Esitimme pääosan esittäjille neljä väitettä tänään alkavasta SM-liigasta – yleiset olettamukset saivat osakseen myötäilyä, mutta myös täystyrmäyksiä

Yle Urheilu nosti esiin tulevasta SM-liigakaudesta neljä väitettä, johon vastasi yhteensä viiden liigaseuran kapteeni tai päävalmentaja.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Rasmus Kupari
Rasmus KupariEmil Hansson / AOP

Väite 1:

SM-liigassa on jälleen runsaasti nuoria pelaajia. SM-liiga on kasvattajasarja.

Tero Lehterä, toinen kausi SaiPan päävalmentajana:

– Kyllä on. Mietitään pohjoisamerikkalaisia pelaajia, eurooppalaisia paluumuuttajia tai huippupelaajia, niin me emme kilpaile niistä ensimmäisenä. He menevät KHL:ään, Ruotsiin SHL:ään, Sveitsiin ja Saksaan.

Hannes Björninen, Pelicansin 22-vuotias kapteeni:

– Pitää osittain varmasti paikkansa. Pidän SM-liigaa silti edelleen yhtenä Euroopan huippusarjoista. Se ei ole kadonnut mihinkään. Mutta liiga on varmasti kasvattajasarja siinä mielessä, että täältä halutaan eteenpäin NHL:ään ja KHL:ään.

Hannes Björninen
Hannes Björninen.Tomi Natri / All Over Press

Kalle Kaskinen, toinen kausi TPS:n päävalmentajana:

– Liiigassa pelataan huippukiekkoa, mutta SM-liiga on myös kasvattaja. Meillä on ollut uskomattomia läpimurtoja viime kausina. Ensi kaudellakin on varmasti pelaajia, jotka hyppäävät liigasta suoraan NHL:ään.

Pekka Kangasalusta, päävalmentaja, Jukurit, ensimmäinen kausi SM-liigassa päävalmentajana:

– Liiga on ollut useamman vuoden kasvattajasarja jollain tasolla. Sama trendi jatkuu, mutta ei voi puhua puhtaasta kasvattajaseurasta. On tämä sarja paljon muutakin.

Atte Ohtamaa, kapteeni, Kärpät, paluu SM-liigaan neljän KHL-kauden jälkeen:

– Varmasti sillä tavalla, että Liigassa kasvaa koko ajan hyviä ja nuoria pelaajia. Liiga on kova ja hieno sarja. Täällä pystytään kehittymään, kuten kaikissa kovissa sarjoissa pitääkin.

Väite 2:

Nuorista tähdistä säkenöivät eniten Ässien Jesperi Kotkaniemi, Kärppien Aleksi Heponiemi, HIFK:n Niklas Nordgren ja Kärppien Rasmus Kupari.

Lehterä:

– Ottaisin Nordgrenin pois ja laitan tilalle JYPin Anttoni Hongan. Hän on hyvä pelaaja ennen kaikkea hyökkäyssuuntaan. Jännä nähdä tietysti, pystyykö pelaamaan suuressa roolissa ja kasvaako henkisesti. Odotukset ovat varmasti suuret. Jos tulee jotain epäonnistumisia, niin sitten mitataan henkistä puolta. Se on isoin haaste kaikille nuorille pelaajille.

Björninen:

– Löydän muitakin kuin tämän nelikon. Esimerkiksi Pelicansista Jesse Ylönen ja Severi Lahtinen ovat kaksi nimeä tuohon listaan lisää. He ovat nopeita ja pelillisesti tosi viisaita pelaajia. He ovat jo nyt todella hyviä pelaajia ja varmasti kehittyvät koko ajan eteenpäin.

Kaskinen:

– Tässä eivät ole suurimmat tähdet. Kaapo Kakko (TPS-hyökkääjä) on kirkkain tähti.

Jesperi Kotkaniemi, Porin Ässät
Jesperi Kotkaniemi oli Porin Ässien kolmanneksi tehokkain pelaaja viime kaudella.Matti Raivio/AOP

Kangasalusta:

– Tuo nelikko on keihäänkärkeä. Meilläkin on Mikko Kokkosta, Henri Nikkasta ja monessa joukkueessa on paljon muitakin hyviä nuoria pelaajia. Mikä on Kotkaniemen kohtalo sitten, saako paikan Montrealista. Mutta noilla varmasti mennään.

Ohtamaa:

– Tuossa on aikamoinen liuta nimiä. Varmasti kaikki sellaisia, joista on puhuttu aikaisemminkin. Tuossa on paljon potentiaalia kasvaa Liigan seuraaviksi nuoriksi tähdiksi. Kuparilla ja Heponiemellä on korkealla se raja, mihin he voivat nousta.

Väite 3:

SM-liigan suurimmat tähdet tulevalla kaudella ovat TPS:n Lauri Korpikoski sekä Kärppien Atte Ohtamaa ja Lasse Kukkonen.

Lehterä:

– Noista minä allekirjoittaisin Ohtamaan. Kukkonen on johtajana loistava tyyppi. Lassella alkaa olla ikää. Lasse varmasti pelaa hyvin ja on luotettava pelaaja, mutta Ohtamaa on parhaassa iässään. TPS:n Ilari Filppula on todella mielenkiintoinen ja hyvä katsottava. Sitten on vielä Oula Palve. Jos hän jatkaa viime kevään tahdissa, niin vaikea nähdä ketään muuta voittamassa pistepörssiä.

Björninen:

– Liigaan on tullut uusia pelaajia, joiden täyttä potentiaalia ei tiedä. Mutta nuo pelaajat ovat kovia kyllä.

Kaskinen:

– Siinä on todella mielenkiintoinen kärki. He ovat johtavia pelaajia, kovaluonteisia jätkiä ja suomalaisia kiekkolähettiläitä monellakin tapaa. Nuo kolme ovat upeita jääkiekkoilijoita.

Kangasalusta:

– Lasse on minun vanha pakkipari 2000-luvun alusta. Lassen tähti tuikkii edelleen. Mutta Liigassa on hyviä pelaajia paljon. Toivottavasti uusia tähtiä marssii esiin kauden aikana.

Atte Ohtamaa
Tuulettaako Atte Ohtamaa tänä vuonna mestaruutta?AOP/Petteri Paalasmaa

Ohtamaa:

– Aikamoinen väite. Uskon, että liigassa on paljon kovia jätkiä. Totta kai teemme parhaamme, jotta pystymme auttamaan joukkuetta.

Väite 4:

SM-liigassa on kolmen kastin joukkueita.

Mestarisuosikit: Tappara, Kärpät, HIFK, JYP ja TPS.

Keskikasti: KalPa, SaiPa, Lukko, Pelicans, HPK, Ilves ja Ässät.

Alakerta: KooKoo, Jukurit ja Sport

Lehterä:

– En sanoisi tuolla tavalla. Sanoisin, että liiga on liian epätasainen sarja. Liigassa sietää miettiä jatkossa, millä tätä sarjaa tasapäistetään. NHL sen teki aikoinaan. En usko draftiin. Mutta jollain tavalla tasapäistämistä pitää tehdä. Isommat kasvaa koko ajan isommiksi. Pienemmät eivät pysty vain kasvamaan isommiksi ilman tasapäistämistä.

– Nyt mennään tylsempään suuntaan. Jos jollekin tässä sarjassa annetaan kertoimeksi voittaa sarja sata, niin se oli alikerroin. Ei voita edes kerran sadasta. Silloin mielenkiinto häviää.

Tero Lehterä
AOP/Jaakko Stenroos

Björninen:

– En näe tuota tuolla tavalla. Loppujen lopuksi SM-liiga on tasainen sarja. Pelicans haluaa menestyä ja päästä keskikastistakin ylöspäin.

Kaskinen:

– En usko, että asia on noin. Luulen, että joku yllättää todella kovasti. Aina joku myös pettää. Meidän tehtävänä on tehdä hyvää arkea ja pelata hyvää kiekkoa. Katsotaan, mihin se keväällä riittää.

Kangasalusta:

– Yhtään peliä ei ole vielä pelattu. Käsittääkseni kaikilla 15 joukkueella on mahdollisuus voittaa mestaruus. Tuo (kastijako) on spekulointia lähinnä toimittajilta. Meidän tavoite on pärjätä ja olla kahdeksan sakissa eli pudotuspeleissä tänä vuonna.

Ohtamaa:

– Peliäkään ei vielä ole pelattu. Katsotaan, miltä pelit näyttävät myöhemmin.

Lue myös

Kärpät uusii mestaruuden, pistepörssin voittaja suoraan historiankirjoista – Yle Urheilu listasi liigakauden palkintojen saajat ja potentiaalisimmat haastajat

Kommentti: Onko SM-liiga innovatiivinen kasvattajasarja vai väliinputoajien liiga?

SM-liigassa viilettää nyt suomalainen huippulupaus, joka viime kaudella ryskytti Kanadassa hirmuiset tehopisteet – Aleksi Heponiemi, 19, valitsi vielä Kärpät NHL:n sijaan: "Tuntui oikealta"

Yksi suurimmista hyvästelee liigakaukalot, mutta sitä ennen on ainakin yksi suuri virstanpylväs vielä ohitettavana – Eric Perrin aikoo ottaa kaiken rakastamastaan lajista irti ja sitten on "takaisinmaksun aika"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat