Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Yhdistetty ja Parude
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 20.2.
  • Hiihdon MM, avajaiset, Seefeld
  • Mr. Seefeld - jäljet lumessa
  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Urheiluruutu

Räikkösen ensimmäistä F1-sopimusta yritettiin vesittää likaisella pelillä – Sauberin perustaja kertoo suomalaislupauksen F1-testin taustoista: "En vieläkään ymmärrä, miten suostuin siihen"

Sauber järjesti Kimi Räikköselle oman F1-testin ilmaiseksi, vaikka talli ei tiennyt suomalaiskuskista mitään.

Formula 1
Kimi Räikkönen Sauberin F1-auton ratissa vuonna 2001.
AOP

Näin Kimi Räikkösen yllättävää Sauber-sopimusta kommentoitiin – katso tästä Yle Urheilun erikoislähetys

Kimi Räikkösen F1-uran ympyrä sulkeutuu, kun hän palaa Sauberille kaksivuotisella sopimuksella. Räikkönen aloitti uransa juuri Sauberilta vuonna 2001.

Tallin perustaja Peter Sauber suostui aikoinaan järjestämään 21-vuotiaalle Räikköselle oman F1-testin, vaikkei tuntenut suomalaiskuskia tai tämän taustajoukkoja lainkaan. Hänet vakuutti Räikkösen silloinen brittimanageri David Robertson.

– En ollut tavannut Robertsonia aiemmin. Sanotaan, että hän oli erinomainen myyntimies, Sauber muistelee ESPN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Sauber järjesti Räikköselle viikonlopun pituisen testin Mugellon radalla Italiassa.

– Meillä ei ollut lainkaan rahaa. Normaalisti nuorten kuljettajien testissä ajatamme kuutta kuskia kolmen päivän aikana ja panemme heidät maksamaan siitä. Robertson sanoi kuitenkin minulle, että tämä kaveri on todella erityinen, ja he tarvitsevat auton kolmeksi päiväksi. Eivätkä he tietenkään maksaneet mitään. En vieläkään ymmärrä, miten suostuin siihen, Sauber hämmästelee.

Sauber vääntäytyi itse paikalle toisena testipäivänä lähes vastahakoisesti. Hän kiinnitti heti huomiota Räikkösen poikkeukselliseen olemukseen. Tallipomo kuvailee suomalaiskuskia eleettömäksi ja äärimmäisen keskittyneeksi.

– Ajattelin, että tämä kaveri on niin outo.

Kimi Räikkönen Sauberin ohjaamossa.
AOP

Toinen kulmakarvoja nostattanut piirre suomalaisnuorukaisessa oli tämän välinpitämättömyys. Räikköstä käskettiin ajamaan radalla kymmenen kierrosta, mutta hän kurvasi varikolle jo neljän jälkeen.

– Voitteko kuvitella? Pääset F1-testiin ja sinun käsketään pysyä radalla kymmenen kierrosta, mutta tulet pois ajettuasi neljä. Hän ei pystynyt pitämään päätään pystyasennossa, muttei puhunut siitä ääneen.

Räikkönen ei ollut tottunut G-voimiin, jotka riepottelivat F1-autoa ensimmäistä kertaa ajanutta kuskia. Suomalaisen niska kipeytyi, mutta tapojensa mukaan hän ei selitellyt tilannetta.

Myöhemmin samana päivänä talli päästi Räikkösen ajamaan uusilla renkailla ja vähemmällä polttoainemäärällä. Tästä ei kuitenkaan mainittu suomalaiselle, joka tiesi Sauberin tarkkailevan häntä herkeämättä. Kuljettajalupaus paransi aikaansa ensimmäisellä kierroksella sekunnilla ja heti perään toisella.

– Lensimme kotiin Willy Rampfin (Sauberin tekninen johtaja) kanssa ja päätimme, että teemme sopimuksen Räikkösen kanssa.

Räikkösen tiellä oli kuitenkin vielä brasilialaiskuski Enrique Bernoldi, joka oli Sauberin pääsponsorin Red Bullin mieleen. Red Bullin moottoriurheilupomo Helmut Marko väitti yhtiön johtajalle Dietrich Mateshitzille, että Bernoldia ajatettiin väärillä renkailla ja isommalla bensamäärällä kuin Räikköstä. Sauberin mukaan brasilialainen ei ollut vain tarpeeksi hyvä.

– Marko pelasi erittäin likaista peliä. Mateschitz uskoi kaiken, mitä hänelle sanottiin, mutta onneksi minulla oli hyvä suhde häneen, Sauber kertoo.

Sauber sai suomalaiskuskinsa, joka sijoittui uransa ensimmäisessä F1-osakilpailussa kuudenneksi. Bernoldi päätyi ajamaan Arrowsille, jonka riveissä hän kilpaili kaudet 2001-2002. Brasilialainen ei sijoittunut 29 osakilpailussa kertaakaan pisteille.

Lue myös:

Räikkönen ajaa ensi kaudella ruotsalaisten miljardöörien omistamassa tallissa, taustalla maailman 73:nneksi rikkain mies – "Kimin paketoiminen tähän tulee nostamaan tallia todella paljon"

Uhitteleeko Ferrarilta sivuun siirtyvä Kimi Räikkönen loppukaudella? ”Kimi yrittää taistella loppuun asti”

Kommentti: Bottas ja Räikkönen ovat F1-varikon suurimpia tähtiä, jotka määrittelevät hemmoteltujen toimittajien tehtäviä – mystisyys luo myös uskomattomat salaliittoteoriat

Räikkösen sopimus riehaannutti F1-maailman –surulliset fanit pettyivät rankasti, muut tallit ihmeissään kohun keskellä

Tunnettu F1-asiantuntija loukkaantui Räikkösen jatkosta nuorten kuljettajien puolesta: ”Toivoin, että Kimi olisi siirtynyt sivuun”

Räikkösen asianhoitaja puhui HS:lle Kimin lukuisista vaihtoehdoista, kommentoi Ylelle: "Hyvin menee"

Tämän tiedämme nyt: Räikkönen Sauberin rattiin, näin asiantuntijat kommentoivat yllätyssiirtoa

Näin suuri romahdus numeroissa tulee Kimi Räikköselle – voittoja ei kannata haaveilla

Kimi Räikkösen Sauber-sopimus kohahdutti Sveitsissä – "Mikä pommi!"

Näin Kimi Räikkösen yllättävää Sauber-sopimusta kommentoitiin – katso tästä Yle Urheilun erikoislähetys

Kuka ajaa Räikkösen tallikaverina ensi kaudella?

Pitkään F1-sarjaa läheltä seurannut Oskari Saari pitää Ferrarin ja Räikkösen eroa virheenä: "Toivottavasti romantiikka kestää, kun ensi kaudella ajetaan"

Suosittelemme

Tuoreimmat