Suora

  • Urheilustudio 26.1.
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, miesten kilpailu
  • Urheiluruutu
  • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, kisakooste

Päättyykö lajilegendan Sotkamo-ura lauantaina? – ”Hän on mister pesäpallo!”

Sotkamon lukkarilegenda Toni Kohonen pelaa lauantaina todennäköisesti viimeistä kertaa Sotkamon paidassa kotikentällään.

urheilu
Toni Kohonen, Sotkamon Jymy
AOP

Kun Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto alkavat lauantaina Hiukassa taistella miesten Superpesiksen pronssimitaleista, kyse ei todellakaan ole ainoastaan yhdestä harmaasta pronssiottelusta muiden joukossa. Kyse on hyvin todennäköisesti pesäpallolegenda Toni Kohosen, 42, viimeisestä ottelusta Sotkamon Jymyn paidassa oman kotiyleisön edessä.

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Jymy on palkannut ensi kauden lukkarikseen Alajärveltä Ville Väliahon.

Toisaalta samaan aikaan SuperJymy Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Tanskanen kieltäytyy ottamasta kantaa Kohosen tilanteeseen kesken kauden. Tanskasen mukaan tämä istuu alas Kohosen kanssa pelien päätyttyä keskustelemaan jatkosta. Samanlainen on viesti toimitusjohtaja Mikko Kuosmaselta – ovea ei ole suljettu Kohoselta.

Niin tai näin, on täysin mahdollista, että Mr. Pesäpalloksi nimetty Kohonen nähdään lauantaina viimeistä kertaa Jymy-paidassa, ainakin Hiukassa. Mikäli paras kolmesta-ottelusarjaa 1-0 johtava Vimpeli voittaa lauantaina, sarja katkeaa. Ja vaikka Jymy voittaisi, ratkaiseva ottelu pelataan sunnuntaina Vimpelissä.

Vaikka lukkarilegendan tulevaisuus pelaajana on hämärän peitossa, lauantaina ilmassa on poikkeuksellista sähköä.

– En usko, että moni ymmärtää tai tiedostaa tätä tilannetta vielä. Moni saattaa havahtua siihen vasta ensi kaudella, jos Kohonen on pois, kun kausi alkaa. Kun hän oli kesällä yhdestä pelistä pois, sekin tuntui hämmästyttävältä, Kohosen entinen pelikaveri ja pelinjohtaja, pitkänlinjan Jymy-kasvo Mikko Korhonen sanoo.

Esikuva

Kohosen merkitystä Jymylle on vaikea edes kuvailla. Vaikka Kiteeltä kotoisin oleva lukkari ehti pelata urallaan kasvattajaseuransa lisäksi myös Kouvolassa, tämä tullaan aina muistamaan nimenomaan jymyläisenä. Ensimmäinen (2000-2003) reissu Sotkamoon toi kolme kultaa ja hopean, toinen (2010- ) heti alkuun viisi peräkkäistä mestaruutta.

Armottomasta työmoraalistaan ja omistautumisestaan tunnettu Kohonen on ollut pesäpallon kasvot Kainuussa jo pitkään.

– Toni on ollut monelle valtava esikuva vuosikymmenien ajan. Onhan se ollut huimaa päästä pallopoikatasolta joukkuetoveriksi. Esikuva on se sana. Aina, kun hänen kanssaan pelaa tai harjoittelee, sitä tiedostamattaankin kokee hänet jonkinlaiseksi esikuvaksi, Korhonen jatkaa.

Kentällä Kohonen on ollut parhaimmillaan lähes voittamattomaksi kasvaneen Jymyn ulkopelin kovin syömähammas armottoman urheilullisuuden, terävän pelipään ja kovan luonteensa kautta.

– Kohonen edustaa voittamista. Hän tuli muutosprosessiin menestyksekkään 90-luvun jälkeen ja teki niin myös 2010. Molemmilla kerroilla hän toi voittamisen kulttuuria mukanaan. Hänen merkityksensä Jymylle on ollut todella suuri, Tanskanen hehkuttaa.

– ”Kode” on mahdollistanut meille asioita. Olemme voineet pelata mestaruudesta joka vuosi hänen kauttaan. Hän edustaa jokapäiväistä voittamista ja kaiken on kruunannut kyky löytää se viimeinen raivo pudotuspeleihin. Sekin on taito itsessään ja hyvä luonteenpiirre, Kuosmanen komppaa.

Kohonen on kasvanut huimalla, vuonna 1993 alkaneella, urallaan lajin ykköskasvoksi myös valtakunnallisesti. Harva pesäpalloilija tiedetään Hangosta Nuorgamiin, mutta Kohosen kohdalla tämä alkaa olla realismia. Pesäpallon historiassa vastaavanlaista persoonaa saa hakea suurennuslasilla.

Eikä Kohosen ole tarvinnut tuomalla tuoda itseään esiin.

Teot ovat aina puhuneet sotkamolaistuneen kiteeläisen tapauksessa puheita kovemmin. Esimerkiksi kuluvana kesänä katkennut huima yli 800 ottelun teräsmiesputki herätti suurta kunnioitusta yli lajirajojen. Edellisen kerran Kohonen oli joutunut jättämään ottelun väliin kesällä 1996.

Teräsmiesputki kuvaa täydellisesti Kohosen uraa.

– Vertaisin Kohosta Teemu Selänteeseen. Mitä vanhemmaksi kaveri tuli, sitä enemmän hän joutui huolehtimaan itsestään, eikä yksikään kivi ole jäänyt kääntämättä. Siksi hän on pelannut niin pitkään huipputasolla. Tiedän nytkin, kuka siellä on ensimmäisenä laittamassa itseään valmiiksi, Tanskanen sanoo.

– Kohonen on antanut jo pitkään kasvot sille, mitä pesäpallo on. Hän on tehnyt koko elämänsä töitä urheilun eteen. Hän on osoittanut, että pesäpallostakin voi nousta kansallisia kiintotähtiä, Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen linjaa.

Mitä seuraavaksi?

Mitä Kohosen uralla tapahtuu seuraavaksi, jää nähtäväksi. Varmaa on vain, että tällä kaudella kentillä ei olla nähty sellaista dominoivaa Toni Kohosta, johon pesäpallokansa on tottunut. Kohonen on edelleen laadukas sisäpelaaja, mutta lautasen ääressä peli ei ole kulkenut vanhaan malliin.

Mennyt kausi ei kuitenkaan määritä kymmenkertaisen Suomen mestarin uraa miltään osin. Upea 26-vuotinen ura on tuonut kiteeläislukkarille toistaiseksi kaksitoista vuoden lukkarin titteliä ja kolme vuoden pesäpalloilijan titteliä. Arvo-otteluissa Kohonen on esiintynyt useammin kuin kukaan muu.

Kohosen uraa kommentoineet korostivat kuorossa, ettei kyse ole muisteloista – kaiken kokenut kehäkettu saattaa hyvinkin jatkaa pelaajauraansa. Jos jatkaa, pesäpalloväen kannattaa nauttia siitä täysin rinnoin. Ja jos ei jatka, lauantain ottelua kannattaa seurata tarkalla silmällä, sillä tällaisia legendoja ei synny usein.

– Meillä on valtava kunnioitus häntä kohtaan. Hän on mister pesäpallo, Tanskanen päättää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat