Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi-koriksen ennätysmies on vihdoin valmis tavoittelemaan unelmaansa – Topias Palmi on Susijengin komeetta, joka oli hylätä koripallouransa tulevaisuuden vuoksi

Susijengin takamies Topias Palmi, 24, pystyy vasta nyt keskittymään pelkästään koripalloammattilaisuuteen.

Pieti Poikola
topias palmi susijengi koripallo
Topias Palmi.AOP

Topias Palmi nukkui heinäkuussa 2013 yönsä Romanian Pitestissä tyytyväisenä. Hän heräsi puhelinsoittoon. Hotellihuoneen puhelimesta kuului päävalmentaja Pekka Salmisen ääni. Salminen ihmetteli, missä ihmeessä Suomen ennätysmies oli.

Ansaituilla unilla tietenkin, upottihan 18-vuotias Palmi edellisenä päivänä Luxemburgin koriin 60 pistettä – enemmän kuin yksikään suomalaispelaaja maajoukkueen historiassa. Salminen patisti Palmia hotellin alakertaan antamaan haastatteluja. Unihiekat karistanut Palmi vastaili hymyillen kysymyksiin, painotti joukkuepelin ja nöyryyden merkitystä.

Suomen ja Luxemburgin välisestä alle 20-vuotiaiden B-divisioonan EM-ottelusta on nyt kulunut yli viisi vuotta. Palmia kesä 2013 hymyilyttää vieläkin.

– Ottelu oli hieno ja se on tallennettu tietokoneelleni. En enää hirveän usein nauhaa katso, mutta muistot ovat upeat, Palmi kertoo.

Romaniassa Suomen nuoria valmentanut Salminen sanoo EM-ottelun olevan yhä "hämmästyttävin yksittäinen ottelu", jota hän on ollut seuraamassa.

– Topias oli heittänyt aika huonosti kolmosia sisän ennen sitä, alle 20 prosentin tehokkuudella. Luxemburgia vastaan muutama ensimmäinen heitto meni sisään ja sen jälkeen tapahtui jotain uskomatonta, Salminen muistelee.

Topias Palmi ei tarkasta heittokädestään ja piste-ennätyksestään huolimatta ollut Suomi-koriksen superlupaus. Kutsun Susijengiin hän sai ensimmäisen kerran kesällä 2017. Mitä vuosien aikana on tapahtunut? Miksi Palmi on vasta nyt pystynyt vakuuttamaan maajoukkuevalmentajat taidoillaan?

Pisteitä parketilla ja koulun penkillä

Korisliigaa kaudella 2013–14 hallinnut Pyrintö julkaisi helmikuussa 2014 tiedotteen: Osku Heinosen kausi päättyi polvivammaan. Topias Palmi oli ollut ennen Heinosen vammaa Pyrinnön vaihtopenkillä "kutospelaaja". Palmi oli syyskaudella suorittanut varusmiespalveluksensa loppuun ja sai Heinosen loukkaannuttua mahdollisuuden Pyrinnön avauskokoonpanossa.

– Päätimme katsoa, mihin hänestä on. Hyvähän siitä tuli. Hän oli nuori, joka käytti paikkansa terveellä itseluottamuksella hyväkseen, Pyrinnössä Palmia kaksi vuotta valmentanut Pieti Poikola kertoo.

topias palmi pyrintö korisliiga koripallo
Topias Palmi juhli Pyrinnön kanssa Suomen mestaruutta keväällä 2014.AOP

Pyrintö voitti Poikolan komennossa keväällä 2014 kolmannen Suomen mestaruutensa. Palmi oli tuolloin 19-vuotias lupaus. Pyrintö kaatoi finaalisarjassa Joensuun Katajan. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Palmi on 24-vuotias liigakonkari, joka edustaa Joensuun Katajaa.

Poikola muistaa hyvin keskustelun, jonka hän kävi vuosia sitten teini-ikäisen tamperelaisnuorukaisen kanssa. Poikola näki Palmissa lahjakkuuden, jonka eteen kannatti nähdä vaivaa.

– Puhuimme siitä, mitä huippukoripallo on ja mitä se vaatii. Topias mietti silloin, kannattaako panostaa koripalloon vai opiskeluun. Hän oivalsi, että koripalloura ei välttämättä sulje mitään siviilielämästä pois, Poikola sanoo.

Nuoresta pitäen olen saanut palautetta puolustuspelaamisestani. Sanottiin, ettei Palmi puolusta.

Topias Palmi

Palmi aloitti Poikolan alaisuudessa työnteon, kovan fyysisen harjoittelun ja pelitaitojen hiomisen. Samaan aikaan hän aloitti ammattikorkeakoulussa liiketalouden opinnot. Opiskelu kulki aina viime kauteen saakka Palmin koripallouran rinnalla. Nyt hän on tradenomi ja voi viimein keskittyä täysillä koripalloon – ensimmäistä kertaa urallaan.

– Koulu ei vie enää energiaani. Henkisellä puolella pystyn keskittymään jokaiseen treeniin. Kehonhuoltoon ja muuhun fysiikkaharjoitteluun jää enemmän aikaa, Palmi kertoo.

Pekka Salminen on seurannut nuorten maajoukkueesta lähtien Palmin kehitystä läheltä. Hän yritti itse asiassa houkutella Palmia Joensuuhun jo kaudella 2014–15 valmentaessaan Katajaa.

– Hän on joutunut etenemään urallaan myös muun kuin koripallon ehdoilla. Rahkeita ja potentiaalia hänellä on ollut koko ajan. Lopullinen läpimurto on antanut odottaa itseään.

Unelmana Eurooppa

Kaksi ja puoli minuuttia peliaikaa, ei pisteitä, yksi epäonnistunut heittoyritys ja kaksi pallonmenetystä Latvialle. Kun Topias Palmin kanssa puhuu hänen ensimmäisestä aikuisten maaottelustaan, hän naurahtaa. Latvia oli heinäkuussa 2017 pelatussa maaottelussa parempi 85–81.

Tämän syksyn maaotteluissa Palmi oli Susijengin avainpelaajia, kun joukkue kaatoi ennen MM-karsintoja Latvian kahdesti. Läpimurto maajoukkueeseen on käynnissä.

– Usko omaan tekemiseen on ollut tänä kesänä aiempaan verrattuna kovempi, Palmi sanoo.

Itseluottamus on paistanut Palmin pelistä: heitot lähtevät kaaren takaa rennosti, haastot ovat rohkeita ja puolustuspeli aktiivista. Puolustuspelaaminen on ollut osa-alue, jota Palmi on Henrik Dettmannin alaisuudessa kehittänyt.

– Nuoresta pitäen olen saanut palautetta puolustuspelaamisestani. Sanottiin, ettei Palmi puolusta. Tykkään myös hyökkäysalueella antaa puolustavalle pelaajalle painetta. Yritän koko ajan haastaa ja olla heittouhka.

Topias Palmi
Topias Palmi on noussut Susijengin pelaavaan kokoonpanoon tänä kesänä. Hänen tavoitteensa ovat kuitenkin korkeammalla. (Kuvaus: Esa Fills, editointi Joni Tammela)

Palmin pelissä oman korin varjeleminen on siis parantunut, mutta muutakin kehitettävää on. Takamies-laiturin käsistä kuumempi on ollut alusta lähtien oikea. Sekä Poikola että Salminen toivoisivat, että jatkossa Palmi olisi vastustajille vaarallinen myös vasemmalla kädellään.

– Välillä hän näkee asiat kentällä paremmin kuin pystyy tekemään. Vasemman käden peliä on parannettava, mutta asia on korjattavissa, Salminen sanoo.

Poikolan mukaan Palmin kehitystä auttaa yksi tärkeä ominaisuus: hän on aina ollut nopea oppimaan uutta.

– Nyt minun pitäisi nousta seuraavalle tasolle Korisliigan huipulle. Uskon saavani Joensuussa siihen mahdollisuuden, Palmi toteaa.

– Itseluottamukseni on korkealla. Haluan olla koripalloammattilainen muualla kuin Suomessa.

Palmi on osoittanut maajoukkueessa pystyvänsä pelaamaan kansainvälisellä tasolla. Hänen unelmansa eurokentistä saattaa toteutua lähitulevaisuudessa, sillä tuoreeseen Kataja-sopimukseen on rustattu optio ulkomaille siirtymisestä.

Koripallon MM-karsintaottelu Ranska – Suomi sunnuntaina 16.9. suorana Areenassa kello 17.50, kooste ottelusta TV2:ssa kello 18.50.

Lue lisää:

Lauri Markkanen on miljardibisneksen avaintekijä – näin NBA-päävalmentaja kommentoi suomalaisen kovaa ratkaisua Ylelle: "Kaikilla on suunnitelma hänen pysäyttämisekseen"

18-vuotias superlupaus vakuuttaa Susijengissä – Mikael Jantunen seuraa Markkasen tossunjälkiä

Henrik Dettmannin kolumni: Maajoukkuepelit bisnesmogulien armoilla – tarvitaan rohkeampaa otetta niitä voimia vastaan, jotka yrittävät repiä järjestelmämme riekaleiksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat