Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu
  • Teemu Pukki: laiskottelijasta kanarialinnuksi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaistulokkaat maailmantähtien keskellä lentopallon MM-kisoissa: "Tuli kylmät väreet kentälle astellessa"

Suomen lentopallomaajoukkueen uudet yleispelaajat Antti Ronkainen ja Niko Suihkonen nauttivat MM-ilmapiiristä.

Maajoukkuelentopallo
Antti Ronkainen iskee palloa verkolla.
Antti Ronkainen kuuluu Suomen maajoukkuetulokkaisiin MM-kisoissa.Lehtikuva / Vesa Moilanen

VARNA. Mustanmeren rannalla, Varnan kultahietikolla turistien joukosta erottuu helposti kaksi pitkänhuiskeaa suomalaista. Lentopallomaajoukkueen tulokkaat Antti Ronkainen ja Niko Suihkonen kävelevät lämpimässä rantavedessä ja lataavat akkujaan seuraavia MM-otteluita varten.

Takana on avauspeli kisaisäntä Bulgariaa vastaan. Vaikka tulos oli tappiollinen, niin tulevia vuosia ajatellen oli positiivista, että viisi uutta suomalaispelaaja sai avattua arvokisauransa, mukana Ronkainen ja Suihkonen.

Molemmat yleispelaajat tulivat miesten maajoukkueeseen tänä kesänä ja ensimmäiset maaottelut ovat vasta kuukauden takaa.

Suomi varmisti MM-paikkansa voittamalla reilu vuosi sitten karsintaturnauksen puhtaasti kaatamalla kaikki vastustajansa. Suihkonen ja Ronkainen seurasivat karsintapelejä televisiosta, mutta nyt he ovat edustamassa maataan maailmanlaajuisen lajin arvostetussa turnauksessa.

– Ei sitä silloin karsintojen aikana olisi voinut uskoa, että olisin pelaamassa täällä. Saattoi olla ehkä ajatus, että voisin leiritykseen päästä, mutta en olisi voinut kuvitella, että olisin MM-joukkueessa, Ronkainen sanoo aurinkotuolissa Varnan kultahietikolla.

Suihkonen on samoilla linjoilla Ronkaisen kanssa siinä, että ei olisi osannut arvata reilu vuosi sitten olevansa MM-joukkueessa. 19-vuotias Vammalan Lentopallon pelaaja nauttii kuitenkin täysin siemauksin MM-tunnelmasta. Oululaislähtöinen pelaaja on nuorten maajoukkueen mukana ollut arvokisoissa, mutta ensimmäinen aikuisten suuren turnauksen ottelu jäi takuulla mieleen.

– Olihan se hieno tunne, kun käveli pukukoppikäytävältä kentälle ja katsojat huutavat. Siitä tuli kyllä kylmät väreet. Kun pääsin kentälle, niin jännitti aika paljon, mutta se helpotti pelin edetessä. Se helpotti hyppäyksessä junioreiden arvokisoista aikuisten peleihin, kun pääsin harjoituspeleissä kentälle ennen MM-turnausta.

– Kun alkulämmittelyssä katsoin toiselle puolelle verkkoa, niin siellä oli pelaajia, joiden videoita olen katsellut ja katson vieläkin. Haluaisin melkein mennä ottamaan kuvan niiden kanssa, mutta ei viitsi, kun ovat vastustajan joukkueessa. Ja tässä turnauksessa on tulossa vielä kovempia tähtiä vastaan, Suihkonen naurahtaa.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo pitää palaveria lentopallomaajoukkueelle.
Suomen lentopallomaajoukkueen runko on muuttunut paljon verrattuna edellisiin MM-kisoihin.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Intoa kentälle

Suomen joukkueen kokoonpano on hyvin erilainen viime arvokisoihin verrattuna. Loukkaantumiset ja poisjäännit ovat avanneet tilaa uusille kasvoille. Ronkainen näkee, että on antanut näyttönsä maajoukkuevalintaan päivittäisellä työllään seurajoukkueessa Oulun ETTAssa.

Kuusamolaislähtöinen pelaaja kertoo tuovansa kentälle eleillään ja otteillaan virtaa sekä positiivisuutta. Bulgariaa vastaan pelatussa avausottelussa Ronkainen olikin yksi pirteimmistä pelaajista. MM-turnauksen aikana kannattaakin seurata Ronkaisen elekieltä kentällä.

– Jos aloitan vaihdosta, niin yritän luoda henkeä kentällä ja puhua siellä. En ole se, joka lyö palloa kaikkein kovimmin tai ole kaikista näyttävin. Koetan auttaa joukkuetta omilla vahvuuksilla, että saisin vastaanottoon tuotua hyvää pitoa. Jos katsoo muita tämän turnauksen joukkueita, niin onhan siellä kovempia hyökkääjiä kuin meikäläinen. En lähde kuitenkaan yrittämään sellaista mitä en osaa, 22-vuotias Ronkainen pohdiskelee.

Kumpikaan pelaajista ei ole mikään jättiläinen lentopalloon, sillä mittaa kummallakin on noin 190 senttiä. Suihkosen pelityyliin pituus vaikuttaa.

– Kun en ole koskaan ollut joukkueissa se pisin pelaaja, niin vahvuus on olla takakentällä myyränä puolustamassa ja hakemassa palloa. Sitten kun pääsee lyömään niin antaa pallolle kättä vaan niin toivottavasti tulosta tulee, Suihkonen puolestaan arvioi vahvuuksiaan.

– Pakkohan sen pituuden on riitettävä, kun siihen ei voi itse vaikuttaa. Jos ajattelee, että ei riitä niin tuskin olisin täällä, Ronkainen jatkaa.

Seurajoukkuepuolella Ronkainen jatkaa Oulussa tulevalla kaudella ja peliaikaa lienee luvassa. Suihkosella on vastaavasti kahden edellisen vuoden mestarissa VaLePassa peliaika kiven alla. Edellä yleispelaajina nokkimisjärjestyksessä ovat ainakin ennen kauden alkua kokenut Olli Kunnari, ruotsalaisvahvistus Erik Sundberg ja Urpo Sivula, jonka VaLePa siirtää hakkurin paikalta yleispelaajaksi. Mielenkiintoinen tilanne MM-statuksen pelaajalle.

Molemmat mielivät tulevina vuosina Euroopan kentille. Neuvoja tavoitteiden saavuttamiseen löytyy tällä hetkellä läheltä. Oman joukkueen huippupelaajien lisäksi samassa hotellissa majoittuvat kaikki Varnan alkukohkon joukkueet. Ronkainen ja Suihkonen pääsevät seuraamaan läheltä muun muassa puolalaisten maailmanmestareiden arkea aamupalalla. Molemmat haluavat samanlaiseen ilmapiiriin myös jatkossa.

– Maajoukkueessa tavoitteena on päästä runkomieheksi ja auttaa Suomea pääsemään jatkossakin isoihin turnauksiin. Tavoitteena on totta kai päästä myös olympiakisoihin joskus, Ronkainen päättää.

Suomen pelit MM-kisoissa jatkuvat perjantaina Kuubaa vastaan. Lähetys ottelusta alkaa kello 16.30 TV2:ssa ja 16.50 Yle Puheessa.

Lue myös:

Hannu Lammikon keskiviikko: Kuuba ei hajonnut kokonaan Tampereella 2016

Vaikka lentopallomiehet hävisivät Bulgarialle jokaisella osa-alueella, asiantuntija uskoo joukkueen mahdollisuuksiin Kuuba-ottelussa – "Suomi tarvitsee jäätävän kovaa hakkuripelaamista"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat