksena oli kolmas varoitus, mikä tarkoitti pelin menetystä. Osaka pääsi siis suoraan 5–3-johtoon. Osaka voitti ottelun ja otti ensimmäisen Grand Slam -turnauksensa, mutta se jäi yleisön buuauksen varjoon. Osaka ei päässyt kunnolla nauttimaan voitosta, vaan pyyteli yleisöltä anteeksi.

Kannanottoja puolesta ja vastaan

Välikohtaukset jättivät itse tenniksen sivurooliin. Puheenaiheeksi nousi nopeasti se, että Williams arvioi saaneensa näin kovat rangaistukset siksi, että on nainen. Hänen mukaansa miehet sanovat tuomarille samanlaisia tai pahempia asioita ja selviävät ilman rangaistuksia.

Tähän on otettu laajasti kantaa puolesta ja vastaan. Muun muassa arvostettu tennislegenda ja naisten tenniksen eteen aikoinaan suuren työn tehnyt Billie Jean King oli Williamsin kanssa samaa mieltä.

– Kun nainen on tunteellinen, hän on "hysteerinen" ja saa rangaistuksen. Kun mies tekee saman, hän on suorasanainen, eikä siitä ole mitään seurauksia. Kiitos Serena Williams, että nostit tämän kaksoisstandardin esiin, King twiittasi.

Washington Postissa (siirryt toiseen palveluun) urheilutoimittaja Sally Jenkins kritisoi rajusti päätuomari Ramosin toimintaa. Myös naispelaajien järjestö WTA asettui tukemaan Williamsia.

Onko tenniksessä epätasa-arvoa ja erilaisia standardeja miehille ja naisille? Varmasti on, vaikkakin tenniksessä esimerkiksi palkintorahojen suhteen naiset ovat paremmassa asemassa kuin useimmissa muissa lajeissa paljolti juuri Billie Jean Kingin ansiosta. On kuitenkin laajasti nostettu esiin myös sitä näkökulmaa, että vaikka erilaisia standardeja olisikin, Williamsin käyttäytyminen ei ollut hyväksyttävää. Tästä näkökulmasta kirjoitti muun muassa toinen tennislegenda Martina Navratilova New York Timesissa. (siirryt toiseen palveluun)

– Koska miehet ehkä pääsevät siitä kuin koira veräjästä, ei tarkoita, että se olisi hyväksyttävää, Navratilova kirjoittaa.

Samaa mieltä on BBC:n tennistoimittaja (siirryt toiseen palveluun)Russel Fuller."Tenniksessä on seksismiä, mutta se ei oikeuta Serena Williamsin käytöstä", Fuller kirjoittaa.

Väite siitä, että miehet eivät saisi yhtä kovia rangaistuksia on myös kyseenalainen. Esimerkkeinä on mainittu 1970- ja 80-lukujen pelaajia, kuten John McEnroe, Jimmy Connors ja Ilie Nastase. Ajat olivat silloin hyvin erilaiset, mutta heillekin jaettiin kovia rangaistuksia, jopa pelikieltoja. Viime vuoden US Openissa italialainen Fabio Fognini sai 96 000 dollarin sakot ja ehdollisen pelikiellon Grand Slam -turnauksiin erittäin loukkaavasta kielenkäytöstä naistuomaria kohtaan.

Kansainvälinen tennisliitto ITF puolusti maanantaina päätuomari Ramosia. ITF:n mukaan Ramos on "yksi kokeneimmista ja arvostetuimmista tuomareista" ja hänen päätöksensä olivat sääntökirjan mukaisia. Williams sai turnauksen jälkeen myös 17 000 dollarin sakot, mikä osoittaa myös sitä, että rangaistuksia pidettiin oikeina.

Carlos Ramos.
AOP

Yksi näkökulma asiassa on se, että Ramos on tunnettu tiukkana tuomarina. Hän on rangaissut myös Rafael Nadalia ja Novak Djokovicia. Tässä tapauksessa koko tilanne lähti Williamsin valmentajan Patrick Mouratogloun näyttämistä merkeistä Williamsille. Mouratoglou myönsi valmentamisen. On hyvin mahdollista, että Williams ei nähnyt merkkejä ja on totta, että niitä näytetään melko yleisesti, eikä läheskään joka kerta asiaan puututa. Moni tuomari ei olisi välttämättä heti antanut varoitusta. Joka tapauksessa tuomari Ramos toimi täysin sääntöjen mukaan. Williams sai tästä vain varoituksen ja asia olisi kannattanut jättää siihen.

Laajempi kysymys on vielä keskustelu valmennuksen sallimisesta tennisottelujen aikana. Tenniksen perinteisiin kuuluu, että valmennusta ottelun aikana ei saa antaa. Tällä hetkellä naisten WTA-kiertueella on mahdollista pyytää valmentajaa kentälle tietyissä tilanteissa. Grand Slam -turnauksissa se ei ole sallittua. Käsimerkkien näyttäminen katsomosta ei ole sallittua missään tilanteissa.

Keskusteluun on nostettu jälleen tämän tapauksen yhteydessä se, pitäisikö valmennus otteluiden aikana sallia. Silloin tältäkin kohulta olisi vältytty.

Lue myös:

Kommentti: Serena Williamsin naurettava käytös pilasi japanilaisen suuren hetken – Osaka kylmänviileästi superpelillä ensimmäiseen Grand Slam -voittoonsa

US Openin valloittaneesta Osakasta tuli kansallissankari, finaalissa raivonnut Williams ojensi katsojia: "Ei buuata enää"

Naistenniksen kattojärjestö tuki Serena Williamsin raivoa: ”Pelaajien tunteenpurkauksia pitää sietää samalla tavalla miehissä ja naisissa"

Serena Williamsin tylyttämälle tennistuomarille tukea kansainväliseltä liitolta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat