Suora

  • Urheiluruutu
  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu

Sivulan varjossa kasvaa tulevaisuuden ykköshakkuri, sillä Kaislasalo ei pelkää vastuuta – "Missä ikinä pelaankaan, niin lähden aina voittamaan"

Samuli Kaislasalo on kuulunut Suomen lentopallomaajoukkueryhmään jo useamman vuoden ajan, mutta Italian ja Bulgarian MM-kisoissa hän on osoittanut olevansa varteenotettava ehdokas Suomen ykköshakkuriksi.

Maajoukkuelentopallo
Samuli Kaislasalo saattaa olla tulevaisuudessa Suomen lentopallomaajoukkueen ykköshakkuri.
Samuli Kaislasalo saattaa olla tulevaisuudessa Suomen lentopallomaajoukkueen ykköshakkuri.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen lentopallomaajoukkueen hakkureina pistetehtailusta on viime vuosina vastanneet 32-vuotias Mikko Oivanen, 30-vuotias Olli-Pekka Ojansivu ja 30-vuotias Urpo Sivula. Näissä MM-kisoissa Sivulan peli on ollut välillä ailahtelevaa, joten näytönpaikkaa on tarjottu myös 23-vuotiaalle Samuli Kaislasalolle.

Vielä viitisen vuotta sitten Kaislasalo pelasi kasvattajajoukkueessaan Koijärven Kunnossa sekä nuorten maajoukkueessa keskitorjujana, mutta kokeiltuaan hakkurin paikkaa, oli suosikkipelipaikka löytynyt.

Kaislasalo teki Mestaruusliiga-debyyttinsä Hurrikaani-Loimaan riveissä vuonna 2014, mutta ensimmäisen täysimittaisen liigakautensa hän pelasi seuraavalla kaudella Rantaperkiön Iskussa – ja teki heti tehokasta jälkeä. Joukkueen ykköshakkurin paikan vallannut Kaislasalo valittiin kauden päätteeksi liigan Vuoden tulokkaaksi.

Maajoukkueessa Kaislasalon edellä on kuitenkin ollut ruuhkaa, eikä ykköshakkurin paikkaa ole ollut tarjolla. Italian ja Bulgarian MM-kisoissakin Kaislasalo tiesi nokkimisjärjestyksen.

– Kyllähän se oli tiedossa, että ”Upi” lähtee ykköshakkurin paikalle ja minä autan parhaani mukaan, Kaislasalo sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Samuli Kaislasalo on käyttänyt näyttöpaikkansa hyväkseen.
Samuli Kaislasalo on käyttänyt näyttöpaikkansa hyväkseen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kaislasalo aloitti MM-kisat varsin oudossa roolissa, sillä hänet merkittiin kahdessa ensimmäisessä ottelussa liberoksi. Tämä johtui siitä, että Kaislasalo oli kärsinyt flunssasta ja kuumeesta, eikä ollut pelikuntoinen. Kaislasalolla oli ollut muutenkin kivikkoinen tie MM-kisoihin, sillä hän joutui kesällä pohjevamman takia leikkaukseen ja heti siitä parannuttuaan hänen vasemman käden nimetön murtui. MM-turnauksessakin hän on pelannut sormet vahvasti teipattuna.

Nämä vastoinkäymiset ovat kuitenkin vain vahvistaneet Kaislasaloa, ja kun hän kolmannessa MM-ottelussa pääsi tositoimiin, oli hän valmis. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo haki joukkueeseensa sytyttäjää hallitsevaa maailmanmestaria Puolaa vastaan ja Kaislasalo vastasi huutoon: hän oli joukkueen paras pistemies 14 pisteellään.

Puerto Ricoa vastaan Kaislasalo oli jälleen vaihtopenkillä, mutta Irania vastaan tärähti jälleen: 205-senttinen Kaislasalo tuli kehiin vaihdosta, mutta nakutti vajaassa kolmessa erässä 16 pistettä. Syystäkin oli päävalmentaja Sammelvuo tyytyväinen nuoreen pelaajaansa, vaikka tämä ruoskikin itseään heikoista syötöistään.

– Valmentajahan sen päättää, kuka pelaa, mutta kyllä se lähtee jokaisesta pelaajasta itsestään, millä asenteella menee kentälle, Kaislasalo totesi ja kehui joukkueen auttaneen nuoria pelaajia ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa.

– Tämä ympäristö on luonut kaiken sen. Kokeneemmat pelaajat ovat auttaneet meitä treeneissä ja peleissä. Sitä kautta peli on lähtenyt kulkemaan näin hyvin.

Niko Suihkonen (vas.), Tommi Siirilä, Eemi Tervaportti, Samuli Kaislasalo ja Lauri Kerminen juhlivat pistettä.
Niko Suihkonen (vas.), Tommi Siirilä, Eemi Tervaportti, Samuli Kaislasalo ja Lauri Kerminen juhlivat pistettä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vaikka Kaislasalo on kuulunut Suomen maajoukkueryhmään jo pitkään, teki hän debyyttinsä miesten maaotteluissa vasta viime toukokuussa. Kesän kultaisessa liigassa Suomi pelasi paremmin kuin monikaan oli odottanut, ja Kaislasalon mukaan se oli tärkeä kokemus MM-kisoja varten.

– Me pärjäsimme siinä ja moni sai kansainvälistä kokemusta. Se oli kuin rahaa pankkiin tätä MM-turnausta ajatellen. EM-karsinnat menivät, miten menivät, mutta onneksi meillä on vielä kaikki omissa käsissä tammikuussa, Kaislasalo sanoi ja totesi päättyneen kesän olleen hänelle ehkä yksi elämän ikimuistoisimmista.

– Paras kesä lentopallollisesti, mitä minulla on ollut.

MM-kisoissa Kaislasalo on oppinut paljon uusia asioita niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hänen mielestään on ollut hienoa nähdä, miten asiat hoituvat lentopallon korkeimmalla tasolla. Suomen joukkueen vahvuus MM-turnauksessa on ollut Kaislasalon mielestä ennen kaikkea joukkuepelaamisessa, sillä yksilötasolla vastustajat ovat parempia.

Joukkue sai Varnan alkulohkon otteluissa paljon lisäenergiaa suomalaiskannattajilta, joita oli saapunut Bulgariaan noin 2 500. Italian jatkolohkon otteluihin suomalaiskannattajia ei ollut enää matkannut kuin muutama kourallinen, joten pelaajien on pitänyt hakea tukea muualta.

Milanon Mediolanum-areena on kuitenkin ollut isoimpia halleja, joissa Kaislasalo on pelannut. Hän on ollut myös innoissaan saadessaan pelata sellaisia huippupelaajia kuin Italian Ivan Zaitsev ja Osmany Juantorena vastaan.

– En ole aiemmin pelannut tuollaisia superstaroja vastaan. Kaikki on niin hienoa, ettei sitä oikein ymmärräkään, Kaislasalo sanoi.

Samuli Kaislasalo on valmis ottamaan vastuuta niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin.
Samuli Kaislasalo on valmis ottamaan vastuuta niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viisivuotiaana äitinsä jalanjälkiä pitkin lentopallokentälle astellut Kaislasalo on neljän liigakauden jälkeen uuden edessä, sillä hän pelaa ainakin näillä näkymin ensi kaudella Japanissa. Kuopiolaista LEKA Volleyta kaksi edelliskautta edustanut Kaislasalo teki keväällä sopimuksen Japanin pääsarjaan nousseen VC Nagano Tridentsin kanssa.

Tosin kesän aikana joukkueen valmennusjohto on antanut ristiriitaisia signaaleja Kaislasalon roolista joukkueessa.

– En ole oikein tietoinen siitä tilanteessa tällä hetkellä. Olen keskittynyt vain näihin MM-kisoihin. Eiköhän näiden kisojen jälkeen selviä, minne mennään, Kaislasalo sanoi tyynesti.

Jatkuu Kaislasalon peliura Japanissa tai koti-Suomessa, se on kuitenkin selvää, ettei hän halua vain lämmittää vaihtopenkkiä.

– Hienompaa se on pelata ja voittaa pelejä kuin istua penkillä ja katsoa, kun muut temmeltävät kentällä, hän totesi.

– Kyllähän urheilussa olisi vaikka mitä, mitä voisi saavuttaa, mutta voittaminenhan se on kaikista hienointa urheilussa. Missä ikinä pelaankaan, niin lähden aina voittamaan.

Lue myös:

Viime kaudella Niko Suihkonen sai mestarijoukkue-VaLePasta vain jämäminuutteja, nyt hän ratkaisee otteluita maajoukkueessa – "Paikka tuli, niin näytin mihin pystyn"

Passarilegendan poika tekee tuhojaan hyökkäyksessä, uuden sukupolven ilmentymä Sakari Mäkinen ei pelkää suurta roolia – "Vastuu kehittää"

Lentismiesten nuoret yllättäjät tekivät vaikutuksen asiantuntijoihin – "Siinä oli mahtava liekki, ja se on hyvä asia jatkopelejä ajatellen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat