Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Onko SM-liiga innovatiivinen kasvattajasarja vai väliinputoajien liiga?

Yle Urheilun Jussi Saarinen ihmettelee SM-liigan mainetta hyvänä kasvattajasarjana, kun yhä useampi juniori-ikäinen pelaaja hakee kiekko-oppinsa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Hakametsän jäähalli
AOP

Otto Koivula. Urho Vaakanainen. Ville Meskanen. Joni Tuulola. Niko Mikkola. Joona Koppanen. Nicklas Westerholm. Antti Suomela. Tätä nimilistaa voisi vieläkin jatkaa ja listalle voisi huoletta lisätä vaikkapa KHL:ään siirtyneen Patrik Virrankin nimen.

Suomalaisten nuorten, hieman päälle parikymppisten pelaajien virta SM-liigaseuroista hakemaan pelipaikkaa NHL:stä alkaa olla poikkeuksellisen vuolas. Näyttää vääjäämättä siltä, että pelaajina vielä täysin kokemattomia suomalaisnuoria haluaa karistaa SM-liigaseurojen tomut jaloistaan heti kun se mahdollista.

Mitä nopeammin, sitä parempi.

Tarkennetaan vielä, ettei näihin pelaajiin lasketa poikkeuslahjakkuuksia kuten Miro Heiskanen tai Jesperi Kotkaniemi, joita odottaa NHL-seuroissaan jo merkitty, iso rooli.

Parikymppisten pelaajien virta Suomesta esimerkiksi Pohjois-Amerikan farmisarjoihin ei anna kovin lupaavaa kuvaa SM-liigaseurojen kyvystä tai halusta jalostaa tulevia kansainvälisen tason suomalaishuippuja 2020-luvun lähestyessä.

Eikä kyse ole pelkästään parikymppisistä vaan vielä sitäkin nuoremmista. Esimerkiksi SM-liigassa päävalmentajana aloittavan Ville Niemisen B-junnuikäinen poika suuntaa saman tien jo nyt valtameren toiselle puolelle hakemaan oppia huippukiekkoilijan uralleen. Suomen valmennuskulttuuri saa jäädä jo tässä vaiheessa.

Eihän SM-liigaseuroille ja suomalaiselle jääkiekolle näin pitänyt käydä.

On selvää, että nuori suomalaispelaaja taustajoukkoineen haluaa löytää aina parhaat kehittymisväylät kohti uransa parhaita vuosia sekä mahdollista uraa NHL:ssä. Mutta SM-liigaahan pidetään juuri nuorelle pelaajalle "erinomaisena kasvattajasarjana", hyvänä ponnahduslautana juuri NHL:ään.

Jos SM-liigaa pidetään kerran "erinomaisena kasvattajasarjana", niin miksi nuorten pelaajien virta vie muualle? Onko niin, että paljon hehkutettu yksilö- ja pelaajakeskeinen lähestymistapa valmennuksessa sekä aito vuorovaikutusvalmentaminen ovat monissa tapauksissa pelkkää sanahelinää? Ja painavat lupaukset asiallisesta roolista osoittautuvat lopulta pilvilinnoiksi?

Sana "kasvattajasarja" kuulostaa tällä hetkellä ontolta, jos kasvatettavia siirtyy kasvattajien käsistä suoraan Pohjois-Amerikan eri sarjoihin. Toki nuorta lahjakkuutta SM-liigaseuroilla on käsissään edelleenkin.

SM-liigaseuroilla ja koko suomalaisella jääkiekolla on varmasti itsetutkistelun paikka.

Poikkeuksia onneksi löytyy. Kanadan junioriliigassa WHL:ssä huimia pistemääriä tehtaillut Aleksi Heponiemi halusi koukata Oulun Kärppien kautta kohti NHL:ää, mikä kertoo nuoren hyökkääjälupauksen suuresta luottamuksesta Kärppien valmennuskulttuuria kohtaan. Myös TPS:ssä halutaan panostaa aidosti nuorten pelaajien kehittymiseen paitsi pelaajina, myös nuorina ihmisinä kokonaisvaltaisesti.

SM-liiga on muuttunut vuosi vuodelta sarjaksi, joka koostuu enemmänkin kaiken kokeneista, uransa loppusuoralla olevista kunnioitetuista pelimiehistä sekä niistä, joiden taso ei välttämättä riitä muihin kansainvälisiin sarjoihin, Leijonat mukaanlukien.

Moni kutsuu SM-liigaa syksyllä 2018 väliinputoajien sarjaksi, JYPin viime kevään ansiokkaasta CHL-mestaruudesta huolimatta.

SM-liigan nykytilaa voi mitata hyvin Leijonien viime vuosien MM-joukkueita tarkastellessa. Viime keväänä vain neljä SM-liigapelaajaa pääsi ylipäänsä pelaavaan kokoonpanoon. Tästä poikkeuksena on huippulahjakkuus, isossa roolissa pelannut Miro Heiskanen. Vuotta aiemmin SM-liigapelaajia mahtui lopulliseen MM-kokoonpanoon nippanappa kentällinen.

Kaukana ovat ajat, jolloin SM-liigapelaajat olivat Leijonien MM-joukkueen eturivin pelaajia ja SM-liigakin pelillinen edelläkävijä sekä "jursinovilaisen" innovativinen pelaajahautomo.

Kuka puhaltaisi 2020-luvulle päivitettyä "jursinovilaista" henkeä taas SM-liigaseuroihin? Sami Kapanen, Mikko Manner, Tero Lehterä, Ville Nieminen ja kumppanit ovat nyt avainroolissa.

Katseet ovat nyt heissä, uuden sukupolven valmentajissa.

Lue myös

SM-liigassa viilettää nyt suomalainen huippulupaus, joka viime kaudella ryskytti Kanadassa hirmuiset tehopisteet – Aleksi Heponiemi, 19, valitsi vielä Kärpät NHL:n sijaan: "Tuntui oikealta"

Yksi suurimmista hyvästelee liigakaukalot, mutta sitä ennen on ainakin yksi suuri virstanpylväs vielä ohitettavana – Eric Perrin aikoo ottaa kaiken rakastamastaan lajista irti ja sitten on "takaisinmaksun aika"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat