1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Kommentti: HJK otti jälleen ylivoimaisesti omansa – seuraavat valinnat urheilujohtoon linjaavat seuran tulevaisuutta

HJK:n 29. Suomen mestaruus tuli murskaavan ylivoimaisesti kuukautta ennen sarjan päätöstä, ja nyt seurataan, ketkä istuvat tulevaisuudessa valmentajan ja urheilujohtajan palleilla, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Mika Lehkosuon kanssa vai ilman? HJK on palannut mestariksi HJK-legendan johdolla, mutta jatkosopimusta ei ole taskussa ainakaan vielä. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva.

Eniten tehtyjä maaleja Veikkausliigassa, vähiten päästettyjä. Kolme tappiota koko kaudella. Edellinen tappio kesäkuulta, seitsemään viimeisimpään peliin yksi päästetty maali.

Ylivoimaisena mestarisuosikkina kauteen jälleen lähtenyt HJK oli kentällä myös sitä - ylivoimainen. Epäonnistuneiden kausien 2015–2016 jälkeen Klubi teki viime vuonna ryhtiliikkeen, ja joukkue jatkoi siitä myös tällä kaudella. Ainoa tapa menettää mestaruus on oma konttaaminen, ja sitä ei ole nyt kahteen vuoteen nähty.

Kymmenestä edellisestä mestaruudesta kahdeksan voittanut helsinkiläisseura painii resurssien suhteen täysin omassa sarjassaan, ja vaikka joukkue heikkeni tälle kaudelle ja kärsi jälleen kauden mittaan loukkaantumisista, kilpailevista seuroista poiketen sillä on leveyttä paikata puuttuvia palasia laatupelaajilla.

Tälle kaudelle hankituista pelaajista lainakärki Klauss on mättänyt jo lähes 20 maalia, ja hän on Akseli Pelvaksen loukkaannuttua jo keväällä pelannut suuren määrän minuutteja isolla kuormalla. Brasilialaisen osumat ovat ratkaisseet monta tärkeää ja tiukkaa ottelua, ja hän on osoittanut olevansa Veikkausliigaan etevä maalintekijä.

Päävalmentaja Mika Lehkosuo puhui ennen kauden alkua, että joukkueen pallonhallintapeliä halutaan kehittää entisestään eteenpäin. Yhdessä tärkeän apuvalmentajan, espanjalaisen Jose Riveiron, sekä muun valmennustiimin kanssa etenkin loppukautta kohti mentäessä kehitysaskeleita on ollut nähtävissä. Puuduttavan tylsäksi “Bana-palloksi” parjattu pelitapa on kaikkien tiedossa, mutta toteutuksen ja tehokkuuden suhteen etenkin europelien jälkeen HJK on vaikuttanut vapautuneemmalta ja määrätietoisemmalta.

Urheilujohto murroksessa

Suomen cupin finaalin Interille hävinnyt ja rumasti Olimpija Ljubljanaa vastaan Eurooppa-liigan karsinnoissa kyykännyt HJK on mestaruusjuhlien keskellä tärkeässä taitekohdassa. Urheilujohtaja Juho Rantala ei ehtinyt juuri jättää kädenjälkeään seuraan, ja uusi tehtävä löytyy Palloliitosta poikien huippujalkapallopäällikkönä. Riveiroa on viety mediassa FC Interin päävalmentajaksi Turkuun, ja onpa John Allenin paikalle ollut huhuissa matkalla myös Lehkosuo.

Lehkosuo on valmentanut Klubia vuodesta 2014, ja lähes viisivuotinen pesti on tuottanut Eurooppa-liigan lohkovaiheen, kolmen mestaruuden ja kahden cup-tittelin lisäksi myös paljon isoja pettymyksiä niin Euroopassa kuin kahdella Veikkausliigan kaudellakin.

Kulunut kesä osoitti jälleen, kuinka kaukana HJK on lohkovaiheesta ja suuret kysymykset kuuluvatkin nyt, kuinka paljon enemmän Lehkosuo pystyisi nykyresursseilla enää repimään irti joukkueesta ja kuinka tärkeänä asiana europeleissä menestymistä seurassa pidetään? Lehkosuon kanssa Klubi tietää, mitä saa, mutta haluaako se sitä vai jotain muuta?

Mikäli ja ilmeisesti kun Riveiro suuntaa päävalmentajapestin perässä Turkuun, elävä HJK-legenda Lehkosuo on varmasti edelleen suurimpia, ellei suurin ehdokas jatkamaan Klubin penkin päässä. Etenkin, kun erinomaista työtä FC Hongassa ja RoPSissa tehneet Lehkosuon ex-adjutantit Vesa Vasara ja Toni Koskela ovat kiinni omissa sopimuksissaan vielä seuraavat vuodet.

Yksi vaihtoehto on myös kääntää katseet ulkomaille, jos seura onnistuisi löytämään omaan identiteettiin sopivan ja urallaan nälkäisesti eteenpäin haluavan valmentajan. Toimitusjohtaja Aki Riihilahdella on uuden urheilujohdon rakennusprosessin lisäksi monta asiaa pohdittavanaan, ei vähiten se fakta, että yleisömäärät HJK:n kotipeleissä putosivat kuluvalla kaudella merkittävästi.

Kuinka luoda onnistuneilla rekrytoinneilla mielenkiintoinen ja menestyvä joukkue ympäristöön, jossa yleisö viihtyy, vaikka kauden lähtökohdat ovatkin aina selvillä? Stadin derbyjen palaaminen otteluohjelmaan ei yksistään olisi kuin pieni pala kokonaisuutta, mutta Klubin kannalta HIFK:n nousu Veikkausliigaan olisi ensiarvoisen tärkeää.

Se on joka tapauksessa selvää, että istuvat valmentajan ja urheilujohtajan palleilla mitkä nimet hyvänsä, Suomen suurseura on myös jatkossa ainoa mestarisuosikki Veikkausliigassa. Nyt juhlittava mestaruus on seurahistorian 29:s, ja mikäli ihmeitä ei tapahdu, vuoden kuluttua seuran logoon voidaan painaa kolmas tähti.

Lue myös:

Mestarivalmentaja Lehkosuo vaitonainen tulevaisuudestaan: "Tämä on ollut raskas kausi"

HJK on Suomen mestari – mestaruus varmistui neljä kierrosta ennen loppua

Näin varmistui HJK:n mestaruus – Ilves kaatui Tampereella, mestaruusjuhlat valmiina

UEFA palkitsi HJK:n seuratyön – ”Tekemämme työ kantaa hedelmää”

Europelit tuovat kotimaiseen jalkapalloon satoja tuhansia euroja – "Se mahdollistaa meidän kehitystyömme"

Kommentti: Valmentaja Mika Lehkosuon Bana-palloa on parjattu Veikkausliigassa – tilastojen perusteella Lehkosuon vaikutus sarjaan on kiistaton

Kommentti: HJK on peluuttanut vasta alkaneessa Veikkausliigassa jo lähes paria kentällistä pelaajia – Kuopion Palloseuraa vastaan pelaajaruletti kosahti ensimmäistä kertaa

Ylivoimainen pelaajabudjetti, satojen tuhansien liikevoitto, stadionhanke, eurounelma ja tuplamestaruus – HJK lähtee Veikkausliiga-kauteen ainoana mestarisuosikkina