Onko Ronaldo syytön vai syyllinen harvinaiseen ulosajoon? Entinen suomalainen huipputuomari listaa kolme tekijää – ”Ei kukaan keksi tuollaista”

Entinen huippuerotuomari Mikko Vuorela epäilee, kuuluiko Cristiano Ronaldon ulosajo pelin henkeen. Ronaldon Mestarien liiga -uran ensimmäinen punainen kortti saatettiin kuitenkin mahdollisesti antaa sääntökirjan mukaisesti.

Cristiano Ronaldo

1. Tuomarien keskustelut

Cristiano Ronaldon pelit Juventuksen paidassa Mestarien liigassa alkoivat karmeasti. Ronaldo kaatoi kaksinkamppailussa Valencian Jeison Murillon ja osui käsillään Murilloa kasvoihin. Tämän jälkeen ärsyyntyneen Ronaldon käsi kävi Murillon päänseudulla. Ronaldo sai uransa ensimmäisen punaisen kortin Mestarien liigassa 29. peliminuutilla.

Mikko Vuorela nostaa tilanteesta esiin ensimmäisenä ottelun tuomarin Felix Brychin ja päätyrajatuomari Marco Fritzin kommunikoinnin vihellyksen jälkeen. Brych oli seurannut eri tilannetta kentällä kuin Ronaldon ja Murillon kamppailua.

– Heidän keskusteluissa näkyi selvästi, kuinka erotuomari kysyi päätytuomarilta ainakin kolme kertaa, oletko varma. Joka kerta päätytuomari nyökkäsi, että hän on varma. Se kertoo, että on nähty jotain. Ei kukaan keksi tuollaista.

Sky Sport Italia oli analysoinut keskustelun (siirryt toiseen palveluun) ja lukenut huulilta, että Fritz oli kertonut Ronaldon nykäisseen hiuksista Murilloa.

2. Ronaldon eleet

Toisena asiana vihellyksessä Vuorela pohtii supertähden reagointia vihellyksen jälkeen.

– Ronaldo lähti itse tilanteesta pois todella nopeasti. Siitä voi jokainen tehdä omia johtopäätöksiä. Jos ihminen on ihan puhdas ja täysin syytön, niin ei välttämättä ajautuisi noin nopeasti pois tilanteesta. Hän lähti tietoisesti ja välittömästi pois tilanteesta oikeastaan ainoana pelaajana.

Kuva: EPA-EFE/JUAN CARLOS CARDENAS

3. Kuuluiko pelin henkeen?

Punaisen kortin oikeutus liittyy siihen, uhkasiko Cristiano Ronaldo vastustajan fyysistä koskemattomuutta.

Vuorela oli jutellut illalla tilanteesta parin Veikkausliiga-tuomarin kanssa. Kukaan ei ollut nähnyt tarpeeksi selvästi, mitä tilanteessa oli käynyt.

– Näkemilläni tiedoilla en tiedä, kuuluiko punainen kortti pelin henkeen. Sääntökirjan mukaan punainen kortti voitiin varmasti antaa, Vuorela sanoo.

– Ratkaisevaa on se, mitä pääseudulla on tapahtunut. Jos Ronaldo otti hiuksista kiinni, niin silloin se riittää ulosajoon. Mutta ei se mikään kauhean väkivaltainen tilanne ollut. Toisaalta voi kysyä, miksi Ronaldon piti tehdä noin. Se ei kuulu jalkapalloon.

Vielä vaikeampi on sanoa ensimmäisestä tilanteesta. Molemmilla oli kädet pystyssä.

– Vanhana erotuomarina on pakko luottaa tuollaiseen otteluun hankittuun päätytuomariin. Jos hän noin vakuuttavasti sanoo, että hän on jotain nähnyt, silloin siellä oli jotain tapahtunut.

Kuva: EPA

Ottelun jälkeen Juventuksen päävalmentaja Massimiliano Allegri harmitteli, että ottelussa ei ollut käytössä videotarkistusjärjestelmää eli VARia. Kesän MM-kisoissa VAR herätti paljon ihastusta. Epäselvät tilanteet jäivät oikeastaan kokonaan pois. Vuorelakin olisi VARin kannalla Mestarien liigassa.

– Tässäkin ottelussa oli kolme rangaistuspotkua, jotka olivat enemmän ja vähemmän epäselviä tai selviä. Aika monessa muussakin Mestarien liiga -pelissä vietiin nyt pallo pilkulle. Kaikki eivät olleet mustavalkoisia tilanteita. VAR ei olisi huono asia, Vuorela sanoo.

– Uefakin (Euroopan jalkapalloliitto) on sanonut, että lohkovaiheen otteluissa ei ole vielä VARia. Eri paikoissa ovat erilaiset tekniset mahdollisuudet. Sitten siitä eteenpäin harkitaan vakavasti käyttöönottoa.

Katso Ronaldon ulosajo jutun pääkuvaa klikkaamalla Ylen aamu-uutislähetyksestä.

Lue lisää: