1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ratsastus

Suomalaisnainen kilpailee maailman parhaiden kanssa lajissa, jonka MM-kisaliput revittiin käsistä – Cowgirl Maria Astikainen rikkoo rajoja: "Oli startteja, joissa olin ainut naisedustaja"

Maria Astikainen osallistuu nyt kolmatta kertaa ratsastuksen MM-kisoihin.

Kuva: Susa Laine

Yksi Tryonin MM-kisojen suosituimmista yleisölajeista on lännenratsastus. Liput niihin myytiin loppuun jo monta kuukautta sitten. Suomalaisedustuksesta miesvaltaisessa lajissa vastaa Maria Astikainen. Reiningin MM-lähtölistalta löytyy noin 50 miestä ja reilut kymmenen naista.

– Kyllähän tämä on perinteisesti ollut miesten juttu. Nyt kun olen kisannut kesällä Yhdysvalloissa, niin meillä oli startteja, joissa olin ainut naisedustaja, cowgirl Astikainen nauraa.

Astikaisen valmistautuminen MM-areenalle on siis mennyt Pohjois-Amerikassa pitkän kaavan mukaan. Hän on totuttautunut isoihin areenoihin, lämpötilaan ja aikaeroon jo kaksi kuukautta Ohiossa.

– On ollut todella kiva kisata täällä, ja kisat ovat menneet hyvin. Takataskussa on muun muassa kaksi kakkossijaa, eikä toisessa ollut se voittokaan kaukana, Astikainen kertoo.

Kuva: Marian Seppälä

MM-areenalla suomalainen joutuu kuitenkin todelliseen testiin, kun mukana ovat kaikki maailman huiput.

– Vahvuus meillä on aina ollut hyvä vauhti, niin ympyrällä kuin spinnauksissakin. Nyt ollaan kuitenkin saatu myös pysäytysliukuja sujuvammaksi, joten toivottavasti ne tuovat niitä kaivattuja lisäpisteitä.

Ratsuaan Antarismartia eli Anteroa Astikainen kuvailee maailman kilteimmäksi hevoseksi.

– Se tekee taatusti kisassa kaikkensa, siihen voin luottaa ja siksi minunkaan ei tarvitse jännittää.

Kokemusta Astikaisella on aiemmin kaksista MM-kisoista. Viimeksi hän jäi täpärästi finaalin ulkopuolelle, mutta se on jättänyt sopivasti nälkää Tryonia ajatellen. Astikainen on harrastanut lännenratsastusta teinivuosista lähtien.

– Vanhemmillani oli ravitalli, mutta minä kisasin nuoruudessa esteissä. Sitten kun esteponi jäi pieneksi, piti miettiä seuraavia siirtoja. Kouluratsastus ei oikein sytyttänyt, mutta lännenratsastus vei nopeasti mennessään.

Lukion vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa vain kasvatti innostusta lajia kohtaan.

– Jotenkin vain se vauhti sopii minulle. Olen nauttinut siitä nuoruuden estevuosista lähtien, Astikainen miettii.

Vauhdin hurmaa lajissa on tosiaan tarjolla. Reiningissä tehtävät perustuvat karjanajoon. Lassoa ei kuitenkaan käytetä, mutta äkilliset liukupysähdykset, hevosen ohjaaminen äänen ja painon avulla, ja tiukat vauhdikkaat laukkaympyrät sekä piruetit ovat olleet käytössä karjapaimenilla työssään jo satoja vuosia.

Lue myös

Luulitko matkustavasi luksusoloissa? Nämä MM-kisojen nelijalkaiset tähdet, Super-Toope-man ja muut supersankarit näyttävät mallia

Neljän vuoden odotus päättyy, kun maailman parhaat kilpailevat Ylen kanavilla – katso tästä ratsastuksen MM-kisojen lähetysajat

Ratsastuksen megatapahtuma World Games on taas täällä – nämä suomalaiset nähdään kamppailemassa maailman kovimpien joukossa