Suora

  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Siviilipuolen myyntityöt aloittanut Toni Kohonen ei tiedä vielä uransa jatkosta, kaikki mahdollisuudet ovat auki: “Pelaaminen kiinnostaa totta kai aina”

Poikkeuksellisesti pesäpallokesän ilman mitalia päättänyt Toni Kohonen aloitti keskiviikkona myyntipäällikkönä kainuulaisyrityksessä. Menestyksekkään uran jatko on vielä auki.

pesäpallo
Toni Kohonen Itä-Lännessä kesällä 2017.
Kaiken moneen kertaan pesäpallossa voittanut Toni Kohonen on nähty Itä-Länsi -ottelussa ennätykselliset 22 kertaa.Tomi Hänninen.

Toni Kohonen on kymmenen SM-kullan ja 18 mitalin mies, joka oli viimeksi jäänyt ilman pesäpallomitalia vuonna 2008 Kouvolan Pallonlyöjien paidassa. Kulunut kesä Sotkamon Jymyn kanssa päättyi neljänteen sijaan, eikä 42-vuotias lukkarilegendakaan vaikuttanut olevan enää entisaikojen vireessä.

13 kertaa maan parhaaksi lukkariksi valittu Kohonen myöntää Yle Urheilulle, että kausi jätti paljon hampaankoloon.

– Varmaan niitä syitä, tai mitä ikinä onkaan, on turha luetella, mutta joukkueen panos ei ollut sitä luokkaa, että neljättä sijaa korkeammalle olisi ansaittu päästä. Omaan henkilökohtaiseen vuoteen olen erittäin pettynyt, eikä siitä jäänyt positiivinen kuva missään nimessä.

Kohonen aloitti keskiviikkona työt kainuulaisen matkailu- ja palveluyritys PKY Travelin Itä- ja Etelä-Suomen myyntipäällikkönä. Siviilitöihin siirtyminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että ura olisi vielä ohi.

– Totta kai pelaaminen kiinnostaa aina, se on ihan varma asia. Kaikenlaisia huhuja on ollut viimeisestä pelistä ja muuta, mutta se asia ei ole nyt ajankohtainen. Hieman yli viikon päästä istumme pöytään ja sitten olemme varmasti paljon viisaampia. En voi siis sanoa pelihommiin juuta tai jaata tässä vaiheessa.

Kohosen pitkän Jymy-uran on ainakin uumoiltu olevan ohi, ja keskiviikkona sotkamolaisseura kertoi hankkineensa Hyvinkään Tahkosta Joni Rytkösen sekä Alajärven Ankkureista lukkari Ville Väliahon. Sotkamossa jatkaminen on Jymyn lukkarihankinnasta huolimatta silti vaihtoehto.

– Kaikki on mahdollista, Kohonen vakuuttaa.

Valmistautumista uuteen aikaan

Siviilitöihin siirtyminen tarkoittaa joka tapauksessa sitä, että Kohonen valmistautuu jo aikaan peliuran jälkeen. Uusi pesti urheilun ulkopuolella on mielenkiintoinen haaste.

– Hyvältähän tämä maistuu. Katsotaan, millaisia kokemuksia tämä tuo tullessaan.

Siirtyminen uusiin työtehtäviin ei ollut hetken mielijohde, vaan yrityksen toimitusjohtajan Petri Makkosen pitkän houkuttelun tulos. Kohonen uskoo, että urheilu-uran aikana kerätyt laajat kontaktit auttavat uusia jäseniä etsivän yrityksen asiakashankinnassa.

– Lähes vuoden tästä on jo ollut puhetta, ja silloin oli ensimmäiset humoristiset heitot asiaan liittyen. Kesän aikana tilanne on konkretisoitunut, ja toimitusjohtajalla on ollut innokkuutta pommittaa. Vastasin lopulta myöntävästi.

– Uskon, että omissa verkostoissani on paljon potentiaalisia asiakkaita.

Intiaanikesä ilahdutti

Sen lisäksi, että pesäpallokesä päättyi Jymyn osalta ilman mitalia, se tarjoili myös kokonaan uuden Suomen mestarin Joensuun Mailan napattua valtikan Pohjois-Karjalaan. Kohonen suitsuttaa Kouvolan Pallonlyöjät finaaleissa jyränneen JoMan nousujohteista kautta.

– Finaaleissa oli kaksi hienoa joukkuetta, joista etenkin “Kopla” pelasi hienon ja vahvan runkosarjan. JoMalla pelaaminen heittelehti enemmän, mutta se oli nousujohteista ja he veivät lopulta runkosarjamestarin niin sanotusti kahville suoraan voitoin 3–0. Ei ole epäilystäkään, etteikö se olisi ollut iso juttu eikä kukaan voi sanoa, etteikö JoMa olisi mestaruuttaan ansainnut.

Suomen kesä tarjosi paljon lämpimiä pelikelejä, ja pallo kulki kovaa koko kauden. Lyöjäjokerit Jukka-Pekka Vainionpään (5+134=139), Juha (4+127=131) ja Roope Korhosen (4+123=127) sekä Perttu Ruuskan (11+117=128) johdolla mättivät kovia juoksumääriä tauluun alusta alkaen, eikä Kohonenkaan muista vastaavaa hetkeen nähneen.

– Kyllähän tämä oli poikkeuskesä. Nuo määrät, mitä lyöjäjokerit mättivät, ovat aivan karmaisevia suoraan sanottuna. Kesä oli lämmin ja yleisölle varmasti ikimuistoinen ikään kuin intiaanikesä.

Kaudella 1993 kasvattajaseuransa Kiteen Pallon paidassa Superpesiksessä debytoinut Kohonen ei halua lähteä vielä yleistämään lyöjäjokerien kovan vireen muuttaneen lukkarien pelaamista jotenkin haastavampaan suuntaan.

– En vielä yhden kesän otoksella lähtisi arvioimaan, onko se ollut lukkarin näkökulmasta sen ihmeellisempää. Jos nämä tällaiset 130–140 lyödyn juoksun kaudet jatkuvat vielä muutaman vuoden, sitten siihen voi ehkä kommentoida jotain.

Lue myös:

Vimpelin Veto sysäsi Sotkamon Jymyn ulos mitaleilta ensimmäisen kerran tällä vuosituhannella – Toni Kohonen kryptisenä jatkostaan

Huippulukkari Toni Kohonen hyppää myyntityöhön

Täystyrmäys! Joensuun Maila voitti seurahistorian ensimmäisen mestaruutensa puhtaalla pelillä

Stadionilla tavataan! Joensuun Mailan mestaruutta juhlitaan kansanjuhlassa lauantaina

Oululaisen pesäpallon uusi käänne hämmentää – Seuran pelastajaksi kaavailtua yhtiötä ei ole vielä olemassa

Kansallispeli tarjoaa yleisölle räiskyviä persoonia ja ainutlaatuista tunnelmaa – mutta miksi pesäpallo kamppailee vuodesta toiseen samojen ongelmien keskellä?

Kommentti: Mestaruus oli Joensuun työlle hieno kruunu, mutta paikka suunnannäyttäjänä vaatii vielä paljon työtä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat