Mitalia pöytätenniksen EM-kisoista tavoitteleva Benedek Oláh valmistautuu pääkoitokseen saunalla ja jättimäisella aamupalalla – ”Nyt alkaa periaatteessa loma”

Suomen Benedek Oláh pelaa pöytätenniksen EM-kisoissa sekä kaksin- että nelinpelissä. EM-koitos alkaa Espanjan Alicantessa tiistaina.

Benedek Oláh asuu ja harjoittelee Unkarissa. Kuva: AOP

Odottavainen ja luottavainen – näin kuvailee pöytätennispelaaja Benedek Oláh tunnelmiaan, kun edessä ovat EM-kisat Espanjan Alicantessa.

Tärkeimmät pelit ennen EM-koitosta eivät sujuneet niin kuin olisi pitänyt. Kiinan ja Hong Kongin avoimissa turnauksissa Oláh koki tappiot ratkaisevissa peleissä, eikä hänen ranking-sijoituksensa riittänyt suoraan EM-kisojen pääkaavioon.

Tämä ei kuitenkaan Oláhia lannista. Omaan kuntoonsa luottavainen mies tavoittelee Espanjasta kaksinpelin EM-mitalia, tai ainakin sijoittumista kahdeksan parhaan joukkoon.

Tavoitteeseen yltäminen ei ole helppo nakki ja pelejä täytyy pelata monta. Oláhin mukaan alla on kuitenkin kova kesäharjoituskausi ja kunnon pitäisi olla kohdillaan.

– Aika tuhdisti on matseja tiedossa. Minulla pitäisi kuitenkin olla suht hyvä kunto. Neljän kuukauden rääkki on takana kuntoa ja jalkatyötä. Olen laihtunutkin kolme kiloa, Oláh kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Jos Oláh voittaa kaksinpelin karsintaottelunsa, hän pääsee mukaan pääkaavioon, jossa hänen täytyy voittaa neljä peliä päästäkseen kahdeksan joukkoon.

Tiistaina alkavien kaksinpelien lisäksi Oláh pelaa EM-kisoissa myös nelinpelissä. Siellä Oláhin parina on Robin Devos. Myös nelinpelistä tavoitteena on mitali.

Benedek Oláh osallistui Rion olympialaisiin vuonna 2016. Kuva: EPA

”Olen tehnyt kaiken”

Pientä keväällä tehtyä nenäoperaatiota lukuun ottamatta Oláh on pystynyt valmistautumaan kisoihin terveenä. Kova harjoitusjakso oli hänen mukaansa erityisesti henkisesti rankka, ja tosipelien alkaessa olo on helpottunut.

– Peli on helpoin osuus. Nyt alkaa periaatteessa loma. On vapauttava fiilis mennä kisoihin, kun ei tarvitse tehdä raakaa punttia ja vain valmistautua.

Hyvä itseluottamus on kuitenkin luotu kovalla treenillä.

– Minulla on kova nälkä noihin peleihin. Olen tehnyt kaiken ja lähden EM-kisoihin hyvällä itseluottamuksella ja fiiliksellä.

Valmistautuminen jatkuu vielä kisaa edeltävinä päivinä. Vaikkei Oláhin mukaan pelipäivään ole ”oikean jalan herätystä”, hän seuraa aina omia hyviksi toteamia rutiineita ennen tärkeitä kisoja.

Salaisuus hyviin yöuniin kisapäivää edeltävänä yönä on yksinkertainen ja ennen kaikkea hyvin suomalainen: saunaan täytyy päästä. Kisapäivän aamuna Oláh nauttii myös jättimäisen aamiaisen. Sitten suomalainen on valmis pöydän ääreen.

Suurissa otteluissa Oláhia on ollut tukemassa myös pieni, mutta tärkeä kannustusjoukko.

– Toivon, että he ovat taas yleisössä. Se parantaa omaa peliä ainakin 10 prosenttilla. Haluan näyttää heille, että kannattaa tulla katsomaan, Oláh toteaa.

Lue lisää: