Suora

  • SM-liigan 3. finaali: Kärpät - HPK
  • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
  • Urheiluruutu
  • Koostejakso - kauden parhaat palat
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Argentiina, ennakko
  • Suomi vai Venäjä? Sergei Eremenkon vaikea valinta
  • Rallin MM, Argentiina, ek 1 - live

Kärpät uusii mestaruuden, pistepörssin voittaja suoraan historiankirjoista – Yle Urheilu listasi liigakauden palkintojen saajat ja potentiaalisimmat haastajat

Yle Urheilu veikkasi tämän kauden mestarin ja parhaat pelaajat.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Manner
Tomi Hänninen

Kärpät ja sen pelaajat juhli Yle Urheilun ennustuksissa tämän kauden parhaita valittaessa. Toimituksen veikkaajat sijoittivat jokaiseen kategoriaan kolme suosikkiaan. Eniten ykkössijoja saanut vaihtoehto vei voiton.

Kärpät pääsi juhlimaan SM-kultaa keväällä Tampereella.
Kärpät pääsi juhlimaan SM-kultaa keväällä Tampereella.Tomi Hänninen

Kärpät ylivoimainen mestarisuosikki

Oulun Kärpät uusii suvereenisti mestaruutensa, mikäli toimituksen veikkaajia on uskominen. Jokainen veikkaukseen osallistunut toimittaja sijoitti Kärpät omassa listassaan ykköseksi.

Kärppien mestarijoukkueesta lähti paljon kovia pistemiehiä. Tilalle tuli tasokkaita vahvistuksia ja potentiaalisia nuoria pelaajia. Toisaalta Oulussa myös talouspuoli on kunnossa, joten joukkuetta voidaan vahvistaa vielä kesken kauden, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

Harjoituskaudella Kärpät on voittanut kuusi peliä pelaamastaan seitsemästä ottelusta, ja maaleja on syntynyt kuin liukuhihnalta.

Toimituksen kommentit:

– Kärpillä on parhaiten valmennettu joukkue sekä raikkain ja energisin pelitapa. Hyökkäyksen kärki on hyvä, puolustajat monipuolisia ja maalivahtikaksikko SM-liigan paras.

– Ryhmä on posketon liigatasolle, etenkin puolustus on järkyttävän hyvä, ja johtajia löytyy. Mikko Manner vakuutti jo viime kaudella valmennuksellaan.

Kärppien takana eniten top3-sijoituksia sai Tappara, joka oli neljällä toimittajalla kolmantena. Eniten kakkossijoituksia keräsivät HIFK ja TPS. Kärkinelikko näyttää siis toimituksen mielestä samalta kuin viime kaudellakin, mutta järjestys muuttunee Kärppien takana.

Kristian Kuusela
Tomi Hänninen

Kuusela valttia pistepörssissä

Pistepörssin voittajasta toimitus ei ollut läheskään yhtä yksimielinen kuin mestarista. Eniten ykkössijoja kuitenkin haali Tapparan Kristian Kuusela, joka voitti pistepörssin Tapparan mestaruuskaudella 2015–16. Tuolloin Kuusela takoi 56 ottelussa tehot 20+39=59.

Viime kaudella Kuusela oli Tapparan tehokkain. Koko SM-liigan pistepörssissä hän sijoittui 16:nneksi tehoillaan 12+32=44.

Toimituksen kommentit:

– Kuuselalla on iso rooli ylivoimalla ja Tapparan tuloksentekoyksiköissä, eli paikoista homma ei jää kiinni.

– Takuuvarma tuloksentekijä joka kausi hyökkäykseltään erinomaisessa joukkueessa.

Kuuselan kanssa tiukasti pistepörssin voitosta taistelee Kärppien Ville Leskinen. Pistepörssin voittajasuosikiksi toimituksessa veikattiin myös JYPin Jani Tuppuraista ja TPS:n Oula Palvetta.

Ville Leskinen, Kärpät
Ville Leskinen, KärpätTomi Hänninen

Leskinen vie voiton kahdessa kategoriassa

Kärppien Ville Leskinen veikattiin toimituksessa niin maalipörssin voittajaksi kuin Lasse Oksanen -palkinnon, eli runkosarjan parhaan pelaajan pystin, saajaksi.

Leskinen taituroi jo viime kaudella vakuuttavat tehot 23+22=45, jotka syntyivät 49 ottelussa. Maalipörssissä hän sijoittui neljänneksi jääden voittaja Charles Bertrandista yhdeksän maalia.

Toimituksen kommentit:

– Liukas, maaliahne hyökkääjä, joka pelaa illasta toiseen Kärppien tulosketjussa. Tulossa on todellinen läpimurtokausi. Kolkuttelee jo paikkaa Leijoniin EHT:lle.

– Jos pysyy tämän kauden kunnossa, tulosta tulee varmasti.

Maalipörssin voitto meni äänestyksessä selvästi Leskisen nimiin. Lähin haastaja veikkauksessa oli JYPin Eric Perrin, joka keräsi puolet Leskisen saamasta äänimäärästä.

Parhaan pelaajan äänestys oli paljon tiukempi, ja siinä Leskisen ykkössijojen lisäksi saama kolmossija ratkaisi pelin. Leskisen kanssa saman verran ykkössijoja sai seurakaveri Mika Pyörälä.

Atte Ohtamaa
AOP/Petteri Paalasmaa

Atte Ohtamaa paistattelee parrasvaloissa

Parhaan puolustajan äänestyksen vei suvereenisti Kärppiin palannut Atte Ohtamaa.

Ohtamaa on pelannut neljä viime vuotta KHL:ssä. Ensimmäiset KHL-vuodet menivät Jokereissa ja kaksi viimeisintä Ak Bars Kazanissa, jossa Ohtamaa myös voitti mestaruuden viime keväänä.

Viisivuotisella sopimuksella Ouluun palannut Ohtamaa on myös Leijonien vakiokalustoa.

Toimituksen kommentit:

– Harvoja SM-liigan huippupelaajia parhaassa iässään. Ei säkenöivin tai tehokkain puolustaja, mutta joukkueensa ehdoton johtaja ja suunnannäyttäjä joka ilta.

– Peruspakkien peruspakki, ei loista, mutta on joukkueelleen elintärkeä.

Ohtamaan takana parhaiten ääniä keräsivät Kärppien Jani Hakanpää ja TPS:n Topi Jaakola.

Veini Vehviläinen
Veini VehviläinenTomi Hänninen

Vehviläinen jatkaa huikeita otteitaan

Parhaan maalivahdin pystin saajaksi toimituksessa oli yksi selvä suosikki: Kärppien Veini Vehviläinen.

Vehviläinen pelasi viime kaudella vahvan kauden Kärpissä ja hiljensi epäilijänsä nousemalla ykköstorjujaksi kevään tosipeleihin. Loistavasta kaudesta nuori maalivahti palkittiin Urpo Ylönen -palkinnolla ja NHL-varauksella Columbus Blue Jacketsiin.

Viime kaudella musta tarttui runkosarjassa torjuntaprosentilla 92,5. Pudotuspeleissä Vehviläinen paransi vielä hieman, kun prosenteiksi kirjattiin 93,3.

Toimituksen kommentit:

– Viime kevään mestarivahti, joka pelasi huippukauden, vaikka kehitettävääkin riittää yllin kyllin. Toinen samanlainen kausi perään ja ilmasilta rapakon yli aukeaa.

– Jakaa varmasti vastuuta Jussi Rynnäksen kanssa, mutta viime kevään pudotuspeleissä osoitti, miten valtavan henkisen kasvun huippuvahti on tehnyt.

Vehviläistä vahvinten kilvassa Urpo Ylönen -palkinnosta haastaa HIFK:n Atte Engren.

Kaapo Kakko, TPS
Kaapo Kakon uskotaan olevan jopa TOP3-varaus kesällä 2019.Jaakko Stenroos/AOP

Kaapo Kakko tähdittää tulokkaiden taivasta

Tulokkaiden parhaaksi toimitus nimesi lähes yksimielisesti TPS:n Kaapo Kakon.

Kakko on todella taitava nuori hyökkääjä, joka valittaneen ensi kesänä NHL:ään kärkisijoilla.

Jo viime kaudella Kakko pääsi kokeilemaan SM-liigan vauhtia kuudessa pelissä, joissa syntyi yksi syöttöpiste.

A-nuorissa Kakko tykitti 38 ottelussa tehot 25+30=55. B-nuorissa nuorukainen dominoi kevään ratkaisupeleissä suvereenisti. Keväällä Kakko tehoili MM-kultaa voittaneessa alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa pisteet 4+6=10.

Toimituksen kommentit:

– Vasta 17-vuotias nuorukainen, joka on syksyn ensimmäisissä peleissä jo varastanut roolia itselleen kokeneemmilta. Ennakkoluuloton tapaus, joka murtautuu SM-liigan huipulle jo tällä kaudella.

– Olisiko seuraava Kotkaniemi tässä? Ainakin tarjotaan roolia.

Kakon takana parhaiksi tulokkaiksi toimitus nimesi JYPin puolustajan Anttoni Hongan ja Kärppien hyökkääjän Aleksi Heponiemen. Myös NHL-varaukset kesällä napanneet Jesse Ylönen ja Niklas Nordgren saivat veikkauksessa hajaääniä.

Yle Urheilun veikkaukseen osallistuivat Simo Leinonen, Jaakko Parkkinen, Jussi Saarinen, Teemu Tammilehto ja Kirsi Teiskonlahti.

Lue myös:

Yksi suurimmista hyvästelee liigakaukalot, mutta sitä ennen on ainakin yksi suuri virstanpylväs vielä ohitettavana – Eric Perrin aikoo ottaa kaiken rakastamastaan lajista irti ja sitten on "takaisinmaksun aika"

TPS-tähti Lauri Korpikoski sivuun epäillyn sydänlihastulehduksen vuoksi

SM-liigan debyyttivalmentajille on tiedossa unettomia öitä: "En voi olla mitään muuta kuin oma itseni "

Aika nousta siivilleen – Jesperi Kotkaniemi elää unelmaansa päivän kerrallaan: "Kaikkia haaveita ei voi Porissakaan saavuttaa"

Niklas Bäckström näpäytti heti Tapparan maalilla – nollasi HIFK:n ja lähti nelikymppisenä kohti "tulokasiltaa": "Varmaan pitäisi jossain ikämiessarjassa tämän joukkueen pelata"

Esitimme pääosan esittäjille neljä väitettä tänään alkavasta SM-liigasta – yleiset olettamukset saivat osakseen myötäilyä, mutta myös täystyrmäyksiä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat