1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Naisleijonien Linda Välimäki haalii uudessa päivätyössään tyttöjä jääkiekkoharrastukseen ja haluaa osaltaan helpottaa lasten tietä huipulle: "Jääkiekko kuuluu kaikille"

Naisten jääkiekkomaajoukkueen luottopelaaja Linda Välimäki aloitti tänä syksynä uudessa työssä. Ilves ry halusi satsata uusien tyttökiekkoharrastajien saamiseen ja palkkasi Välimäen kehittämään tyttökiekkoa.

Linda Välimäki (13) Kuva: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Ilveksessä Naisten Liigaa pelaava Linda Välimäki saa valmistautua huhtikuun MM-kotikisoihin levollisin mielin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Naisleijonien runkopelaajille 10 000 euron tukipotin täksi kaudeksi. Palkkatyön Välimäki löysi läheltä, kun Ilves ry palkkasi hänet seuraan osa-aikaiseksi tyttökiekkovastaavaksi.

Työssään Välimäki yrittää haalia Ilvekseen uusia tyttökiekkoharrastajia ja lisätä tietoisuutta siitä, että jääkiekko voi olla tyttöjen laji siinä missä poikienkin. Ilveksen tähtipelaaja on tehnyt syksyn aikana kouluvierailuja, joilla hän on innostanut lapsia liikkumaan tehtävärasteilla, joilla muun muassa hypitään luisteluloikkia.

Ilveksen kaikkein pienimpien tyttökiekkoilijoiden ryhmään on tullut kymmenen tytön lisäys viime kaudesta. Töitä kuitenkin riittää vielä, jotta tytöt saadaan jatkamaan lajin parissa. Osalle pelaajista ja vanhemmista tyttöjen siirtyminen pelaamaan poikien joukkoon on asia, jonka takia jääkiekkoharrastus lopetetaan.

– Tosi monessa seurassa on tehty ja tehdään ihan hyvää työtä tyttökiekon eteen. Olemme menossa Suomessa parempaan suuntaan. Tietysti siihen voisi panostaa vielä enemmän, jotta saataisiin tyttöjen sarjoja samalla tavalla kuin pojissa.

Tähtipelaajaa motivoi oma tausta ja tytär

Kun Välimäki aloitti jääkiekon, hän pelasi aina poikien seassa. Hän pitää hyvänä asiana sitä, että nykyisin useilla paikkakunnilla tytöt voivat pelata tyttöjoukkueissa, mutta myös poikien seassa niin halutessaan.

Linda Välimäki Kuva: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Tyttökiekkovastaavan työssä Välimäkeä innoittaa hänen 6-vuotias Aada-tyttärensä, joka pelaa toista kauttaan jääkiekkoa.

– Haluan, että hänellä on lapsena paremmat mahdollisuudet jääkiekkoharrastukseen kuin mitä itsellä on ollut. Haluan tuoda esille sitä, että jääkiekko on kivaa ja hauskaa, ja se kuuluu kaikille.

Kun Välimäeltä kysyy hänen haaveestaan siitä, millainen tyttö- ja naiskiekon asema on Suomessa kymmenen vuoden kuluttua, vastaus on pitkä.

– Toivoisin, että kaikki pelit Naisten Liigassa olisivat tosi kovatasoisia ja aina kun peliin lähdetään, ei voi sanoa, kumpi joukkue voittaa. Tietysti sekin, että saisi pelata ilmaiseksi. Eli olisi niin paljon sponsoreita, että pelaajien ei tarvitsisi maksaa pelaamisesta. Ja ehkä jopa, että kärkipelaajille voisi tarjota jotain.

– Sitten se, että tyttöpelaajia olisi paljon. Ja monella seuralla olisi tyttökiekkopolku luistelukoulusta aina Naisten Liigaan asti.

Tavoitteet kevään pudotuspeleissä ja MM-kisoissa

Välimäki kantaa Ilveksessä suurta vastuuta. Hän pelaa tupsukorvien ykkössentterinä ja on nuorentuneen joukkueen yksi kokeneimpia pelaajia.

Uusi työ mahdollistaa sen, että Välimäki saa sumplittua työt, harjoittelun ja pelit joustavasti kalenteriinsa.

Linda Välimäki teki viikonlopun ottelussa Bluesia vastaan maalin. Kuva: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Viime kaudella Välimäki ei tehnyt töitä, vaan keskittyi olympialaisiin sata lasissa. Tuolloin hän treenasi kolme kertaa viikossa Ilveksen B2-poikien kanssa. Nyt Välimäki on pudottanut yhden jääharjoituskerran pois, jotta levollekin jää aikaa.

– Onhan tämä työ tyttökiekkovastaavana sellaista, että siihen saa kulumaan niin paljon aikaa, kuin vain haluaa. Välillä täytyy pitää myös vapaapäiviä ja saada ajatukset pois jääkiekosta.

Välimäki toivoo, että Ilveksen kausi jatkuisi tälläkin kaudella pitkälle kevääseen. Viime keväänä runkosarjan voittanut Ilves taipui finaaleissa Kärpille. Välimäki joutui tyytymään hopeaan myös kautta aiemmin pelatessaan Espoo Unitedissa. Kärpät vei mestaruuden tuolloinkin.

Annina Rajahuhta ja Linda Välimäki Kuva: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Seurakauden jälkeen Välimäki pelannee Naisleijonien mukana MM-kotikisoissa Espoossa. Naisleijonat lähtee kisoihin hallitsevana olympiapronssimitalistina. Myös rankingissa Suomen naiset ovat tiukasti kolmantena.

Elokuun EHT-turnauksessa Tshekissä Naisleijonat nappasi turnausvoiton kaadettuaan kaikki kolme vastustajaa: Ruotsin, Tshekin ja Venäjän.

Välimäki on maajoukkueen vakiokalustoa. Olympialaisissa hän pelasi Suomen kakkossentterinä. Ylöjärveläinen Välimäki toivoo, että paikka maajoukkueessa irtoaa kevään MM-kisoihin.

– Meillä on maajoukkueessa tosi hyvä ilmapiiri ja henki. Voi luottaa siihen, että kaikki tekee töitä yhteisen päämäärän eteen.

Lue myös:

Naisten Liigan uusi puheenjohtaja Eeva Perttula haluaa houkutella sarjalle oman pääsponsorin – "Meidän pitää saada tehtyä itsemme tutuiksi ihmisille"

Naiskiekon arvostus on kasvanut, mutta ihannetilanteeseen on Suomessa vielä pitkä matka – kehitys vaatii hurmosta ja SM-liigaseurojen apua

Naisleijonien ei tarvitse stressata jokaista laskua apurahapotin jälkeen – "Tuo on todella iso raha minulle"

Historiallinen päätös – Naisleijonat sai jättipotin urheilija-apurahoja