1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Poikkeuksellinen judoteini teki huikeaa historiaa! – Odotettu maailmanmestaruus tatamilla näytöstyyliin

Ukrainan judoihme Daria Bilodid on tehnyt lajihistoriaa Bakussa käytävien MM-kilpailuiden avauspäivänä torstaina.

Ukrainan Daria Bilodid valkoisessa judogissa Kuva: EPA

Daria Bilodidista on tullut kaikkien aikojen nuorin judon maailmanmestari torstaina Azerbaidzhanissa. Noustessaan korkeimmalle palkintokorokkeelle hän on tarkalleen 17 vuotta ja 345 päivää vanha. Judossa Bilodidin ikäiset nuoret eivät yleensä juhli aikuisten sarjassa - eikä varsinkaan arvokisatasolla.

Aiemmin ennätystä piti nimissään Japanin Ryoko Tani, joka vei maailmanmestaruuden vuonna 1993 ollessaan 18 vuoden ja 22 päivän ikäinen. Lajisuuruus, raskaansarjan moninkertainen olympia- ja MM-voittaja Teddy Riner oli ensimmäisen maailmanmestaruutensa aikaan 18 vuotta ja 159 päivän vanha.

Ukrainan judosensaatio jatkoi tämän kauden ylivertaisia otteitaan ja kesti hänen harteilleen asetetut jättimäiset ennakkopaineet voittaen odotetusti naisten 48 kilon MM-kultaa. Bilodidin kaavio turnauksessa oli vaikea, mutta se ei mestaria haitannut. Hän päihitti neljä maailmanluokan judokaa, muun muassa finaalissa hallitsevan maailmanmestarin, Japanin Funa Tonakin ja välierissä Rion olympiavoittaja, Argentiinan Paula Pareton.

Bilodid voitti viime vuonna Euroopan mestaruuden 16-vuotiaana - kaikkien aikojen toiseksi nuorimpana naisena. Kuluvalla kaudella peräti 172-senttinen, kevyimmän sarjan ottelija on voittanut kaikki ottelunsa ja vienyt nimiinsä muun muassa neljä Grand Slam- tai Grand Prix-tason turnausta. Daria on toisen polven judoka, sillä hänen isänsä on Gennady Bilodid, MM-pronssimies sekä kaksinkertainen Euroopan mestari vuosilta 2001 ja 2003 miesten 73 kilon painoluokassa.

Miesten kevyimmässä luokassa, 60-kiloisissa juhli kokenut Naohisa Takato, jolla oli superpäivä jälleen kerran MM-tatamilla. Maailmanmestaruus oli 25-vuotiaalle japanilaiselle jo uran kolmas. Rion olympialaisissa hänen oli tyytyminen pronssiin. Japani rohmusi MM-kisojen avauspäivänä kolme mitalia kuudesta.

Suomen Katri Kakko aloittaa MM-kilpailunsa perjantaiaamuna naisten 52-kiloissa, jossa hän kohtaa 1. kierroksella Afrikan mestaruuskisojen seitsemänneksi sijoittuneen Djamila Silvan. Mikäli Kakko voittaa avausottelun, kohtaa hän seuraavaksi moninkertaisen MM-mitalistin, Brasilian Erika Mirandan.

Tulokset täältä (siirryt toiseen palveluun)