1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Katsoa saa, muttei koskea – Pauliina Swindellsin kisaratsu kiinnostaa maailmantähtiä

Pauliina Swindellsin 12-vuotian Ferro-hevosen kauneus on tehnyt vaikutuksen myös lajin maailmantähtiin.

Pauliina Swindells ja Ferro Kuva: Jutta Koivula / SRL

– Ranne mennyt poikki ja se on edelleen ihan vino. Keuhko on puhjennut ja useita kylkiluita murtunut. Olkapää leikattu. Sormia poikki. Selkä murtunut ja välilevyn pullistuma. On mua potkaistu päähänkin, että on semmoinen klommo tossa otsassa. Mut ei mulla muuten mitään, nauraa kenttäratsastaja Pauliina Swindells.

Kenttäratsastus on yksi eniten maailmalla kuolonuhreja vaatineista urheilulajeista, joten voisi kai todeta, että 37-vuotias Swindells on selvinnyt vähällä. Ratsastusurheilun triathlon alkoi MM-kisoissa torstaina kouluratsastusosuudella.

Lauantaina edessä on se vaarallisin, eli maastokoe. Noin kuuden kilometrin radalla esteet ovat tukkeja, risukasoja, vesihautoja ja löytyypä MM-radalta myös puinen jättiorava. Vaaralliseksi osion tekee juurikin se, että nämä esteet eivät putoa kannattimiltaan, vaan niihin saattaa kompastua. Mitalit jaetaan sunnuntaina, areenalla käydyn estekisan jälkeen.

Swindells lähti tavoittelemaan ensimmäisille MM-kisoilleen unelmastarttia, ennätyspisteitä kouluosuudelta. Niin hän aloitti myös vuosi sitten EM-kisoissa Puolassa. Tukahduttavasta kuumuudesta huolimatta Swindellsin ratsu Ferro kävi kuitenkin radalla yhtä kuumana kuin ilmanala. Swindells joutui tekemään hurjan määrän työtä, saadakseen pyyntönsä hevoselle läpi. Pisteet jäivät reilusti alle 70 prosentin, noin 66:een. Tämä tarkoittaa, että suomalainen ei lähde maasto-osuudelle kärkikastista.

Vesittääkö Florence maastokokeen?

Lähestyvä hurrikaani Florence on myös laskenut oman varjonsa lauantain maastokokeen suhteen. Jos rankkasateet saapuvat jo perjantain aikana, saattaa maastoon rakennettu rata olla yhtä suurta vesihautaa, uppotukeilla (esteet) höystettynä. Silloin on hyvin todennäköistä, että kisa perutaan.

– Ei mua pelota. Luotan hevoseeni täydellisesti. Meillä on kuitenkin kymmenen vuotta yhteistä matkaa takana. Enemmän mua jännittää se, pääsemmekö lauantaina edes kisaamaan, toteaa Swindells.

Swindellsin nyt 12-vuotias hevonen Ferro tuli hänelle jo 3-vuotiaana, joten ratsukko on todellakin kasvanut yhdessä tälle tasolle. Hevosen kauneus on tehnyt vaikutuksen myös lajin maailmantähtiin.

– Moni on tullut kysymään, että kuka sen omistaa. Onneksi saan vastata, että minä. Eikä se ole myynnissä. Saa katsoa, muttei koskea, Swindells nauraa.

Kauniin ulkokuorensa lisäksi Ferro on myös melkoinen diiva. Sitä kutsutaan kotioloissa Barbieksi, sukupuolestaan huolimatta. Hevonen on hyvin herkkä ja vaatii paljon huomiota. Onneksi sitä irtoaa hevosenhoitaja Elliot Griffitsiltä, joka tarjoaa Barbielle muun muassa viilentäviä kylpyjä useamman kerran päivässä. Nämä kisat ovat Ferron oppikoulu, se saa totutella tavallista suurempiin kisaympyröihin.

– Kokemus on se, mitä tulimme täältä hakemaan. On ollut helpotus huomata, että Ferro matkusti pitkän matkan Englannista tänne hyvin,
ja on myös palautunut matkasta. Päätavoitteemme on kuitenkin kahden vuoden päästä Tokion olympiakisoissa, Swindells muistuttaa.

Ratsukon vahvuus on kouluratsastuksessa. Hevonen osaa esittää liikkeet hyvin, jos kisajännitys ei sotke kuvioita ja keskittymistä. Maastossa Ferro tykkää siitä, että pääsee laukkaamaan vapaasti pitkällä askelella, mutta sielläkään sitä ei saa päästää kuumentumaan. Tryonin ratapiirros näyttää sen suhteen sopivalta, mutta edessä on kinkkisiä valintoja, kuinka esteitä kannattaa lähestyä. Muun muassa vesihautaan tullaan useasta eri suunnasta ja montya kertaa, joten ratsastaja saa olla tarkkana ettei hyppää samaa estettä kahteen kertaan.

– Yleensä pitkät kisarupeamat sopivat meille, koska viimeisessä testissä eli estekisassa Farro on jo sen verran väsynyt, ettei alan turhaan enää riehumaan, Swindells huokaa.

Satuhevonen Ferro on jo olympiavoittaja

Swindellsin pääsy MM-kisoihin tuli sen verran yllättäen, että matka oli kaatua 10000 euron omavastuuseen, joka ratsastajien oli maksettava ratsastajainliiton yli 100 000 euron avustuksesta huolimatta. Satutäti Swindells keksi tähän kuitenkin keinon.

– Olen haaveillut lastenkirjan kirjoittamisesta jo pitkään, ja meidän oli tarkoitus kerätä kirjaprojektilla rahat Tokiota ajatellen. Nyt me teimme sen sitten hieman nopeammalla aikataululla, liukasliikkeinen Swindells naurahtaa.

Ratsastava kirjailijanalku sai projektillaan kasaan 20000 euron joukkorahoituksen, joten MM-matkasta tuli totta. Kirja julkaistaan sekä suomeksi, että Englanniksi, koska Pauliinan tai ”Pollyn” kotimaa on jo pitkään ollut Englanti.

Ja kirjan tarina kuulostaa tutulta. Se kertoo tietenkin hevosesta nimeltä Ferro, joka voittaa kuussa käydyt olympialaiset ja saa kisalipun maapallolle Tokion kisoihin. Matka kuusta maahan on kuitenkin pitkä, ja täynnä haasteita.