Hyppää sisältöön

Uran keskeytyksestä takaisin huipulle - suomalainen huippuesteratsastaja sai lottovoiton, josta ei osannut edes haaveilla: "Nyt voin realistisesti tähdätä EM-kisoihin ja olympialaisiin"

Anna-Julia Kontion elämä on muuttunut kahden viime vuoden aikana paljon. Kesästä lähtien hän on työskennellyt Jordanian prinsessalle kansainvälisessä esteratsastusjoukkueessa Team Harmonyssa.

Anna-Julia Kontion elämässä on tapahtunut suuria muutoksia. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kaksi vuotta sitten esteratsastaja Anna-Julia Kontion elämä kääntyi päälaelleen. Tuli ero sveitsiläisestä esteratsastajasta Martin Fuchista. Meni työpaikka silloisten appivanhempien kilpa-ja valmennustallilla. Taakse jäi luottoratsu Fardon. Kontio palasi kotimaahan ja keskeytti menestyksekkään kilpauransa.

– Olen sen jälkeen oppinut paljon. Koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Positiivisella asenteella on mentävä eteenpäin, mutta aina voi tulla jotain yllättävää, Kontio sanoo nyt.

Ennen eroa Kontio oli juuri noussut maailmanlistalla sadan parhaan esteratsastajan joukkoon. Hän pohti tulevaisuuttaan ja sitä, pystyykö edes jatkamaan maailman huipun tavoittelua. Kontion tauko kilpailuista kesti viisi kuukautta.

– Sen jälkeen lähdin Saksaan töihin ja tähän pisteeseen pääsin muutaman paikan kautta. Olen hakenut sitä omaa paikkaani. Tavoitteeni on koko ajan ollut se, että löydän paikan, jossa pääsen tekemään sitä mistä eniten tykkään. Eli huippu-urheilla, kehittää itseäni ja hevosia, Kontio kertoo.

– Olen muuttanut monesti ja asunut eri maissa. Se on ollut haastavaa.

Kahden viime vuoden aikana Kontio on työskennellyt useille eurooppalaisille työnantajille. Viime talvena hän sai alleen Lorenzo-hevosen, jolla Kontio pääsi hyppäämään viiden tähden kisoja.

"Tämä on minulle unelmatyö"

Täydellinen yllätys. Tarjous, joka tulee vain kerran elämässä. Jordanian prinsessa Haya oli nähnyt Kontion ja Lorenzon tämän vuoden keväällä maailmancupissa ja pitänyt näkemästään. Kesän kynnyksellä prinsessa tarjosi suomalaisratsastajalle työpaikkaa, jossa hän voi tavoitella pitkäjänteisesti maailman huippua.

– Sain yhteydenoton Markus Fuchsin kautta. Olin vaan todella yllättynyt. Tämä on minulle unelmatyö. Haaveenani on ollut pienestä lähtien olla ammattiratsastaja. Nyt voin realistisesti tähdätä EM-kisoihin ja sen jälkeen olympialaisiin. Kun pääsen tutustumaan hevosiin, niin tavoitteenani on nousta rankinglistalla takaisin sadan parhaan joukkoon.

Henri Ruoste, Emilia Bottas, Sanna Backlund, Anna- Julia Kontio ja Stella Hagelstam. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kontio on asunut nyt neljä kuukautta Englannin pikkukaupungissa, Newmarketissa. Paikka on prinsessan esteratsastusjoukkueen Team Harmonyn tukikohta. Kontiolla on tallissa seitsemän hevosta, jotka ovat kaikki valmiita kovimpiin viiden tähden kisoihin.

Joukkuetta valmentaa viisinkertainen olympiakävijä ja Sydneyn vuoden 2000 olympialaisten hopeamitalisti, Markus Fuchs.

– Markus on entisen työnantajani veli, ja hänen valmennustyylinsä sopii minulle. Kaikki on Newmarketissa kohdallaan. Minulla on kaksi omaa hevostenhoitajaa ja hoidamme kolmestaan seitsemää hevosta. On ulkokentät, maneesi ja maastot, puitteet ovat kohdallaan, Kontio avaa.

Yllätyksiä on Kontion elämään mahtunut eittämättä paljon. Yksi niistä suurimmista oli se, että hän sai viime keväänä takaisin luottoratsunsa, Fardonin. Hevosen omistajat halusivat lahjoittaa ratsun takaisin Kontiolle.

Fardonin ja kahden muun hevosen kanssa Kontio palaa myös lokakuun puolivälissä Helsingissä kilpailtavaan esteratsastuksen maailmancup-tapahtumaan. Kuten aiempinakin vuosina, on kilpailuun tulossa useita maailman huippuratsastajia. Ilmoittautuneiden joukossa on esimerkiksi kolme tuoretta MM-mitalistia, Ruotsin Peder Fredricsson ja Henrik von Eckermann sekä Sveitsin Steve Guerdat.

– Tavoitteena ovat tämän hetken parhaan GP-ratsuni Ornellaian kanssa kärkisijat. Olen todella onnellinen, että saan kilpailla jälleen Helsingissä. Edellisestä kerrasta on jo kolme vuotta, Kontio päättää.

Lue lisää:

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio pääsi Jordanian prinsessa Hayan huipputiimiin – Aukeaako tie MM-kisoihin ja jopa olympialaisiin?

Anna-Julia Kontio saa uuden alun Belgiassa - tähyää rankingissa sadan parhaan joukkoon

Suomen ratsastusmaailma saa tähtensä takaisin! Anna-Julia Kontio palaa kisaradoille