Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kapteenin roolista innostunut Jarkko Nieminen on luotsannut nuoren ryhmänsä huippuiskuun – Suomen tennisnousu varmistui kamppailussa, jossa vastustajan oksennustauko oli kääntää pelin

Emil Ruusuvuori ratkaisi Suomen nousun Davis Cupin Euroopan/Afrikan 1. ryhmään. Ensi vuonna haasteet kovenevat entisestään.

tennis
Suomen joukkue Davis Cupissa
Suomen Tennisliitto

Suomen tennismaajoukkue kruunasi hienon vuotensa viikonloppuna kaatamalla Egyptin Davis Cupin kolmannen kierroksen kamppailussa 3–2. Voiton myötä Suomi nousi Euroopan/Afrikan 1. divisioonaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012.

Jarkko Niemisen ensimmäinen vuosi maajoukkueen kapteenina ei olisi voinut sujua juurikaan paremmin. Ennen Egyptiä Suomi väänsi 3–2-voitot Tunisiasta ja Liettuasta.

– Ihan mahtavat fiilikset. Tämä on ollut huikea vuosi. Olemme lähteneet pienoisena altavastaajana kaikkiin kamppailuihin ja ottaneet kolme tiukkaa voittoa. Niissäkin otteluissa, joissa on tullut tappiot, on ollut paljon positiivista. Ne ovat olleet maiden ykköspelaajia vastaan. Niissä on ollut muun muassa kaksi maailmanlistan TOP100-pelaajaa vastassa, Kairosta palannut Nieminen kommentoi Yle Urheilulle.

Niemisen mielestä Suomen joukkueessa on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Henri Kontinen, 28, ja Harri Heliövaara, 29, ovat kiertäneet kilpakenttiä jo pidempään. Emil Ruusuvuori, 19, Patrik Niklas-Salminen, 21, ja Otto Virtanen, 17, ovat puolestaan joukkueen nuorempaa kaartia.

– Kontinen ja Heliövaarakin ovat vielä kehittyviä pelaajia. Parhaat vuodet ja pelit ovat kaikilla varmasti edessä. Se, että nousu ykkösdivariin tapahtui jo tänä vuonna, on tosi hieno juttu kaikkien kannalta. Toki siihen uskottiin ja sen eteen tehtiin töitä, Nieminen toteaa.

Davis Cup on poikkeuksellinen kilpailu tenniksessä, jossa ammattilaisena kiertäminen voi olla paikoin yksinäistä puuhaa. Nieminen uskoo, että hyvä joukkuehenki on siivittänyt suomalaispelaajat onnistumisiin tiukoissa paikoissa.

– Sen merkitystä ei missään nimessä pidä aliarvioida. Porukassa on hyvä kemia ja kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Koen, että myös siitä on iso hyöty, että tunnen nämä kaikki pelaajat hyvin. On helppoa olla niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Emil Ruusuvuori Davis cupissa
Emil Ruusuvuori ratkaisi voiton Suomelle Kairossa.Suomen Tennisliitto

Egyptiä vastaan ratkaisevassa ottelussa voiton otti Ruusuvuori, joka kukisti Karim-Mohamed Maamounin erälukemin 6–1, 3–6, 6–1. Ruusuvuori johti toista erää jo 3–0, kun pahoinvoinut Maamoun otti vessatauon. Tuon jälkeen egyptiläinen voitti kuusi peliä putkeen ja vei erän nimiinsä.

– Se oli täyttä hallintaa puolitoista erää. Kaverilla oli huono olo ja hän kävi oksentamassa. Varmaan se helpotti oloa, koska hän pelasi seuraavat kuusi peliä erittäin hyvin, Nieminen kertaa.

Tämän jälkeen tilanne oli nollattava ratkaisuerään. Nieminen kehuu nuoren Ruusuvuoren henkistä kanttia. 19-vuotias pelaaja oli toista kertaa urallaan Davis Cupin ratkaisuottelussa.

– Laitettiin kaikki henkiset ja fyysiset paukut erän alkuun. Emil on parhaimmillaan, kun hän pelaa aggressiivisesti. Hän alkoi liikkumaan aktiivisemmin ja pelaamaan aggressiivisemmin. Hän otti mahtavasti ohjat käsiinsä eikä päästänyt enää missään vaiheessa vastustajaa mukaan.

Maajoukkueen voi sanoa olevan hyvissä käsissä, sillä Nieminen vaikuttaa aidosti innostuneelta kapteenin roolista. Hän kokee tuntevansa joukkueen jäsenet hyvin pelaajina ja koko ajan paremmin ihmisinä.

– Kapteenina oleminen on todella kiinnostavaa. Pidän siitä paljon. Otteluiden aikana se on tietyllä tavalla psykologinakin olemista. Mitä sanot kellekin ja missä vaiheessa? Jollekin tepsivät jotkin sanat ja useat lauseet. Joskus on taas on parempi olla hiljaa. Koko ajan on elettävä tilanteen mukaan. Mitä vastustaja tekee, ja miten siihen reagoidaan? Uskon, että siitä on iso hyöty, kun tuntee persoonat hyvin. Kaikki ovat erilaisia.

Ensi vuonna Suomen nuorta joukkuetta odottavat uudet haasteet Euroopan/Afrikan 1. divisioonassa.

– Isoja tennismaita ja vielä kovempia vastustajia on tulossa vastaan. Se on hieno juttu kaikkien kannalta. TOP100-pelaajien kohtaaminen on arvokasta kokemusta. Se on seuraava haaste, että pystytään kaatamaan niitä maiden ykköstykkejä, Nieminen linjaa.

Lue myös:

Tennismiehet nousivat pykälää ylemmäs Davis Cupissa – Jarkko Nieminen: "Olen erittäin ylpeä joukkueen jokaisesta pelaajasta"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat