1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ratsastus

Tällainen on pelkoa herättävä rata, jolla maailman parhaat uhmaavat kuolemaa – ratsastuksen MM-kisoissa hengenvaaralliset esteet voivat olla oravia tai kilpikonnia

Yle Urheilun Inka Henelius vie lukijat ratsastuksen megatapahtuman kulisseihin. Näitä MM-kisoja käydään vain joka neljäs vuosi.

Kuvaa maastoesteeltä

Hevosnaisen tietotoimisto kävi tänään tutustumassa kenttäratsastuksen maastorataan! Help! Ei ihme, että tämän lajin kisaajat eivät pelkää hurrikaaneja. He eivät ilmeisesti tiedä mitä sana pelko tarkoittaa?

Kenttäratsastuksen maastokoe on siis se urheilumuoto, joka on vaatinut maailmalla säännöllisesti kuolonuhreja. Miksi? No koska esteet radalla eivät putoa. Niihin kompastuu. Ja kun hevonen kompastuu, saattaa ratsastaja jäädä alle. Se ei ole hyvä paikka se, kun 500 kiloa lemmikkieläintä pyrkii kerien syliin.

Maastorata on aina myös kisajärjestäjien näyte mielikuvituksesta. Esteet voivat olla käytännössä mitä vain. Tryonissa elo saattaa loppua siihen, että hevonen kompastuu oravaan. Tai kilpikonnaan. Tässä vähän esimakua MM-esteistä.

Minäkö vaarallinen? Aja hiljaa ja varo oravia. Tai kosto on hirveä. Kuva: Inka Henelius
Kuivana ei säästy, vaikka hurrikaani ei vielä ennättäisikään perille. Kuva: Inka Henelius

Jos joku luulee, että ratsastus on urheilua, jossa ihminen vain istuu hevosen selässä ja heppa tekee kaiken työn, niin on VÄÄRÄSSÄ! Maastoradalla on mittaa vajaa kuutisen kilometriä, ja se pitää laukata lähdöstä maaliin kymmenessä minuutissa. Tämä tarkoittaa sitä, että minuutissa on edettävä kutakuinkin 570 metrin matka.

Mikäs siinä olisi laukkaillessa ihanaa ruohobaanaa, tukka hulmuten,- mutta ne esteet! Risuja, tukkeja oravia ja niin edelleen on reitillä reilut parikymmentä, ja osa niistä tupla- tai triplaesteitä. Hyppyjä ratsukolla tulee siis eteen reilut 40. Jokaiselle on jarrutettava vauhtia ja kerrottava sillä tavoin ratsulle, onko esteen jälkeen tulossa kenties alamäkeä, ylämäkeä tai jotain muuta - mitä? Suunnitelmat seuraavan esteen suhteen saattavat niin ikään vaihtua lennossa, jos tulee virhearvioita. Ratsastajan pääkopalta vaaditaan melkoisesti.

Oman mausteensa soppaan tuo vielä hurrikaani Florence, jonka rankkasateita odotetaan tänne lauantain aikana. Toistaiseksi vielä perjantaina kisakylässä oli yhä vain tukahduttavan kostea auringonpaahde.

Tämä kuva maastoradan maalin tuntumassa kertonee, että rankkasateet saattavat tietää pikku ongelmia. Maa-aines on muuten täällä kauniin punaista, vähän kuin Ahvenanmaalla. Kuva: Inka Henelius

Suomea kenttäkisassa edustava Pauliina Swindells käveli perjantaina maastorataa yhdessä valmentajansa Lizzel Winterin kanssa. He mittailivat saapumiskulmia ja esteitä, ja punoivat suunnitelmiaan. Hommaan meni jalkaisin se kaksi ja puoli tuntia. Illalla oli vielä tarkoitus tehdä uusi retki.

Melkoinen mimmi tuo Polly. Torstaina hänellä oli migreeni ja perjantaina hän väänsi ratsunsa Ferron kanssa kouluosuuden. Sykkeet olivat kuulemma parhaimmillaan 193. Lauantaille heille on tehty työnjako sen suhteen, että kuka koppaa maaliviivan jälkeen Pauliinan syliinsä, ja kuka nappaa hevosesta kiinni. Kaikki peliin siis.

Koska kahden ja puolen tunnin kävely on tietenkin toimittajalle liikaa, kuljemme täällä julkisilla. Menopeleinä laiskoille reporteille toimivat golfkärryt. Ei muuta kuin kyytiin ja menoks! Palvelu pelaa.

Kentän maastokoe suorana Yle Areenassa lauantaina 15.9. klo 17.50 ja kooste TV2-kanavalla klo 23.30.

Ilkka saa pitää kamerastaan huolella kiinni, sen verran kesken ovat kisajärjestäjien kävelytiet jääneet. It`s a bumpy ride! Kuva: Inka Henelius

Lue myös

Katsoa saa, muttei koskea – Pauliina Swindellsin kisaratsu kiinnostaa maailmantähtiä

"Talot sortuvat, hevoset lentävät ja koko alue hukkuu" – huumori hersyy, kun hiekkasäkkejä kannetaan hurrikaaniin valmistautuvassa ratsastuksen suurtapahtumassa

Luulitko matkustavasi luksusoloissa? Nämä MM-kisojen nelijalkaiset tähdet, Super-Toope-man ja muut supersankarit näyttävät mallia

Neljän vuoden odotus päättyy, kun maailman parhaat kilpailevat Ylen kanavilla – katso tästä ratsastuksen MM-kisojen lähetysajat