Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

SM-liigassa viilettää nyt suomalainen huippulupaus, joka viime kaudella ryskytti Kanadassa hirmuiset tehopisteet – Aleksi Heponiemi, 19, valitsi vielä Kärpät NHL:n sijaan: "Tuntui oikealta"

SM-liigassa on saatu viime vuosina nauttia suomalaisten superlupausten otteista. Näin tälläkin kaudella, jolloin yksi kiinnostavimmista nimistä on Kärppien Aleksi Heponiemi.

jääkiekko
Aleksi Heponiemi pelaa ensi kaudella Kärpissä.
Aleksi Heponiemi edusti Pikkuleijonia vuodenvaihteessa Buffalon MM-kisoissa. Ensi kaudella osoite löytyy Oulusta.AOP

OULU. Kärpät teki keväällä ison kaappauksen, kun mestariseura pystyi houkuttelemaan Kanadan junioriliigassa WHL:ssä viime kaudella hurhia tehoja tehtailleen Aleksi Heponiemen riveihinsä. 57 ottelussa lähes 120 tehopistettä WHL:n runkosarjassa ja pudotuspeleissäkin yli piste per peli-tahtia nakuttanut Heponiemi on ehdottomasti SM-liigakauden seuratuimpia hyökkääjiä heti ensimmäisellä kaudellaan aikuisten sarjassa.

Moni olisi luullut, että kahden WHL-kauden jälkeen 19-vuotias hyökkääjälahjakkuus olisi suunnannut jo NHL-seura Floridan organisaatioon, mutta SM-liigajääkiekon onneksi Heponiemi päättikin monien yllätykseksi koukata Suomeen ja Ouluun ennen NHL-uraa.

– Viime kauden jälkeen oli sellainen tunne, että haluan palata Suomeen. Tuntui, että Suomeen palaaminen oli oikea juttu minulle, kun löytyi vielä hyvä seurakin, Aleksi Heponiemi toteaa Yle Urheilulle Oulussa.

Kärppien huippunopea ja energinen pelitapa vakuuttavalla mestaruuskaudella iski Heponiemeen viime kauden siinä määrin, ettei hyökkääjälahjakkuuden liigajoukkuevalinnasta ollut juurikaan epäselvyyttä.

– Päävalmentajan (Mikko Manner) luoma pelityyli oli isossa roolissa seuraa valitessani. Kärpät pelaa todella nopeaa jääkiekkoa, mistä itsekin pidän. Kärppien pelitapa on aikalailla erilaista mitä muut joukkueet pelaavat, hän sanoo.

– Tykkäsin Kärppien pelaamisesta, kun katselin kauden aikana joitakin joukkueen pelejä. Se oli iso syy tänne tulossani. Toki sillä oli merkitystä, että sain palata Suomeen.

Aleksi Heponiemi
Aleksi HeponiemiAOP

Halu tehdä ketjukavereista parempia

Aleksi Heponiemen taitotasoa on hehkutettu jo ennen liigakauden alkua. Nuoren taiturin liukas luistelutyyli, erinomainen syöttötaito ja kiekonhallinta sekä taito lukea peliä ovat korkeaa tasoa. SM-liigaa seuraavilla jääkiekon ystävillä on mahdollisuus nähdä Heponiemen pelaamisessa parhaimmillaan korkealuokkaista osaamista.

- Haluan olla pelaaja, joka vaikuttaa tapahtumiin pelin sisällä. Haluan luoda tekopaikkoja joukkuekavereille ja osallistua peliin koko ajan. Kärppien pelaamisessahan kaikki hyökkäävät ja kaikki puolustavat, Heponiemi pohjustaa.

Ilves-kasvatti on luonnollisesti isossa roolissa Kärppien kärkiketjuissa. Heponiemen, Rasmus Kuparin ja Kärppiin palanneen Mika Pyörälän muodostama ketju on oululaisten tärkeä syömähammas heti liigan käynnistyessä.

– Haluan olla kaukalossa mahdollisimman aktiivinen ja auttaa pelikavereita. Toivottavasti pystyn tuomaan kaukaloon paljon vauhtia ja tilanteita. Toivottavasti pystytään ketjukavereiden kanssa pelaamaan nopeaa peliä ja tuottamaan tilanteita joukkueelle, Aleksi Heponiemi toteaa.

– Hyvin olen päässyt sisään Kärppien pelaamiseen, mikä muistuttaa aika paljon sitä pelitapaa, johon totuin Kanadassa. Valmentajat ohjaavat siinä tilanteessa, jos en pysty sisäistämään jotakin pelillistä asiaa.

Heponiemellä on lauantaina edessään uuden ajan alku, kun hyökkääjä pelaa uransa ensimmäisen ottelun aikuisten sarjassa.

– SM-liiga on varmasti kovaa peliä. Kaikki ovat jo ennestään kokeneita pelaajia mikä tuo peliin oman mausteensa. Kovaa tulee olemaan ja joukkueissa keskitytään paljon siihen, miten pelataan. Odotan joka tapauksessa nopeaa peliä, Heponiemi mietiskelee.

Fyysisen kehityksen kanssa ei hosuta

Aleksi Heponiemi on saanut todeta kahden viime kauden aikana, että valmennuksen tapa Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa ja Suomessa eroavat toisistaan.

– Valmennuskulttuuri on erilaista Kanadassa, aikalailla vanhan liiton meininkiä. Valmentajia kohotetaan siellä jalustalle ja heitä katsotaan ylöspäin, hän taustoittaa.

– Täällä päävalmentaja juttelee paljon enemmän pelaajille ja on muutenkin enemmän menossa mukana. Onhan se paljon kivempaa, kun valmentajat tulevat juttelemaan ihan normiasioistakin, hän jatkaa.

Heponiemellä on tulevien kahden aikana kova työmaa kasvaa NHL-pelaajan mittoihin, fyysisestikin.

– Pelillisiä asioita on kehitettävä ja opittava niistä. Myös fyysisellä puolella on paljon tekemistä, sillä olen aika pieni ja vielä heiveröinen. Fysiikka kehittyy vasta ajan kanssa eikä sen kanssa voi kiirehtiä. On treenattava ja tehtävä asioita oikein, 178-senttinen Heponiemi myöntää.

Rauhallisen oloinen ja hillitty hyökkääjälahjakkuus valittiin Kanadassa huippukautensa päätteeksi myös Kanadan kolmen junioriliigan herrasmiespelaajaksi. Entä millainen herrasmies hän on siviilissä?

– Ei tässä nyt ihan "yliherrasmies" kuitenkaan olla. Ihan normaali äijä yritän olla, Heponiemi hymyilee.

Lue myös

Yksi suurimmista hyvästelee liigakaukalot, mutta sitä ennen on ainakin yksi suuri virstanpylväs vielä ohitettavana – Eric Perrin aikoo ottaa kaiken rakastamastaan lajista irti ja sitten on "takaisinmaksun aika"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat