Suora

  • Elävä arkisto esittää

Ilves ja Tappara lähtevät kauteen eri-ikäisten kapteenien komennossa: Kristian Kuusela paukutti liigamaaleja, kun Eemeli Suomi vasta aloitteli koulutietään

Ilves seurasi jääkiekkomaailmassa yleistyvää trendiä ja asetti kapteenikseen vasta 22-vuotiaan Eemeli Suomen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Eemeli Suomi ja Kristian Kuusela
Eemeli Suomi (kuvassa vasemmalla) ja Kristian Kuusela uskovat, että kapteenin on parasta olla oma vain oma itsensä.Jani Aarnio / Yle

Hakametsän kaukalon laidalla Tampereella kysymyksiin vastailee rauhallinen nuori mies verkkareissaan.

Ja ei, nyt ei olla haistelemassa tulevan kauden nuorta yllättäjää, josta toimittaja voi retostella tehneensä jutun jo ennen läpimurtoa. Tämä mies on antanut näyttönsä kaukalossa jo viime kaudella, kun hän rikkoi 40 pisteen tehopisteen rajan.

Kyseessä on Ilveksen 22-vuotias Eemeli Suomi. Jääkiekkokauden alkajaisiksi hänen pelipaitansa rintaan ommeltiin kapteenin C-kirjain.

Suomi myöntää, että hieno viime kausi ja valinta kapteeniksi kohottavat itsetuntoa, mutta mies ei aio ottaa siitä paineita. Rooli on hänelle tuttu jo juniorivuosilta.

– En usko, että pukukopissa muuttuu mikään. Pyrin vain olemaan oma itseni.

Samaa toistaa Tapparan kapteeniksi vastikään nimetty 35-vuotias konkari Kristian Kuusela.

– Kapteenin rooli tuo lisää vastuuta, mutta pyrin olemaan sama mies kuin aikaisemmin. Uskon, että juuri se on ratkaisevaa siinä, kuinka hyvin homma toimii.

Jääkiekkojoukkueen kapteenina toimiminen ei näyttäisi olevan enää ikävuosista kiinni. Tästä ovat hyviä esimerkkejä NHL:n teinikapteenit Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche) ja Edmonton Oilersin Connor McDavid.

Eemeli Suomellekin ikä on vain numero.

– Iällä ei ole mitään merkitystä. Arvostan tietysti pitkään ammatikseen pelanneita konkareita, mutta tärkeintä on se, mitä tuot kaukaloon ja pukukoppiin.

Kysyttäessä mieleenpainuvimpia kapteeneja uran varrelta, nostaa Kristian Kuusela esiin kaksi nimeä Pasi Peltonen (Ässät) ja Ilkka Mikkola (Kärpät).

– Kaikkia urani varrelle osuneita kapteeneja on yhdistänyt rauhallisuus ja varmuus joukkueen edessä.

Hyvässä iskussa kauteen

Molemmat tamperelaiskipparit ovat luottavaisia joukkueidensa iskukykyyn.

Ilves hakee alkukauteen viime vuotta parempaa lähtöä, ja ainakin harjoituspelien perusteella tekeminen on ollut raikasta, Eemeli Suomi puntaroi.

– Peli on uomissaan ainakin harjoitusotteluiden perusteella. Ketjumme kemiat toimivat hyvin Mike Halmon ja Arttu Ruotsalaisen kanssa.

– Porukkaa on vaihtunut, mutta tilalle on saatu laatupelaajia, Kuusela sanoo.

Myös henkilökohtaisella tasolla kesä on sujunut nappiin ja fysiikka on kunnossa. Kuuselan kaltaisella kokeneella pelaajalla levon ja treenin oikea suhde on kaikki kaikessa.

– Tietysti näillä vuosilla pitää kuunnella kroppaa tarkemmin, mutta kyllä mulla on elämäni paras kesä takana.

Eemeli Suomi treenasi nuorelle pelaajalle tyypilliseen tapaan kovaa, vaikka lomailullekin jäi kesällä aikaa. Miehellä on omien sanojensa mukaan paljon kehitettäviä ominaisuuksia.

– Nuorilla on varmasti kovempi kesä takana – ainakin pitäisi olla.

Tappara ja Ilves aloittavat jääkiekon SM-liigan paikallisottelulla Tampereen Hakametsässä perjantaina 14.9.2018 kello 18.30. Seuraa illan otteluita Yle Puheella.

Suosittelemme

Tuoreimmat