Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SM-liigan kiinnostavin pelaaja on vasta 17-vuotias – TPS:n tuorein timantti Kaapo Kakko on ensi kesän kärkivaraus, joka on ansainnut paikkansa turkulaisseuran ykkösketjussa

Kaapo Kakko nousi otsikoihin heti SM-liigakauden ensimmäisillä metreillä. Siellä hän myös pysynee, parhaassa tapauksessa vuosikausien ajan.

TPS (Jääkiekon Miesten Liiga)
Kaapo Kakko lähikuvassa.
AOP

Ilari Filppula.

Lauri Korpikoski.

Oula Palve.

Uuden SM-liigakauden lähestyessä Turun Palloseura markkinoi ensimmäistä kotiotteluaan tähtipelaajiensa nimillä. Korpikoski oli kesän nimekäs paluumuuttaja, Palve viime kaudella hankittu kärkitykki, Filppula ykkössentteri.

Heidän lisäkseen mainoksissa komeili Kaapo Kakon nimi. Kyse on 17-vuotiaasta hyökkääjästä, jonka polku SM-liigaan on tullut tutuksi jo aiempien superlupausten kohdalla. Kakko on pelannut jo vuosien ajan ikäistään vanhempia vastaan ja nakutti pisteitä Nuorten SM-liigassa 15-vuotiaana.

TPS:ssä hänen valmiudestaan pelata SM-liigaa oltiin niin varmoja, että hän oli joukkueen kiistattomien tähtien ohella yksi nimistä, joilla pelejä markkinoitiin Turun kaduilla.

– Yksi iso tavoite tälle kaudelle on saada vastuuta – ottaa vastuuta – ja pystyä tekemään tulosta, Kakko itse sanoi Yle Urheilulle perjantaina.

Tuolloin hän oli vastikään aloittanut kauden TPS:n ykkösketjussa Filppulan ja Zach Budishin vierellä HPK:ta vastaan. Jatkoajalla Kakko hankki kiekonriiston ja viimeisteli lopulta itse läpiajosta ottelun voittomaalin.

Päivää myöhemmin pelipaikka oli sama, mutta vastus ja jälki toista. Porissa Ässien vieraana Kakko iski jälleen voittomaalin, syötettyään jo sitä ennen turkulaisten ylivoimaosuman.

Kahden ottelun jälkeen koossa on kolme pistettä – ja mikä merkittävämpää, niskassa roppakaupalla enemmän silmäpareja.

Kakon vahvat suoritukset eivät tule yllätyksenä turkulaisille kiekkoniiloille, mutta valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolle varausikään tulevan nuoren pelaajan astuminen parrasvaloihin todennäköisesti kääntää katseita ottelu ottelulta.

Kaapo Kakko (vas.), Ilari Filppula ja Santeri Lukka juhlivat Kakon maalia HPK:ta vastaan.
Kaapo Kakko (vas.), Ilari Filppula ja Santeri Lukka juhlivat Kakon maalia HPK:ta vastaan.AOP

Ehjä kokonaisuus

Kakko debytoi SM-liigassa jo viime vuonna, joulukuussa Ilvestä vastaan. Muutamaa päivää myöhemmin hän sai jo selvästi enemmän peliaikaa KalPaa vastaan ja tammikuussa HPK:ta vastaan Kakko pelasi jo ankarat 19 minuuttia. Silloin irtosi paikka TPS:n ykkösketjun laidalta Eric Perrinin ja Tomi Kallion viereltä. Molemmat ketjukaverit olivat huipulla jo ennen kuin Kakko oli edes syntynyt. Ensimmäisen erän lopussa Kakko syötti Kallion 2–1-maalin ja avasi pistetilinsä SM-liigassa.

Harva jääkiekkoilija antaa heti ensimmäisessä vaihdossaan miesten seassa näytön siitä, että pärjää tuplasti vanhempia vastaan ilman pienintäkään pelkoa.

Kakko on kuitenkin poikkeuksellinen yhdistelmä.

Hänen peliälynsä paistaa läpi jokaisesta siirrosta, oli kiekko sitten omassa lavassa, joukkuetoverilla tai vastustajalla. Kakko osaa lukea tilanteet sekä sitä kautta ennakoida ja ohjata peliä. Parhaimmillaan hän on kiekollisena, jolloin hän käyttää omaa vartaloaan kiekon suojaamiseen sekä pelisilmäänsä ja mailankäsittelytaitojaan hyökkäyksen edistämiseen. Kiekottomana Kakko lipuu huomaamatta oikeaan paikkaan maalinedustalla.

Usein tämän ikäisillä pelaajilla on tiettyjä ilmeisiä heikkouksia, joita tasapainottavat tietyt erinomaiset ominaisuudet. Nopeat pelaajat ovat liian pieniä, taitavat liian heikkoja, isokokoiset liian kankeita.

Kakon kohdalla kokonaisuus on hyvin tasapainossa, jopa hämmästyttävän hyvin 17-vuotiaalle. Hänen mittansa ovat jo nyt TPS:n keskitasoa. Vuoden mittaan tehty harjoittelu TPS:ssä, juniorimaajoukkueissa sekä fysiikkavalmennuksen isä-poika-kaksikko Hannu ja Marko Rautalan kanssa kantaa hedelmää ja antaa taidoille mahdollisuuden näkyä.

Kaapo Kakko vaihtopenkillä.
AOP

Kärkivarausten joukossa

Monilta osin Kakko muistuttaa Mikko Rantasta. Colorado Avalanchea edustava hyökkääjä on neljä ja puoli vuotta vanhempi ja teki viime kaudella 81 NHL-ottelussa ennätykselliset 84 pistettä.

Viimeisenä TPS-kautenaan 2014–15 Rantanen oli jo kotonaan miesten joukossa, teki 28 tehopistettä ja nousi jopa TPS:n kapteenistoon sekä Leijoniin. Hänkin oli ikäisekseen kookas ja kypsä pelaaja, joka seuraavana kesänä varattiin kymmenentenä.

Kakon tapauksessa voidaan jo sanoa, että varaus kymmenettä varausvuoroa myöhemmin tarkoittaisi joko omaa epäonnea tai useiden muiden pelaajien nappikautta. Maasta taivaaseen hehkutettu Jack Hughes on selkeä suosikki ensi kesän ykkösvaraukseksi, mutta hänen takanaan jokainen paikka on Kakon saavutettavissa.

Sattumalta tähän asemaan ei nousta. Kakosta kerrotaan tarinoita himoharjoittelijana, sellaisena joka ottelun jälkeen haluaisi lähteä vielä ulkojäille ja joka ei luista omatoimisesta treenaamisesta. Samalla hänen potentiaalinsa on tunnistettu ja hän on saanut tarvittavaa ohjausta taito- ja tekniikkavalmennuksesta mediavalmennukseen nuoresta iästä lähtien.

Mikko Rantane
Mikko Rantanen edustaa NHL:ssä Coloradoa.AOP

TPS:n juniorituotannon timantti

TPS:lle Kakko on yhdenlainen timantti pyrkimyksissä nousta Euroopan johtavaksi junioriorganisaatioksi ja hänen kykynsä huomioitiin myös SM-liigajoukkueessa.

Viime kaudella pelit edustusjoukkueessa jäivät kuuteen ja Kakko pelasi valtaosan talvesta Nuorten SM-liigassa. Siellä hän iski 38 ottelussa 25 maalia ja 55 pistettä, tullen lopulta valituksi Vuoden tulokkaaksi. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoista muistetaan muun muassa Ranskaa vastaan tehty soolomaali, jossa Kakko kieputteli ranskalaisviisikkoa aikansa ennen viimeistelyä vanhanaikaisella. Kisojen loppuottelussa hyökkääjä esitteli tuhoisaa laukaustaan ja päätyi lopulta pistepörssin viidennelle sijalle.

Tämän kauden TPS:ssä Kakolle jätettiin paikka kärkiketjuista nimekkäiden hankintojen keskeltä, ja heti alkusyksystä hän on tarrannut mahdollisuuteensa tiukalla otteella.

Kakon tasoiselle pelaajalle TPS:n tasoisessa joukkueessa esimerkiksi 40 tehopisteen rajan ylittäminen ei olisi minkäänlainen yllätys. Korpikosken ja Simon Suorannan poissaolot ovat vain korostaneet Kakon merkitystä ja nuori pelaaja on kiittänyt luottamuksesta.

– Viime vuonna oli jo kuusi peliä, joissa sen ensimmäisen maalin olisi voinut tehdä, mutta hyvä että tuli nyt jo näin kauden alkuun, Kakko sanoi perjantain HPK-ottelun jälkeen, ikään kuin turhautuneena 16-vuotiaana pelattujen ensiottelujensa maalittomuuteen.

– Silloin olin aika nuori poika, hän kuitenkin jatkoi.

– Niin toki nytkin vielä.

Kakko on nuori poika, mutta kaukana harmaasta massasta. TPS:ssä hän saa myös huippuluokan mahdollisuuden osoittaa sen.

Turkulaisseuralla on käsissään tämän hetken kuumin suomalainen jääkiekkolupaus ja ehkä jopa koko SM-liigan kiinnostavin pelaaja. Eturiviin astuvat nuoret tähdet Mikael Granlundista Teuvo Teräväiseen ja Sebastian Ahosta Patrik Laineeseen ovat ansainneet paikkansa myös otsikoissa, ja tämän hetken tulostasollaan Kakko on nousemassa talven puhutuimpien pelaajien joukkoon.

Lue myös:

Upea suoritus! SM-liigan tämän kauden 17-vuotias superlupaus Kakko teki TPS:n voittomaalin jatkoajalla

SM-liigakautta ennakoivassa erikoislähetyksessä nostettiin esille ennakkosuosikit ja lupaavimmat nuoret: "Kuin uusi Aho tai Laine, joka olisi paras aikainen joululahja liigalle"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat