Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaistuomarien huippusuoritus kuumassa jalkapalloliigassa leviää ympäri maailmaa – kreikkalaismedia hehkuttaa: “Sulki epäilijöiden suut”

Mattias Gestranius, Mikko Alakare ja Riku Vihreävuori saivat poikkeuksellisen kunnian ulkomaalaisina tuomita Kreikan jalkapalloliigassa. Heidän suorituksensa sai runsaasti kehuja.

jalkapallo
Mattias Gestranius (arkistokuva.)
Mattias Gestranius (arkistokuva.)AOP/Ullstein Bild

Suomalainen erotuomarikolmikko Mattias Gestranius, Mikko Alakare ja Riku Vihreävuori sai poikkeuksellinen kunnian sunnuntaina, kun heistä tuli ensimmäiset ulkomaalaiset tuomarit 43 vuoteen Kreikan jalkapalloliigassa.

Gestranius, Alakare ja Vihreävuori vihelsivät ottelun AEK Ateenan ja PAOK Thessalonikin välillä. Ottelu päättyi PAOK:n 2–0-voittoon. Pelissä ei nähty mitään hirveän suurta hämminkiä, lukuun ottamatta PAOK:n apuvalmentajan poistamista stadionilta. Apuvalmentaja oli valittanut hetkeä aiemmin tuomarin päätöksestä.

Tieto suomalaistuomarien huippusuorituksesta leviää ympäri maailmaa. Uutistoimisto AP teki jutun aiheesta (siirryt toiseen palveluun), (siirryt toiseen palveluun) jossa myös nostettiin esiin kreikkalaislehtien kommentteja.

Kreikkalaismedia hehkutti suomalaistuomarien suoritusta ja etenkin erotuomari Gestraniusta. Medioiden mielestä suomalaiset olivat tasapuolisia.

– Gestranius sulki epäilijöiden suut. PAOK:lla ja AEK:lla ei ollut mitään valitettavaa, kreikkalainen urheilusivusto Goalpost.gr kirjoitti.

Jopa ulkomaalaistuomarien tuloa kritisoineet tahot kehuivat Gestraniuksen ja muiden suomalaisten vaikutusta pelin rauhoittumiseen.

– Jos hän olisi ollut kreikkalainen, hän olisi saanut kuulla kovan pelin sallimisesta. Palautetta olisi tullut etenkin kotijoukkue PAOK:lta, Ta Nea -lehdessä kuvailtiin.

– Gestranius ei halunnut viheltää liikaa. Joka tapauksessa pelaajat ja vaihtopenkki käyttäytyivät, koska he eivät saisi mitään protestoimalla.

Taustalla suomalaisten viheltämisessä Kreikan liigan huippukamppailussa on maan jalkapallon aiempi sekamelska.

Viime keväänä samaisessa kamppailussa PAOK:n kreikkalais-venäläinen omistaja ja puheenjohtaja Ivan Savvidis marssi kentälle ase vyöllään. Savvidis uhkaili tuomareita sen jälkeen, kun PAOK:n maali hylättiin lisäajalla. Ottelu keskeytettiin hulinaan.

Myöhemmin Kreikan poliisi pidätti Savvidiksen. Kreikan kulttuuri- ja urheiluministeriö keskeytti liigan viikoiksi.

Tälle kaudelle Kreikan jalkapalloliigassa asetettiin sääntö, jonka mukaan kaikissa kovan riskin otteluissa on ulkomaalaiset erotuomarit. Uusi portugalilainen erotuomaripomo Vitor Melo Pereira toi jo toukokuussa Kreikan cupin finaaliin ulkomaalaisen tuomarin. Tuolloin oikeutta jakoi AEK:n ja PAOK:n välillä espanjalainen David Fernandez Borbalan.

Pereiralla oli sormensa pelissä myös suomalaisten erotuomarien pääsemisessä Kreikkaan. Pereira oli vieraillut kouluttajana suomalaisten erotuomareiden harjoitusleirillä Espanjassa.

Pereira oli Palloliiton erotuomaripäällikön Jouni Hyytiän mukaan vakuuttunut suomalaiserotuomareiden tasosta.

– On sanottava, että tämä menee kyllä tähänastisen uran huippukohtiin. Jokainen voi ajatella sitä tunnetta ja intensiteettiä, mikä sunnuntaina stadionilla vallitsee. Jalkapalloihmiset varmasti muistavat samaisen ottelun viime keväältä ikävine tapahtumineen, Gestranius totesi Palloliiton verkkosivuilla ennen ottelua. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Puoli vuotta sitten seurapomo marssi kentälle uhkailemaan ase vyöllään – nyt samassa kamppailussa oikeutta jakaa suomalaiskolmikko: ”Menee tähänastisen uran huippuhetkiin”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat