Petteri Forsell on tällä hetkellä eurokenttien kuumimpia suomalaishyökkääjiä, mutta Huuhkajista puhelin ei ole soinut: "Minulla on annettavaa maajoukkueelle"

Upeasta laukauksestaan tunnettu Petteri Forsell on siirretty Puolassa pelamaan kärkeen. Tulosta on tullut komeasti, mutta toistaiseksi maajoukkuekutsua ei ole kuulunut. Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan Forsell on alustavalla isolla listalla seuraaviin Kansojen liiga -peleihin.

Kuva: AOP/imago sport

Jalkapalloilija Petteri Forsell on yltänyt hurjaan vireeseen Puolan pääsarjassa. Yhdeksässä pelissä on syntynyt kuusi maalia. Forsell on siivttänyt sarjanousija Miedź Legnican sarjataulukossa jopa yhdeksänneksi.

– Onhan se kiva tehdä maaleja varsinkin, kun on tullut paljon pisteitä joukkueelle. Silloin tuntuu hyvältä, Forsell kuvaili Yle Urheilulle puhelimitse Puolasta maanantai-iltana.

Forsellin mukaan tärkein syy kunnon maalitykitykselle on pelipaikan vaihtuminen. Enemmän pelintekijänä tunnettu Forsell on siirretty puolalaisjoukkueen ryhmityksessä ylemmäs hyökkääjäksi.

– Kun hyökkäämme, saan mennä periaatteessa minne vaan. Valmentaja on sanonut, että ole vapaa ja tee asioita, joista on joukkueen hyökkäyspelille hyötyä, Forsell kertoo.

Valmennusjohto on ottanut kaiken irti Forsellin erikoisominaisuudesta eli laadukkaista laukauksista. Niillä onkin syntynyt useita kohokohtavideoihin kelpaavia osumia.

– Valmennusjohto halusi minut ylemmäs, jotta saataisiin enemmän laukauksia pelin aikana. Meillä oli aika vähän laukauksia. Viime pelin jälkeen kerrottiin, että lauomme eniten kohti maalia koko sarjassa, Forsell sanoo.

Kuva: AOP/imago sport

Forsell on myös ahertanut puolustussuuntaan. Elokuun lopussa yhdessä pelissä Forsell kirjasi joukkueensa suurimmat juoksulukemat, 11,72 kilometriä.

– Prässään oikeastaan koko ajan kahta topparia vastaan. Kyllä kaikki ymmärtävät, kuinka pitkiä matkoja pitää sitten juosta. Se ei ole kuitenkaan mikään ongelma. Jaksan juosta, Forsell sanoo.

Maajoukkuekutsua odotellessa

Kaikesta huolimatta maajoukkuekutsua ei ole kokkolalaissyntyiselle pelaajalle herunut, vaikka hän on Teemu Pukin ohella kuumimpia suomalaishyökkääjiä tällä hetkellä Euroopan sarjoissa.

Maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ei ole ollut Forselliin yhteydessä ennen maaleja tai niiden jälkeenkään.

.

Edellisen kerran Forsell on päässyt peliviheriölle asti Huuhkajissa MM-karsintapelissä Turkkia vastaan maaliskuussa 2017. Kuva: AOP/imago sport

– Tiedän, että minulla on annettavaa maajoukkueelle. Minulla on jalkapalloilijana sellaisia asioita, joita ei ole välttämättä kovin monella muulla suomalaisella. Sitten taas joillain pelaajilla on ominaisuuksia, joita minulla ei ole, Forsell sanoo.

Viimeksi Forsell on ollut A-maajoukkueen kokoonpanossa lähes puolitoista vuotta sitten.

– Kaikki tietävät, että valmentaja tekee päätökset. Jos valmentaja ei koe taidoistani olevan hyötyä, hän ei varmaan valitse minua. Jos hän ajattelee minut hyödylliseksi, minut valitaan maajoukkueeseen.

Kanervalla on "positiivinen ongelma"

Päävalmentaja Kanerva kertoi Yle Urheilulle tiistaina, että Forsell on mukana alustavalla suurella pelaajalistalla lokakuun puolivälin Kansojen liiga -otteluihin Viroa ja Kreikkaa vastaan. Maajoukkuejalkapalloilijoista pitää lähettää vapautuskirjeet seuroihin hyvissä ajoin ennen maaotteluita. Kanerva on lähettänyt kirjeen Puolaan.

Se ei kuitenkaan vielä tarkoita Forsellin palaamista maajoukkueeseen. Asia selviää lopullisesti vasta ensi tiistain lehdistötilaisuudessa, jossa julkistetaan joukkue.

Kanervan mukaan pohdinta lopullisesta joukkueesta on edelleen käynnissä. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Ensinnäkin olen tosi ilolla seurannut Petterin otteita. Upea juttu, että hyvä maaliputki on päällä, Kanerva kehaisee.

– Petterin ja kaikkienkin osalta pohdinnassa vaikuttavat roolit. Tarvitaan erityyppisiä pelaajia vaihtoehdoiksi taktisiin muutoksiin pelin aikana.

Kuva: Tomi Hänninen

Moni suomalainen hyökkääjä onkin ollut huippuvireessä viime aikoina. Teemu Pukki on osunut jatkuvaan tahtiin Englannin mestaruussarjassa. Edellisissä Kansojen liiga -peleissä Pukin rinnalla hyökännyt Jasse Tuominen puolestaan johdatti maalillaan BATE Borisovin viime viikolla voittoon Eurooppa-liigassa.

Myös Berat Sadik on ollut tehokas Kyproksella.

Lisäksi KuPSin Rasmus Karjalainen on takonut Veikkausliigassa 16 osumaa tällä kaudella. Edellisissä Kansojen liiga -otteluissa Suomen kärjessä viilettivät Pukki ja Tuominen. He onnistuivat Kanervan mielestä hyvin. Kanerva kuvaakin nykytilannetta positiiviseksi ongelmaksi.

– Varmasti Petterillä olisi käyttöä, mutta niin olisi varmasti monella muullakin. En ota joukkueeseen kuutta hyökkääjää, jos käytän maksimissaan kolmea tai neljää. En ota turhaan ketään sinne palkinnoksi hyvin pelaamisesta tai maalien tekemisestä, Kanerva avaa.

"Tuleeko niin paljoa puolustusvoimaa erikoistilanteisiin?"

Kanervan mukaan myös tulevien vastustajien pelitapa vaikuttaa hyökkääjävalintoihin.

– Pelaamisessa on oikeastaan kolme puolta: puolustus-, hyökkäys- ja erikoistilannepelaaminen. Näitä kaikkia joutuu miettimään, kun ajattelee kokoonpanoja. Petterin kautta tulee varmasti hyökkäysvoimaa erikoistilanteisiin. Tuleeko niin paljoa puolustusvoimaa erikoistilanteisiin. Siitä voidaan keskustella, Kanerva pohtii.

Kanerva myöntää, että ei ole ollut yhteydessä Forselliin viime aikoina. Hän kuitenkin korostaa seuranneensa tarkasti yhtä kuumimmista suomalaishyökkääjistä tällä hetkellä.

Kuva: AOP/imago sport

– Minulla on ollut 40 pelaajaa tämänkin vuoden aikana, Kanerva kertoo.

– Yhteydenotoissa pitää priorisoida. Kaikille en ehdi soittaa valitettavasti. Siellä on muutama muukin viime aikoina vähemmän maajoukkueen mukana ollut pelaaja, jolle en ole soittanut. Petteriä on ilman muuta seurattu. Emme ole missään nimessä vetäneet hänen nimeään yli punakynällä, Kanerva sanoo.

Onnistumiset ruokkivat lisää onnistumisia, mutta Fifa-peli kaihertaa

Tuli maajoukkuekutsua tai ei, Forsell nauttii tällä hetkellä pelaamisesta.

Epäonnisten käänteiden jälkeen 27-vuotiaan ura ehti kääntyä laskusuuntaan, mutta nyt ollaan jälleen nousukäyrällä toisella kerralla ja toisella kaudella Legnicassa. Forsell tiesi jo siirryttyään vuosi sitten kesällä Ruotsin Allsvenskaniin Örebrohon, että siitä on suunta vain ylöspäin.

– Tein töitä, treenasin ja yritin kehittyä pelaajana. Suunnan kääntymiseen meni aika kauan. Vaikka nousimme Legnican kanssa viime kaudella, niin pelasin vain ihan ookoosti. Tiesin, että minulla on paljon enemmän annettavaa, Forsell sanoo.

Hän onkin entistä enemmän pyrkinyt hakemaan paikkaa juoksuillaan. Forsell tietää, että puolustajia ärsyttää jatkuva liike.

– Tällä hetkellä on ollut tosi kiva pelata. Maalit ovat piste i:n päälle. Mutta on tullut muutenkin onnistumisia. Ennen kaikkea olen pysynyt myös terveenä. Näistä hetkistä pitää nyt nauttia, Forsell sanoo.

Kuva: AOP/imago sport

Mutta yksi asia selvästi kaihertaa mieltä. Vaikka Forsell on tunnettu huippulaukauksistaan, niin silti tunnetun Fifa-pelisarjan uudessa versiossa hänen laukausarvonsa on vain 65. Se on sama kuin pitkäaikaisella maajoukkueen keskikenttäraatajalla Perparim Hetemaj’lla.

– Se on täysi farssi, että meillä on samanarvoinen laukaus. Veikkaan, että päivitysten tullessa asiat muuttuvat. Perpan laukaus tuskin siitä nousee. Mutta veikkaan, että minun laukausarvoni nousee, Forsell toteaa napakasti.

Näytönhaluja riittää myös joukkuetovereille. Elokuun lopussa nimittäin Forsellin tyttöystävä Kaisa Kotka oli käymässä paikan päällä Puolassa. Forsell ja Naisten Liigassa pelaava Kotka jäivät laukomaan palloja harjoitusten jälkeen. Seuraavana päivänä joukkuekaverit naljailivat, että Kotkalla olisi parempi vasemman jalan veto kuin Forsellilla.

– Eivä he valehdelleet. Hänellä on aika miehekäs vasemman jalan laukaus. Minulla saattoi silloin lähteä huonoja vetoja vasurilla. Nyt olen onneksi saanut kosketuksen takaisin. Jos Kaisa tulisi nyt käymään, niin olisi aivan uusi kisa, Forsell heittää.

Lue lisää: