1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestarien liiga

Jari Litmanen ennustaa suurta tulevaisuutta Ajaxin nuorelle topparille: "Korvaa joko Ramosin Real Madridissa tai Piquen Barcelonassa"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pohtii entisen seuransa, Ajaxin, nykypäivää. Litmanen näkee Ajaxilla olevan mahdollisuudet yllättää omassa Mestarien liigan lohkossaan.

Kuva: AOP

AFC Ajaxilla on minulle luonnollisesti aina iso paikka sydämessä. Pelasin seurajoukkueurani menestyksekkäimmät vuodet nimenomaan Amsterdamissa ja Ajaxissa. 1990-luvun puolivälissä minulla oli ilo olla osa joukkuetta, jossa oli todella paljon huippunimiä ja menestystäkin tuli. Mestarien liigan voittoa juhlimme 1995 ja vuotta myöhemmin maistoimme finaalitappion karvasta kalkkia.

Luonnollisesti seuraan Ajaxin otteita tarkasti vielä tänä päivänä. Nyt ollaan jälleen menossa siihen suuntaan, mihin Ajaxin kuuluukin mennä. Osa tätä kehitystä on paikka Mestarien liigassa. Kun aikoinaan riitti, että voitti Hollannin mestaruuden päästäkseen Euroopan parhaiden joukkoon, nyt pitää Hollannin mestarinkin karsia. Ajax, joka ei siis voittanut viime kaudella mestaruutta, piti karsia peräti kolme eri karsintakierrosta. Lopulta joukkue teki sen, mitä fanaattiset kannattajat olivat jo pari vuotta toivoneet: pääsi Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Ajaxin kokoonpano on nyt aika hyvässä tasapainossa. Siellä on tuttuun tapaan erittäin lahjakkaita nuoria pelaajia, mutta toisessa vaakakupissa on sitten kokemusta. Klaas-Jan Huntelaar palasi menestyksekkäältä kierrokseltaan Ajaxiin jo viime kaudella, nyt oli Daley Blindin vuoro. Kun siirtomarkkinoilta Ajax sai myös Hollannissa jo aikoinaan pelanneet Dusan Tadicin joukkueeseen, on tasapaino löytynyt. Tietysti kokemusta edustaa myös monivuotinen Ajax-pelaaja ja Tanskan maajoukkuemies Lasse Schöne.

Toisessa vaakakupissa onkin sitten tuttuun tapaan lahjakkaita Ajax-kasvatteja ja -hankintoja. Nuori tanskalaiskärki Kasper Dolberg on näyttänyt tasonsa, Frenkie de Jong pelaa vahvoja otteluja, Donny de Beek taistelee avauspaikasta ja vähän kokeneempi Hakim Ziyech rakentaa peliä. Kaikki nämä pelaajat ovat jo vahvasti alleviivattuja eri suurseurojen papereissa.

Kirkkain helmi on kuitenkin toppari Matthijs de Ligt. Hän täytti juuri 19 vuotta ja on jo Ajaxin varakapteeni. Osaamistaan hän näytti 17-vuotiaana parin vuoden takaisessa Eurooppa-liigan loppuottelussa Manchester Unitedia vastaan, jossa hän oli kentän parhaita pelaajia. Hänessä on ainesta todelliseksi suurpelaajaksi, mutta kiirettä hänellä ei ole. De Ligt tietää kehittyvänsä Ajaxissa koko ajan paremmaksi ja siirto tulee sitten kun oikea aika on. Eikä tuleva siirto tule olemaan mihinkään pieniin ympyröihin: oma veikkaukseni on, että Matthijs de Ligt siirtyy suoraan joko Real Madridiin korvaamaan Sergio Ramosin tai Barcelonaan Gerard Piquen työn jatkajaksi. Niin poikkeuksellisen kypsästä ja lahjakkaasta pelaajasta on kyse.

De Ligt on kuitenkin poikkeustapaus. Hänellä itsellään ei ole kiire pois. Muuten Ajax joutuu painimaan jatkuvasti sen ongelman kanssa, että lahjakkaat pelaajat viedään käsistä, monessa tapauksessa liian aikaisin. Kun Ajax pelaa hyvin, kuten Eurooppa-liigan finaalivuonna, kato oli kova. Nytkin on varmaa, että Ajaxin lohkovaiheen otteluissa suurseurojen skoutit ovat hyvin paikalla katsomassa, mitä tähtihautomo tällä kertaa tarjoaa.

Ajaxin uuden tulemisen takana on takuuvarman vahva juniorityö, mutta myös osaaminen sekä kokemus seurajohdossa. Siellä tiedetään, miten voitetaan ja miten menestystä rakennetaan. Seuran toimitusjohtajana toimii Edwin van der Sar ja teknisenä johtajana Marc Overmars. Tittelillä ”komissaari”, henkilönä seuran hallituksen ja urheilujohdon välissä, toimii puolestaan Danny Blind. Valmennusjohdossa, päävalmentaja Erik te Hagin apuna, ovat Aron Winter ja Richard Witschge, kokeneita maineikkaita Ajax -pelureita kumpikin.

Uskon, että Ajaxilla on täysi mahdollisuus päästä lohkostaan jatkoon. Avausottelussa keskiviikkona Ajax on ehdottomasti suosikki kotonaan AEK Ateenaa vastaan. Myös Benfica on täysin lyötävissä, samoin tietyin varauksin lohkon suurin ennakkosuosikki Bayern. Siitä olen joka tapauksessa varma, että Ajax tulee pelaamaan erittäin viihdyttävää ja hyökkäävää peliä. Otteluja kannattaa seurata myös siksi, että jo tässä vaiheessa voi nähdä muutamia tulevia supertähtiä sekä nauttia vielä muutaman jo pitkän ja hienon uran pelanneen pelaajan viimeisistä palveluksista Ajaxille.

Jari Litmanen

Lue myös:

Jari Litmanen alkavasta Mestarien liigasta: "Suursuosikkeja on vaikea nimetä"

Hattutempun iskeneen Messin häikäisevä vaparimaali ratkaisi, Interin kiri liikaa Tottenhamille

Liverpool ja PSG tarjosivat upean trillerin – Firmino nousi dramaattisesti Anfieldin sankariksi