Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Merkittävät sääntömuutokset, naisten liigan raju uusiutuminen ja joulukuun MM-kisat tihkuvat jännitettä – listasimme viisi asiaa, joita kannattaa seurata alkavalla salibandykaudella

Naisten ja miesten Salibandyliigat käynnistyvät viikonloppuna. Miesten puolella Classic on jälleen selvä suosikki, mutta naisten liigasta mestarikandidaattia on vaikeampi löytää. Joulukuussa pelattavissa miesten MM-kisoissa Prahassa Suomi puolustaa maailmanmestaruutta.

salibandy

5

My Kippilän kuuluisa rangaistuslaukaus tuomittiin hylätyksi vuoden 2015 naisten MM-finaalissa Hakametsässä. Uusien sääntöjen myötä pallo saa mennä rankkarissa myös taaksepäin.
My Kippilän kuuluisa rangaistuslaukaus tuomittiin hylätyksi vuoden 2015 naisten MM-finaalissa Hakametsässä. Uusien sääntöjen myötä pallo saa mennä rankkarissa myös taaksepäin.Tomi Jokela / AOP.

5. Sääntömuutokset ja pistelasku

Heinäkuun alussa voimaan astuneet uudet kansainväliset säännöt näkyvät myös Salibandyliigassa. Rangaistuslaukaukseen liittyviä sääntöjä on höllennetty, ja palloa saa nyt liikutella rankkarissa myös taaksepäin, mikäli pelaajan liike suuntautuu koko ajan eteenpäin (siirryt toiseen palveluun).

Säännössä on edelleen paljon tulkinnanvaraa, ja se haastaa tuomarit tulevalla kaudella. Merkittävä ja odotettu muutos on myös niin sanotun tuplarangaistuksen poistuminen, eli epäonnistuneen rangaistuslaukauksen jälkeen joukkue ei pääse enää pelaamaan ylivoimaa.

Molemmissa sarjoissa myös pistelasku uudistuu viime syksyn tavoin. Nyt valitussa systeemissä varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä, tasatilanne tuo molemmille pisteen ja jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailun kautta tulleesta voitosta saa toisen pisteen.

Uuden, pitkältä ajalta esimerkiksi jääkiekon puolelta tutun pistelaskun myötä piste-erot sarjataulukossa saattavat kasvaa, mutta viime kaudelta tuttuja seisoskeluja ja pelien totaalisia jäädyttämisiä ei toivottavasti nähdä. Jatkoaika pelataan viidellä viittä vastaan viime kauden tasavajaalla pelaamisen sijaan.

4

TPS:n ja maajoukkueen taiturihyökkääjä Jenna Saario tulee olemaan isossa roolissa naisten Salibandyliigassa.
TPS:n ja maajoukkueen taiturihyökkääjä Jenna Saario tulee olemaan isossa roolissa naisten Salibandyliigassa.Matti Raivio / AOP.

4. Naisten liigan tähtikato

Naisten maajoukkueen avainpelaajista Veera ja Oona Kauppi sekä Mia Karjalainen siirtyivät Ruotsin pääsarjaan. Sen lisäksi Classic menetti koko tähtikaartinsa, kun joukkueesta poistuivat Ella ja Eliisa Alanko, Nina Rantanen (o.s. Rantala), Hanna Sipiläinen, Minna Kallio, Katri Luomaniemi sekä Sanni Nieminen. Kun vielä SB-Pro menetti pelaajauransa päättäneen Elina Kujalan, naisten liigasta on poistunut suuri määrä kokemusta ja kärkiosaamista.

Sarjasta on tulossa lähtökohtaisesti erittäin tasainen. Hallitseva mestari SB-Pro, PSS, TPS sekä Eräviikingit ovat neljä kärkiryhmää, ja kun tähtipelaajat ovat päättäneet uriaan sekä siirtyneet Ruotsin Superliigaan, se avaa ovia uusille nimille. TPS:n ja maajoukkueen hyökkääjä Jenna Saario on potentiaalinen sarjan uusi ykköstähti, ja maajoukkuemaalivahdit Noora Vuorela (TPS) ja Tiltu Siltanen (SB-Pro) tukkivat veräjänsä edelleen laadukkaasti.

3

Happeen Mika Kohonen on yksi miesten Salibandyliigan mielenkiintoisimmista pelaajista alkavalla kaudella.
Happeen Mika Kohonen on yksi miesten Salibandyliigan mielenkiintoisimmista pelaajista alkavalla kaudella.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

3. Mielenkiintoiset paluumuuttajat ja seurasiirrot

Vuoden 2016 miesten maailmanmestareista maalivahti Eero Kosonen (SPV) sekä monikäyttöiset Nico Salo (Classic) ja Mika Kohonen (Happee) palasivat Ruotsin Superliigasta Salibandyliigaan. Lisäksi TPS sai riveihinsä Sveitsistä Mikko Hautaniemen, Niklas Niirasen ja Juuso Alinin.

Paluumuuttajat nostavat sarjan kiinnostusta, ja he ovat tärkeissä rooleissa joukkueissaan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Suomen sisällä TPS sai Eräviikingeistä maajoukkuetykki Miko Kailialan, Eräviikingit vahvistui uusvanhoilla hyökkääjillä Janne Hyvösellä ja Perttu Puskalla ja Oilers kaappasi riveihinsä nuoret tähdet Justus Kainulaisen sekä Heikki Iiskolan.

2

Miesten Salibandyliiga on päättynyt kolmesti peräkkäin Classicin mestaruusjuhliin. Tamperelaisten syrjäyttäminen valtaistuimelta on kovan työn takana tälläkin kaudella.
Miesten Salibandyliiga on päättynyt kolmesti peräkkäin Classicin mestaruusjuhliin. Tamperelaisten syrjäyttäminen valtaistuimelta on kovan työn takana tälläkin kaudella.Jarno Kuusinen / AOP.

2. Löytyykö Classicille todellista haastajaa?

Classic on vienyt miesten liigan kolmesti peräkkäin, ja se lähtee ennakkosuosikkina myös tähän kauteen. Ryhmässä on kaksi viisikollista MM-kisoihin valmistautuvia maajoukkuepelaajia, joiden rutiinitaso tuo voittoja kotoisessa liigassa hieman heikompanakin iltana. Viime kaudella tamperelaiset hävisivät vain yhden ottelun, ja senkin vasta jatkoajalla jo kauden alussa.

Petteri Nykyn jälkeen Samu Kuitusen komentoon siirtyneen Classicin takana on viime kautta tasaisempi haastajaryhmä, johon voidaan lukea Oilers, Happee, Eräviikingit, SPV, TPS sekä viime kaudella yllätyspronssin napannut Nokian KrP. Yhden ottelun Superfinaalista on luovuttu, ja pudotuspelit pelataan alusta loppuun paras seitsemästä -menetelmällä. Classic tullee häviämään enemmän pelejä kuin vuosi sitten, mutta neljää kertaa sitä tuskin keväällä kukaan voittaa.

1

Suomen salibandyn MM-kultajuhlat
EPA

1. Pystyykö Suomi uusimaan maailmanmestaruutensa?

Suomi lähtee joulukuun alussa Prahassa pelattaviin MM-kisoihin puolustamaan Riiassa vuonna 2016 hankittua mestaruutta. Kisaprojektin aikana Sveitsi on ottanut harppauksia eteenpäin, ja Suomi on saanut taipua käkikellomaan miehille jo kahdesti. Suomen maailmanmestariksi johdattanut Petri Kettunen luotsaa nyt Tshekkiä kohti tärkeitä kotikisoja, ja kun Ruotsilla on käynnissä uusi projekti uuden valmentajan Mikael Hillin johdolla, Petteri Nykyn valmentama Suomi saa tehdä todella kovan ja onnistuneen työn mestaruutensa uusimiseksi.

Vuonna 2008 ensimmäistä maailmanmestaruutta juuri Prahassa juhlineen Suomen joukkueen runko on tiedossa jo muutamaa kuukautta ennen kisoja, ja viimeiset paikat tullaan täyttämään joukkueen tarpeiden ja roolituksen mukaisesti. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, valitaanko pitkän ja menestyksekkään uransa viimeisen kauden käynnistävä Mika Kohonen vielä yksiin MM-kisoihin. Kisapaikka olisi 41-vuotiaalle lajilegendalle järjestyksessään jo yhdestoista.

Lue myös:

Kaikkien aikojen pistelingon Nina Rantasen päätös lopettamisesta ei ollut helppo – intohimo salibandya kohtaan kuuluu yhä entisen maajoukkuekapteenin puheessa

Kohonen palaa Jyväskylään päättämään uransa hymy huulilla: "Aion nauttia ja antaa kaiken, mitä tästä kropasta vielä irtoaa"

Jyväskylän jymypaukku varmistui: Mika Kohonen palaa Salibandyliigaan ja Happee-paitaan

Kommentti: Näinhän tämän pitikin mennä – Mika Kohosen paluu Happeen paitaan sulkee yhden kaikkien aikojen kauneimmista salibandy-ympyröistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme