Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Miten Helmarit loikkaa kohti Euroopan ja maailman huippua? ”Pitää kehittyä fyysisesti huippu-urheilijoiksi”

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul kaipaa suomalaispelaajilta enemmän aggressiivisuutta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Anna Signeul
Tomi Hänninen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-karsinnat päättyivät kolme viikkoa sitten karvaasti, kun Suomi ei yltänyt mukaan ensi vuoden MM-kisoihin. Espanja eteni suoraan kisoihin ja Itävalta oli lohkon toinen. Suomi oli kolmas.

Onkin hyvä aika pohtia, miten Helmarit voivat yltää tulevaisuudessa arvokisoihin. Suomi ei ole vielä kertaakaan päässyt MM-kisoihin. EM-kisoissa Helmarit on ollut kolme kertaa: 2005, 2009 ja 2013. Vuoden 2009 kisat olivat kotikisat.

Ruotsalaiselle päävalmentajalle Anna Signeulille päättyneet MM-karsinnat olivat ensimmäiset Suomen naisten peräsimessä. Signeul olisi toivonut kovempaa kamppailua Espanjaa ja Itävaltaa vastaan. Joukkue teki Signeulin mielestä kuitenkin, mitä pystyi. Kolmas sija oli rankingin mukainen.

– Tämä karsinta ehkä herätti kelloja, että olemme realistisesti tällä hetkellä suomalaisessa naisjalkapallossa tässä. Meillä on matkaa absoluuttiselle huipulle, Signeul sanoi.

– Meidän pitää nyt tehdä töitä yhdessä suomalaisessa naisjalkapallossa. Pelaajien, valmentajien, seurojen ja liiton pitää tehdä töitä kohti samaa tavoitetta.

Naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Signeul peräänkuuluttaa isompia panostuksia suomalaiseen naisjalkapalloon aikuisten tasolla. Signeul haluaisi nähdä useampia päätoimisia valmentajia suomalaisen naisjalkapallon parissa. Tämä on hänen mielestä välttämätöntä, jotta pelaajia voitaisiin kehittää Suomessa nuorista lahjakkuuksista huippujalkapalloilijoiksi.

Muutenkin Naisten Liigan kehittämistä pitäisi Signeulin mukaan jatkaa, koska viime vuosina Suomen tyttömaajoukkueet ovat päässeet arvokisoihin. Esimerkiksi alle 17-vuotiaat ovat mukana marraskuun puolivälissä ikäluokkansa MM-kisoissa.

– Tällaisten pelaajien kehittämistä ja kouluttamista pitää jatkaa hyvässä ympäristössä, eli meidän Naisten Liigamme seuroissa. Mielestäni on hyvä, että joku voi saada ammattilaissopimuksen ja lähteä ulkomaille. Mutta usein sinne mennään mielestäni liian aikaisin varsinkin, jos ympäristöä ei tiedetä varmasti kehittäväksi, Signeul sanoo.

– Ammattilaisena pelaaminen on todella kovaa naisten puolellakin. Kun lähdetään aikuisjoukkueeseen, siellä odotetaan valmista pelaajaa. Siellä ei ole välttämättä tarkoituksena kehittää ja kouluttaa pelaajia. Pelataan vain pelejä ja harjoitellaan taktisia asioita.

Fyysisissä asioissa parannettavaa

Hän korostaa myös, että nykyinen naisten maajoukkue on hyvin nuori. Signeulin mukaan nuorista esimerkiksi Olga Ahtinen ja Eveliina Summanen eivät ole vielä aivan absoluuttisella huipulla, mutta he voivat olla siellä kahden tai kolmen vuoden päästä.

MM-karsintojen jälkeen on puhuttu siitä, kuinka Helmareiden suurin heikkous on tällä hetkellä hyökkäyspeli. Maalinteko on ollut pitkälti Linda Sällströmin harteilla. Signeulin mukaan suurin ero suomalaispelaajien ja maailman huippujen välillä tulee fyysisyydestä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue harjoituksissa.
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue harjoituksissa.Lehtikuva

– Meidän pitää olla ennen kaikkea paljon voimakkaampia. Pitää olla enemmän nopeuskestävyyttä. Ei pidä olla vain hyvä kestävyys, vaan pitää olla myös nopeampi. Pitää pystyä ottamaan enemmän sprinttejä, Signeul listaa.

– Uskon, että meidän pitää kehittyä fyysisesti huippu-urheilijoiksi. Sitten, kun näin on, niin on enemmän aikaa tekniikkaan, päätöksentekoon, keskittymiseen. Meidän siis pitää olla fyysisesti parempia. Meidän pitää pystyä suojaamaan palloa ja voittamaan kaksinkamppailuja. Meidän pitää olla aggressiivisempia niin hyökkäys- kuin puolustuspelissäkin.

Signeulin mukaan kehitys tässä asiassa tapahtuu myös henkisellä tasolla pään puolella.

– Tunne on suuri voima siinä, jotta voi olla hieman rohkeampi ja voimakkaampi, Signeul sanoo.

Seuraavaksi kehittyminen jatkuu ensi ja sitä seuraavalla viikolla Kiinassa pelattavassa kansainvälisessä turnauksessa. Suomi kohtaa viiden päivän sisään Thaimaan, Kiinan ja Portugalin.

– Tämä on erittäin hyvä kokemus kaikille pelaajille. He ymmärtävät siellä, mitä vaaditaan huipulla pärjäämiseen ja siihen, miten treenata, Signeul sanoo.

Lue lisää:

Itävalta riepotteli Helmareiden puolustusta – kahdessa viime MM-karsintapelissä Suomelle tehtiin yhdeksän takaiskumaalia

Päävalmentaja haluaa nähdä päättäväisemmän Suomen MM-karsintojen päätöksessä – "Pitää näkyä, että haluamme voittaa"

Helmarit-valmentaja haluaa pelaajilleen vähemmän itseruoskintaa ja enemmän itseluottamusta – "Meidän täytyy ajatella, että olemme hyviä"

Anna Signeul on tuonut ilon Helmareihin – "Olen yllättynyt siitä, kuinka hyviä olemme"

Ainoana tyttönä poikien pukukoppiin uskaltautunut Eveliina Summanen vähät välitti vastustajien huudoista ja mustelmista kropassa – maajoukkueessa loistanut pelaaja kertoo, miten hänestä tuli suomifutiksen nouseva tähti

15-vuotias suomalainen huippulupaus käyttää yksityisvalmentajaa, joka opettaa A-maajoukkueen tähtipelaajille potkutekniikkaa ja vie osaamistaan Espanjaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat