Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Wada päätti palauttaa Venäjän antidopingtoiminnan valtuuksia, SUEK ei ilahtunut: "Päätös on erittäin valitettava myös puhtaiden urheilijoiden kannalta"

Wadan hallitus äänesti asiasta torstaisessa kokouksessaan Seychelleillä.

doping
Craig Reedie Wada
Wadan puheenjohtaja Craig Reedie.AOP

Maailman antidopingneuvosto Wada palauttaa toimivaltuudet Venäjän antidopingtoiminnalle. Wadan hallitus äänesti asiasta kokouksessaan Seychelleillä.

Wadan puheenjohtaja Craig Reedie kertoi Twitterissä, että päätös syntyi vahvalla enemmistöllä. Venäjä saa toimivaltuuksia takaisin tiukoilla ehdoilla, sillä Wadan on päästävä muun muassa tutkimaan Moskovan antidopinglaboratorion tiedostoja ja näytteitä.

Päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että venäläiset yleisurheilijat pääsisivät täysipainoisesti jälleen mukaan kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Wada poisti Venäjän antidopigtoimikunta Rusadan ja maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. Useat kansalliset antidopingtoimistot ottivat alkuviikolla kantaa Venäjän toimivaltuuksien palauttamista vastaan. Esimerkiksi Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom piti valtuuksien palauttamista uhkana urheilun uskottavuudelle.

Tuorein päätös oli kompromissi aiemmin sovitulle, eikä se miellyttänyt Lindblomia.

– On tietysti hyvä, että maa saa takaisin toimivaltuuden antidopingasioissa. Mielestäni valtuuksia ei olisi kuitenkaan pitänyt palauttaa ennen kuin Venäjä on luovuttanut Wadalle koko laboratorioaineiston. Päätös on erittäin valitettava myös venäläisten puhtaiden urheilijoiden kannalta. Niin kauan kuin laboratorion aineisto ei ole Wadan hallussa, jää vahva epäily venäläisurheilijoiden ylle.

Wadan tulisi Lindblomin mielestä olla tiukempi omien ehtojensa suhteen.

– Wadan missio ja tehtävä on puolustaa puhdasta urheilua ja urheilijoita. Jos se ei pysty olemaan johtava orgaani, sellainen joka pitää itse asettamistaan ehdoista kiinni, luottamus heikkenee urheilijoilla ja urheilujärjestöillä, Lindblom sanoo Yle Urheilulle.

– Varmasti paine on kova ja mukana on erilaista kansainvälistä politiikkaa. Siellä on varmasti vilpitönkin halu saada Venäjä mukaan urheilumarkkinoille, mutta kysymys on siitä, että se olisi saatu mukaan sovittujen ehtojen mukaisesti. Voihan se toki olla, että he tulevat antamaan kaiken materiaalin.

Venäläiset urheiluviranomaiset ilahtuivat Wadan päätöksestä.

– Viime vuosina Venäjä on tehnyt valtavasti töitä luodakseen dopingin käyttöä estävät käytännöt urheiluun, läpinäkyvyyttä korostanut varapääministeri Olga Golodets sanoi.

Uutista päivitetty kello 18.28: tarkennettu Golodetsin titteliä varaurheiluministeristä varapääministeriksi ja lisätty tieto siitä, ettei päätös vapauta vielä venäläisiä yleisurheilijoita kansainvälisestä pannasta.

Uutista päivitetty kello 20.05: lisätty Petteri Lindblomin kommentteja.

Lue myös:

Suomen urheilun eettinen keskus ei kannata Venäjän antidopingtoiminnan valtuuksien palauttamista: "Uhkaa koko urheilun uskottavuutta"

Wada palauttamassa Venäjän antidopingtoimiston toimintaoikeudet

Venäjän dopinghuijaus oli niin "ihmeellinen tarina", että kaikki urheilupomot eivät uskoneet sen olevan totta – härskin ohjelman paljastanut Richard McLaren kertoo tutkimusten värikkäistä vaiheista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat