Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kuka jakaa jatkossa huippu-urheilun rahat? Ministeriö, poliitikot ja Olympiakomitea asiasta eri linjoilla

Valmisteilla olevassa liikuntapoliittisessa selonteossa linjataan, kuka johtaa suomalaista huippu-urheilua tulevaisuudessa. Alun perin selonteon piti olla valmiina jo kesällä.

Urheilupolitiikka
Yleiskuva yleisurheilusta
EPA/BERND THISSEN

Suomen historian ensimmäistä liikuntapoliittista selontekoa (siirryt toiseen palveluun)kirjoitetaan parhaillaan kovaa vauhtia. Tarkoituksena on pohtia suomalaisten liikkumista ja huippu-urheilua pitkälle tulevaisuuteen.

Viime syksynä alkanut selonteon laatiminen on kuitenkin sujunut ennakoitua hitaammin. Alun perin valmista piti olla jo kesällä, sitten syysistuntokauden alussa.

Nyt näyttää siltä, että valtioneuvoston käsittelyyn selonteko olisi menossa lokakuun loppuun mennessä. Eduskuntaan selonteko saataneen vasta marraskuun puolella.

Viivästymisen taustalla on osittain se, että samaan aikaan eduskunnan käsittelyyn on tulossa isoja asioita, kuten sote-uudistus ja uusi tietosuojalaki.

Moni selonteon kanssa painiva toteaa Yle Urheilulle, että syynä hitaaseen valmistumiseen on myös kova poliittinen vääntö, jota kulisseissa käydään.

Erityisesti rahasta ja sen jakamisesta ollaan eri linjoilla.

Suomen Olympiakomiteassa huippu-urheilun rahoitusta halutaan lisätä nykyisestä 30 miljoonaa euroa seuraavan 12 vuoden aikana, jotta resursseissa päästäisiin lähemmäs menestyvien kansainvälisten kilpailijoiden tasoa.

Rahoitus tulisi kolmesta lähteestä: perustettavasta Olympiarahastosta, veikkausvoittovaroista sekä valtion budjetista. Valtion budjetti avattaisiin Olympiakomitean suunnitelman mukaan asteittain.

– Jatkossa ei voida olla vain veikkausvoittovarojen varassa, kun liikuntabudjettia laaditaan, sanoo Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Samaa mieltä Salosen kanssa on osa poliitikoista.

Esimerkiksi hallituksen liikuntapoliittisesta selonteosta vastaava ministeri Sampo Terho totesi Ylelle kesäkuussa, että vahvempi budjettirahoitus turvaisi paitsi liikunnan myös huippu-urheilun pitkäjänteisen kehittämisen. Terhon mukaan nykyinen järjestelmä on jäykkä ja ennalta-arvaamaton, koska rahoitus on sidottu veikkausvoittovaroihin.

Lisäksi työryhmälle vaikeuksia tuo se, miten selontekoon kirjataan huippu-urheilun johtaminen. Tällä hetkellä toiminnallisen ohjauksen vastuu on Olympiakomiteassa. Rahoista ja niiden jakamisesta vastaa puolestaan Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Olympiakomiteassa halutaan nyt, että sekä resurssien jakaminen että toiminnallinen johtaminen olisivat molemmat jatkossa saman katon alla.

– Tämä on välttämätön seuraava askel. Tällöin sitä varten perustettu Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö pystyy tosiasiallisesti johtamaan ja koordinoimaan nykyisten resurssien kohdentamista. Valta, vastuu ja resurssit tulee olla keskitetty yhteen paikkaan, kuten muissakin menestyvissä huippu-urheilumaissa, sanoo toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto huomauttaa, että tämä vaatisi lakimuutoksen.

– Perustuslaki laittaa tälle reunaehdot. Näin merkittävää julkista valtaa voi käyttää ainoastaan viranomainen, ja Olympiakomitea ei ole viranomainen.

Perustuslain lisäksi muutoksia vaatisivat myös valtion avustuslaki sekä liikuntalaki.

Tästä huolimatta osa kansanedustajista on Yle Urheilun tietojen mukaan sitä mieltä, että huippu-urheilun vetäminen raha-asioineen päivineen kuuluisi olla Olympiakomitean vastuulla. Tällä hetkellä suomalaisten veronmaksajien rahoja käytetään liikuntaan ja urheiluun noin 160 miljoonaa euroa veikkausvoittorahojen muodossa. Urheilun rahoitus nykyisellään muodostuu nykyisellään lähes kokonaan tästä summasta.

Lue myös:

Hallituksessa kaavaillaan urheilun rahoitukseen täysremonttia – "Tärkeää, että huippu-urheilukin kehittyisi"

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio haluaa rajata urheilun superjärjestön roolia: "On haluttu mennä mukaan ihan kaikkeen"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat