1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestarien liiga

Jari Litmanen alkavasta Mestarien liigasta: "Suursuosikkeja on vaikea nimetä"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pelasi komealla urallaan Mestarien liigaa kolmessa eri seurajoukkueessa. Näistä kaksi, Barcelona ja Liverpool, aloittavat Mestarien liigan taipaleensa tiistaina. Litmanen povaa molemmille hyvää menestystä.

Liverpool on saanut Virgil van Dijkista puolustukseensa kaivatun johtajan. Kuva: Kieran McManus / AOP.

Mestarien liiga, eurooppalaisen seurajalkapallon suurin ja kaunein, alkaa tiistaina. Tämän kauden kattaukseen mahtuvat oikeastaan kaikki ne joukkueet, joiden siellä pitääkin olla.

On tietenkin makuasia, ketkä Englannista Mestarien liigassa haluaa nähdä: yhtä hyvin kuin nyt mukana olevat joukkueet, voisi pitkäaikainen UCL-ryhmä Arsenal tai viimeisin brittivoittaja Chelsea olla kilpailussa. Muista sarjoista jalkapallofaneja ilahduttavat pitkälti juuri ”oikeat” joukkueet.

Tällä kaudella yhtä, tai edes kahta, suursuosikkia on vaikea nimetä. Englantilaisista Liverpool ja Manchester City vaikuttavat ennakolta vahvimmilta, ja tuttu Espanjan kolmikko on taas valmis menemään pitkälle – jopa ilman Cristiano Ronaldoa pitkästä aikaa mukana oleva ja kolme viimeistä mestaruutta voittanut Real Madrid.

Ronaldon uusi työnantaja Juventus vaikuttaa erittäin vahvalta, samoin jälleen kerran täysosumaa Mestarien liigassa hakeva Ranskan ylpeys PSG. Bayern München on ainakin paperilla vahva, mutta ehkä pieni arvoitus. Eikä sitä koskaan tiedä, näemmekö tällä kaudella jonkun suuryllätyksen, kuten Monacon vahvat otteet pari kautta sitten.

Itselleni Mestarien liiga on tietysti erittäin tärkeä kilpailu. Muistoja on paljon, hyviä ja huonoja. Pelasin kahdeksalla eri kaudella Mestarien liigaa kolmen eri joukkueen riveissä. Näistä kolmesta kaksi, Barcelona ja Liverpool, aloittavat tiistaina kilpailunsa. Ja kummallakin näistä joukkueista on mahdollisuus mennä loppuun asti, aina Madridissa pelattavaan finaaliin.

Vahvistunut Liverpool

Liverpool oli viime kauden suuri yllättäjä. Joukkueelta ei odotettu kovin paljoa, mutta niin vain Reds eteni finaaliin asti – ja täysin ansaitusti. Kun syksyllä hyvin ailahtelevasti pelannut ja heikosti puolustanut joukkue sai takalinjoilleen Virgil van Dijkin uudeksi johtajakseen, palaset loksahtivat kohdalleen. Hyökkäyshän toimi koko kauden, mutta tasapaino löytyi vasta keväällä.

Van Dijkin – tai jonkun muun johtavan topparin – perässä Liverpool oli lähes kaksi vuotta. Lopulta Philippe Coutinho myytiin ja näillä rahoilla maksettiin puolustajien ennätyssumma hollantilaisesta.

Jo nyt voi sanoa, että se kauppa kannatti eikä puntaakaan mennyt hukkaan. Coutinhoa, vaikka erinomainen pelaaja onkin, ei Liverpool tarvitse voittaakseen asioita, mutta ilman van Dijkin tapaista pelaajaa voittaminen olisi ollut mahdotonta.

Kun topparin hankintaan käytettiin aikaa kaksi vuotta, uuden maalivahdin hankinta meni parissa viikossa. Viime kauden Mestarien liigan finaali osoitti viimeistään sen, että Liverpool tarvitsee huippuluokan maalivahdin.

Sellainen löytyi Roomasta, kun Alisson Becker siirtyi Anfieldille. Ja taas Liverpool oli valmis maksamaan pelipaikan ennätyssumman. Ennätys tosin rikottiin hyvin pian, mutta näyttäisi siltä, että Alisson on sopeutunut Liverpoolin maalille erittäin hyvin.

Koska muutkin hankinnat, kuten keskikentän Naby Keita, näyttävät hyvin onnistuneilta, on Liverpool selvästi vahvempi kuin viime kaudella. Nyt joukkue voi realistisesti haaveilla jopa Valioliigan ja Mestarien liigankin voittamisesta.

Liverpoolin tilasto on siinä mielessä mielenkiintoinen, ettei joukkue ole koskaan voittanut Valioliigaa, mutta on kyllä valloittanut Mestarien liigan. Aika näyttää, miten tämän tilaston käy tällä kaudella.

Tiistain avausottelussa Liverpool kohtaa PSG:n, jonka omistajatahon suuri unelma on nimenomaan Mestarien liigan voittaminen. Huippuottelu antaa jonkinlaista osviittaa siitä, missä eurovireessä PSG on. Ranskan hallitseva mestari on aloittanut tutun vakuuttavasti uuden valmentajansa, Jürgen Kloppin jalanjäljillä kulkeneen Thomas Tuchelin johdolla.

Brassitaituri Philippe Coutinho pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan FC Barcelonassa. Kuva: AOP.

Barcelona revanssihengessä

Barcelonan viime kausi meni Mestarien liigassa penkin alle ainakin seuran omien huippukorkeisiin odotuksiin nähden. Nyt Camp Noulla on näytön paikka.

Joukkue on toki voittanut Mestarien liigan viimeisen viiden vuoden sisällä, mutta mikään ei ärsytä Barcelonassa enempää kuin se, että neljä muuta mestaruutta viiden kauden sisällä ovat menneet Realille. Vaikka sarjassa Barca on ollut niskan päällä, euromenestystä vaaditaan myös.

Nyt onkin aika selvää, että Barcelonan valmennuksen suurin tavoite on Mestarien liigassa. Tietysti Barcelonan täytyy pärjätä jokaisessa kilpailussaan, mutta erityisesti Mestarien liigassa paluu terävimpään kärkeen on välttämättömyys. Ja siihen ovat kaikki mahdollisuudet olemassa.

Philippe Coutinho ja Ousmane Dembele ovat tavallaan uusia kasvoja tälle kaudelle. Dembelen syksy meni sairastuvalla ja Coutinho liittyi ryhmään tammikuussa.

Kumpikin on keväällä ja kesällä opiskellut Barcelonan pelitapaa ja erityisesti pelaamista Lionel Messin kanssa. Tämä tulee näkymään varmasti myös kentällä.

Lisäksi Barca hankki tilannekovuutta nappaamalla Arturo Vidalin Bayernista. Kun vielä muistetaan, ettei Samuel Umtiti sanonut viime syksynä suurelle yleisölle juuri mitään, on tilanne nyt se, että Barcelonan takalinjoja johdetaan kahden maailmanmestarin voimin parivaljakolla Gerard Pique ja Umtiti.

Vaihtuvuus tuo myös yhden kysymysmerkin: Andres Iniesta lähti Japaniin. Iniesta on hiljainen, esimerkillään johtava pelaaja ja ihminen. Pukukopissa hän on ollut kuitenkin erittäin arvokas ja tärkeä hahmo.

Barcelonan perinteisiin kuuluu, että seuran runkopelaajista on iso osa omia kasvatteja ja pitkään seuraa palvelleita pelaajia. Iniestan myötä tätä perintöä lähti paljon. Iniestan lähdön merkitys voi olla yllättävänkin suuri.

Mark van Bommel palaa entiselle kotistadionilleen nyt PSV Eindhovenin valmentajan ominaisuudessa. Kuva: EPA

Van Bommelin PSV Camp Noulle yllätysjahtiin

Barcelonalla on joka tapauksessa täydet mahdollisuudet olla ainakin neljän parhaan joukossa keväällä. Joukkueen pelit alkavat tiistaina, kun loistavasti kautensa Hollannissa aloittanut PSV Eindhoven tulee kylään.

PSV on ilman muuta altavastaaja, mutta yllätysvalmis sellainen. Joukkue on tulivoimainen, ja penkillä istuu valmentaja, joka tietää tarkkaan, miten Camp Noulla pelataan ja voitetaan.

PSV:n valmentaja Mark van Bommel pelasi Barcelonassa vain yhden kauden, mutta sen aikana matkalaukkuun jäi pari pokaalia: Espanjan La Ligan mestaruus sekä Mestarien liigan voitto. Siitä oli hyvä jatkaa Bayern Müncheniin useammaksi vuodeksi.

Ainakaan kokemuksen puutteesta ei van Bommelin valmentajaura jää kiinni, sillä hän voitti pelaajaurallaan kansallisen mestaruuden Hollannissa, Espanjassa, Saksassa ja Italiassa. Lisäksi hän oli voittamassa eri cup-kilpailuja, kruununa Mestarien liiga sekä kunnioitettavat 79 maaottelua Hollannin paidassa.

Siinä on hyvä pohja lähteä motivoimaan PSV kohti isoa haastetta ja horjuttamaan koko kilpailun suurimpiin suosikkeihin lukeutuvaa Blaugranaa Camp Noulla.

Jari Litmanen

Lue myös:

Neljä lähtökohtaa entistä tasaisempaan Mestarien liiga-kauteen – Ronaldon jättisiirto on keikauttanut voimasuhteita

Tottenhamilla loukkaantumishuolia – tähtimaalivahti Lloris on sivussa useita viikkoja