Neljä hämmästyttävää pointtia uudesta maratonin maailmanennätyksestä – ”Kukaan ei pysty sanomaan, missä menevät ihmisen suorituskyvyn rajat”

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtava urheilufysiologian asiantuntija sekä Sports Labin johtaja Ari Nummela avaa Yle Urheilulle, kuinka kova temppu Eliud Kipchogen tuore maratonin maailmanennätys on.

yleisurheilu
Eliud Kipchoge
EPA-EFE/HAYOUNG JEON

1. Moni hyytyisi jo ensimmäisellä sadalla metrillä

Eliud Kipchogen uuden maailmanennätyksen 2.01,39 jakaminen eri osiin kertoo jo käsittämättömistä asioista.

Kipchoge juoksi jokaisen 100 metriä noin 17 sekuntiin, jokaisen kilometrin aikaan 2.52 ja neljä perättäistä 10 kilometrin lenkkiä aikaan 28.49.

12 minuutin Cooperin testissä hänen tuloksensa olisi ollut yli 10 kertaa putkeen vähintään 4150 metriä.

– Aika iso maailman ihmisistä ei pysty juoksemaan yhtä 100 metriä 17 sekuntiin. Kipchoge teki sen maratonilla 420 kertaa ilman palautusta, Ari Nummela laskee.

Eliud Kipchoge
AOP/Rex Features

2. Harjoitusmäärät korkealla yli 10 vuotta

Nummelan mukaan Kipchoge on tehnyt todennäköisesti aivan normaalia maratonharjoittelua. Mutta maailmaennätysaikaan kyetäkseen kenialaisen on pitänyt harjoitella kuitenkin todella lujaa.

Kipchoge on 33-vuotias. Takana on hurja määrä harjoituskilometrejä yli kymmeneltä vuodelta, jotta hän on pystynyt kehittämään elimistönsä todella poikkeukselliseksi. Normaalia ihmistä voivat lukemat hirvittää.

– En tiedä tarkasti hänen harjoittelustaan. Mutta vaatii varmaankin 7000–8000 kilometrin juoksemista vuodessa. Suurin osa siitä on varmasti peruskestävyysharjoittelua, Nummela sanoo.

– Hänen tapauksessa peruskestävyysharjoittelu tarkoittaa varmasti sitä, että mennään alle kolmen ja puolen minuutin kilometrivauhtia. On sekin tosi kova vauhti kenelle tahansa meikäläiselle. Hyvä, että joku pystyy edes yhden kilometrin juoksemaan sitä tahtia, mitä Kipchoge juoksee suurimman osan kaikista harjoituskilometreistään.

3. Kipchogen elimistö kestää todella paljon

Kovaksi suorituksen tekee myös maratonjuoksun luonne. Kipchogen äärirajat ovat vielä korkeammalla kuin mitä Berliinin maratonilla sunnuntaina nähtiin. Kansankielellä sanottuna maitohapoille Kipchoge ei ole voinut mennä kovinkaan paljoa. Onkin hurjaa, kuinka kovaa Kipchoge on pystynyt juoksemaan ilman suurta hapotusta.

– Tuo matka on pakko juosta sillä tavalla, että hapot eivät nouse. Niiden pitää pysyä aika matalalla tasolla koko juoksun ajan. Sellaisen kehittäminen on hämmästyttävää, Nummela sanoo.

Eliud Kipchoge
JOHN MACDOUGALL- LEHTIKUVA / AFP

4. Ihmisen rajat ovat tietämättömiä

Kipchoge lohkaisi Berliinin vedossaan peräti yhden minuutin ja 18 sekuntia pois edellisestä Dennis Kimetton maailmanennätyksestä. Rion olympiavoittaja otti ennätyksestä pois isoimman siivun yli 50 vuoteen.

Viidentoista viime vuoden aikana maratonin maailmanennätys on parantunut reilulla kolmella minuutilla. Sitä edeltävänä viitenätoista vuotena ennätys kohentui lähes kahdella minuutilla.

Kahden tunnin haamuraja lähestyy koko ajan. Viime vuonna Kipchoge pyrki rikkomaan kaksi tuntia kenkäsponsorinsa tilaisuudessa, jossa hän sai nauttia vauhdinpitäjien ja ajanottoauton vetoavusta Monzan F1-radalla. Aika oli 2.00,25.

Tuolloin kestävyysurheilututkija Ross Tucker arvioi, että normaalilla radalla ja normaaliolosuhteissa Kipchoge olisi kellottanut ajan 2.01,40. Eli sekunnin heikomman kuin nyt vuosi myöhemmin.

Missä siis menevät ihmisen rajat?

– Minulta on aikaisemminkin kysytty, missä menee ihmisen suorituskyvyn raja. Kukaan ei pysty sitä sanomaan. Aina tulee uusia tyyppejä jotka ovat harjoitelleet vähän paremmin. Sitten tulee poikkeuksellisia tyyppeja, Nummela miettii.

– Mutta ei tämä maailmanennätys ole mikään ihmisen suorituskyvyn raja. Varmasti tullaan rikkomaan tuo maailmanennätys. Ehkä joskus myös kahden tunnin rajakin.

Eliud Kipchoge
JOHN MACDOUGALL / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Nummela kuitenkin muistuttaa, että maratonin maailmanennätyksen parantaminen nykyisestä vaatii silti todella poikkeuksellista tyyppiä.

– Pitäisi juosta 3 000 metriä 7.30 ja 7.40 väliin. Suomessa ei ole yhtään juoksijaa tänä vuonna, joka pystyisi juoksemaan alle 8 minuutin, Nummela vertailee.

Kyynikot ovat nostaneet esiin Kipchogen maailmanennätyksen jälkeen Kenian dopingongelman. Viiden viime vuoden aikana yli 40 urheilijaa on antanut positiivisen dopingnäyteen. Yli vuosikymmenen maailman huipulla juossut Kipchoge ei ole koskaan jäänyt kiinni dopingista.

Nummela uskoo, että Kipchogen aikaan ihminen pystyy ilman dopingiakin.

– Vaikea asettaa rajoja, kun maailmanennätykset tuntuvat kehittyvän. Tietysti kenialaisurheilijan kohdalla ei voi olla vakuuttunut, onko Kipchoge käyttänyt vai ei, Nummela toteaa.

Lue lisää:

Kymmenottelun ja maratonin kivikovat maailmanennätykset vakuuttivat asiantuntijan: “Maailman kaikkien aikojen kovimpia yleisurheilusuorituksia”

Maratonilla uusi hurja maailmanennätys

Huikea aika maratonilla! Kaksi tuntia ylittyi vain 25 sekunnilla

Kenian dopingvyyhti on erilainen kuin Venäjän, mutta ilman parannusta rangaistus voi olla sama – ”Ei sellaista vaihtoehtoa voi poissulkea”

Päivitetty kello 17.34. Maailmanennätykset ovat parantuneet minuuteilla, ei sekunneilla 30 viime vuoden aikana.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat