Suora

 • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mäkihypyn suurmäki HS 130
 • Elävä arkisto esittää
 • Pikaluistelun sprintti-MM
 • Lentopallon SM: Naisten Mestaruusliiga LP Viesti - Hämeenlinnan Lentopallokerho
 • Tazawako, kumparelasku
 • Urheiluruutu
 • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mitalijuhla, Seefeld 23.2.
 • Suur-Hamareita ja E-peleitä
 • Pikaluistelun sprintti MM, naisten ja miesten 500m ja 1000m
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Suur-Hamareita ja E-peleitä

Jääkiekon SM-liigassa HIFK:ta ja HPK:ta valmentanut Samu Kuitunen on nyt Suomen mestaruuksia kahmivan salibandyjoukkueen päävalmentaja – "Hän antaa pelaajille kaikkensa, kunhan pelaajat antavat myös kaikkensa"

Classic hakee miesten Salibandyliigassa neljättä perättäistä mestaruutta. Monessa lajissa meritoitunut Samu Kuitunen lähtee luotsaamaan tamperelaisten laivaa suotuisissa ja vakaissa tuulissa.

salibandy
Classic lähtee alkavaan kauteen Juha Jäntin ja Samu Kuitusen komennossa.
Classic lähtee alkavaan kauteen Juha Jäntin ja Samu Kuitusen komennossa.Henri Pitkänen.

Miesten Salibandyliigaan jälleen suurimpana suosikkina lähtevän Classicin päävalmentaja vaihtui täksi kaudeksi. Tamperelaiset kolmeen perättäiseen mestaruuteen valmentanut Petteri Nykky keskittyy miesten maajoukkuevalmennukseen ja Prahan MM-projektiin, ja Nykyn apuna mestaruuksia haalimassa ollut Samu Kuitunen astuu päävalmentajan saappaisiin.

Maajoukkueessa edelleen yhdessä työskentelevät Nykky ja Kuitunen ovat tehneet yhteistyötä jo yli kymmenen vuotta, eikä tämäkään muutos ole merkittävää uudistusta Tampereelle tuonut.

– Periaatteessa mikään ei ole muuttunut hirveästi, sillä olen ollut aika vahvasti mukana muutenkin. Uudella tavalla on ehkä otettu sellainen tiimilähestymistapa joukkueeseen, ja pelaajat ovat vahvasti osallisena kaikessa tekemisessä. Olemme saaneet koko tiimin joukkueen tueksi, Kuitunen sanoo.

Hyppy ensimmäiseen päävalmentajapestiin Salibandyliigassa oli luonteva askel 62-vuotiaalle konkarivalmentajalle.

– Tässä tapauksessa se oli aika luontevaa. Hommaa oli viety jollain tavalla jo eteenpäin, ja nyt ehkä tarvittiin jotain pientä uudistusta. Ehkä tämä oli sellainen sopiva steppi.

Suomen maajoukkueen ja Classicin lisäksi Nykky ja Kuitunen ovat valmentaneet yhdessä myös Sveitsin ja Australian maajoukkueita. Lisäksi myös golfvalmentajana tunnettu Nykky on saanut Kuitusesta valmennettavilleen, kuten Ursula Wikströmille ja Noora Tammiselle fysiikkapuolen osaajan. Menestyksen taustalla on yhteinen intohimo urheilua kohtaan.

– Olemme molemmat urheiluihmisiä, ja olemme ottaneet monestikin yhteen, kun olemme kiihkeästi ottaneet kantaa. Se on ollut otollinen alusta työstää yhteistyötä eteenpäin.

Samu Kuitunen.
Samu Kuitunen.Salibandyliiga

Karhu-Kissoista Globeniin

Etenkin jääkiekkopuolelta tutun Kuitusen valmennusura on kestänyt jo lähes 40 vuotta. 1980-luvun alussa Karhu-Kissojen juniorivalmentajana aloittanut helsinkiläinen pyydettiin salibandyn pariin vuoden 2006 MM-kisaprojektin aikana, ja Kuitusen aisaparina Classicissa nyt toimiva Juha Jäntti on nähnyt Kuitusen tärkeän roolin suomalaisen salibandyn kehittymisessä.

– Koimme vuonna 2004 Petterin (Nykky) kanssa, että olisi hyvä saada lajin ulkopuolelta joku osaava kaveri tarkastelemaan meidän toimintaympäristöämme. Samu tuli siihen 2006 Globeniin katsomovalmentajaksi, ja hän toi sellaisen sopivan kriittisenkin näkemyksen toimintaamme. Etenkin kun valmistauduimme vuoden 2008 MM-kisoihin, kävimme tulisiakin keskusteluja siitä, missä salibandy kulkee ja miten otettaisiin kehitysaskeleita eteenpäin, Nykyn ja Kuitusen kanssa maajoukkuetta valmentava Jäntti muistelee.

Jäntin mukaan Kuitusen tyyli valmentaa on tiukka, mutta ihmisläheinen.

– Hän on suorapuheinen ja määrätietoinen, mutta hän lähtee liikkeelle aina pelaajasta itsestään ja siitä, millaisia kehitysaskeleita kukin tarvitsee. Hänellä on sellainen konkreettinen ja käsinkosketeltava tapa valmentaa.

Kesällä 2015 Nykyn mukana Classiciin tulleen Kuitusen vaatimustaso on aina korkea, ja se yllätti aluksi pelaajiston. Nyttemmin tyyliin on jo totuttu.

– Samu on rehellinen ja rehti valmentaja. Hän antaa pelaajille kaikkensa, kunhan pelaajat antavat myös kaikkensa. Osittain se alku oli shokki ja tyyli oli hieman etäinen. Siinä oli sellaista testailua aluksi, mutta kun olemme treenanneet hyvin ja ottaneet koppia urheilijan elämästä, luottamus puolin ja toisin on kasvanut, kapteeni Jussi Piha toteaa.

Jääkiekon SM-liigassa HPK:ta 1990-luvun alussa valmentanut Kuitunen oli kaudella 2005–2006 HIFK:ssa Doug Sheddenin apulaisena. Vuosikymmenen alussa hän valmensi vielä kaksi kautta Kiekko-Vantaata Mestiksessä. Jääkiekko ei ole jäänyt täysin vieläkään.

– Lätkä on tietysti rakas laji, ja sitä on tullut paljon tehtyä. Kun ensimmäiset jäähallit tulivat Suomeen, isän kanssa kävimme katsomassa paljon pelejä ja vieläkin käyn aamuisin Vantaalla vetämässä akatemian jääkiekkotreenejä. Jääkiekko kulkee siis edelleen mukana.

Sinä aikana, kun Kuitunen on ollut mukana salibandyssa, laji on ottanut valtavia kehitysaskeleita eteenpäin niin teknisesti, taktisesti kuin fyysisestikin. Ammattimaisuus kasvaa vuosi vuodelta, vaikka laji on yhä edelleen amatööripohjainen.

– Jääkiekkopuolella se oli ammattilaisten hommaa, ja salibandy oli ehkä hieman harrastajamaista. Siitä on kuitenkin päästy hyvin eteenpäin, ja on ehkä ajateltu lajia hieman eri kulmasta ikään kuin jenkkiyliopistojen meiningillä, että opiskellaan, mutta tehdään urheilua kuitenkin tosissaan.

Kuitunen kokee, että kiekkopuolelta hän on pystynyt tuomaan etenkin johtajuutta.

– Sieltä on pystynyt ammentamaan salibandyyn joukkueen johtamista, sen viemistä ja sellaista systematiikkaa. Erikoistuminen on täytynyt tehdä kuitenkin huolella, eikä millään vanhoilla pohjilla voi mennä.

Vuonna 2011 Kuitunen valmensi Mestiksessä Kiekko-Vantaata.
Vuonna 2011 Kuitunen valmensi Mestiksessä Kiekko-Vantaata.Ville Miettinen / Arkistokuva.

Urheilullisempaa joka vuosi

Myös rullakiekkoa 1990-luvulla valmentaneen Kuitusen urheilijoille on aina leimallista se, että menestys rakennetaan kovan fyysisen kunnon pohjalle ja Kuitusen pelaajat harvoin piiputtavat ensimmäisenä.

Kuitunen näkee, että miesten Salibandyliiga on menossa urheilullisesti koko ajan oikeaan suuntaan.

– Tottahan se on, että sitä urheilullista puolta on pitänyt terästää. Se on kuitenkin menossa kovaa vauhtia eteenpäin, ja monella joukkueella on tapahtunut positiivista kehitystä. Mitä kovempi sarja on, sitä kovemmin se haastaa myös meitä.

Classic lähtee Salibandyliigaan jälleen selvänä ennakkosuosikkina, mutta takana vaanii useaman joukkueen nälkäinen haastajaryhmä. Sijat 2–7 ovat lähtökohtaisesti Nokian KrP:n, SPV:n, TPS:n, Oilersin, Happeen ja Eräviikinkien heiniä, mutta järjestys voi olla mikä hyvänsä.

Salibandyliigan ja Suomen cupin lisäksi myös Champions cupissa tammikuussa nähtävä Classic hävisi viime kaudella vain yhden ottelun, mutta nyt haasteen odotetaan olevan kovempi.

– 5–6 joukkuetta on vahvistunut, ja tiedän maajoukkuepuolelta, että siellä on tehty hyvää työtä. Katsotaan kauden mittaan, ketkä ne isoimmat vastustajat sitten ovat, mutta meillä on erittäin hyvä kesä ja syksy takana. Meillä on paljon uusia nuoria, uusia eväitä ja olemme päässeet liikkeelle hyvin.

Joukkue menetti uransa päättäneen Lassi Vänttisen, ja myös Miro Lehtinen, Asser Jääskeläinen, Joona Rantala ja Tuukka Salo vaihtoivat maisemaa. Toisaalta maajoukkuetähti Nico Salo palasi kaupunkiin.

Kuitusella on käsissään kaksi viisikollista maajoukkuepelaajia, ja kärki on kovempi kuin kenelläkään muulla. Nuorille halutaan silti antaa vastuuta mahdollisuuksien mukaan.

– Kyllä me kärkivoittoisesti liikutaan, sillä meillä on sellaisia kärkipelaajia, jotka pystyvät tätä sarjaa tuloksekkaasti pelaamaan. Silti pitää koko ajan miettiä, ketkä saadaan samaan junaan, ja nuoria pitäisi saada lähemmäs ja lähemmäs joka päivä.

Kuituselle kausi on Classicin päävalmentajana ensimmäinen, ja liian pitkälle meneviä suunnitelmia konkarilla ei vielä tulevaisuuden suhteen ole. Päivittäinen arki joukkueen parissa maistuu edelleen hyvältä, ja niin kauan kuin siltä tuntuu, tarvetta lopettamiselle ei ole.

– Kun mennään harjoituksiin, siellä on intoa ja paloa tehdä ja mennä eteenpäin. Se nappaa aina valmentajankin mukaan toimintaan. Toivottavasti edessä on vielä paljon tavoiteltavaa ja paljon haaveiltavaa. Nyt ensi alkuun on mukava haaveilla vaikka tästä sunnuntain ensimmäisestä Happee-pelistä, jossa vastakkain ovat viime kevään loppuottelijat.

Lue myös:

Sveitsi voitti salibandymiehet – "Ei oikein uponnut"

Suomen salibandymiehet nollasivat Tshekin – "Pelaajat ottivat hyvin kopin valmistautumisesta"

Kaikkien aikojen pistelingon Nina Rantasen päätös lopettamisesta ei ollut helppo – intohimo salibandya kohtaan kuuluu yhä entisen maajoukkuekapteenin puheessa

Kohonen palaa Jyväskylään päättämään uransa hymy huulilla: "Aion nauttia ja antaa kaiken, mitä tästä kropasta vielä irtoaa"

Kommentti: Näinhän tämän pitikin mennä – Mika Kohosen paluu Happeen paitaan sulkee yhden kaikkien aikojen kauneimmista salibandy-ympyröistä

Suosittelemme

Tuoreimmat