Suora

  • Dota 2: The International

Doping-viranomainen ehdottaa, että kokaiiniongelman laajuus tutkitaan: "Erittäin huolestuttavaa, jos huippu-urheilijat käyttävät huumeita"

SM-liiga voi halutessaan pyytää SUEKilta apua mahdollisten kokaiiniongelmien tutkimisessa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jääkiekko yleiskuva
Tomi Hänninen

Jääkiekon SM-liigan ympärille perjantaina noussut kokaiinikohu tuli uutisena antidoping-toiminnasta vastaavalle Suomen urheilun eettiselle keskukselle SUEKille. Varatoiminen pääsihteeri Petteri Lindblom kertoo, ettei keskukseen ole oltu yhteydessä vuoden 2017 kevään epäilyjen johdosta.

Nimettömänä pysyttelevä seurapomo kertoi perjantaina Ilta-Sanomien haastattelussa epäilleensä muutamien pelaajiensa käyttäneen kokaiinia. Seurapomon mukaan käyttöä olisi muissakin seuroissa.

Lindblom kommentoi huhujen asteella olevia tietoja varoen, joskin muistuttaa SUEKin roolista antidoping-organisaationa ja urheilun eettisten asioiden puolustajana.

– Se on erittäin huolestuttavaa, jos suomalaiset huippu-urheilijat käyttävät huumeita. Heidän pitäisi kuitenkin olla nuorten ja lasten esikuvia. Eikä huumeiden käyttö paranna terveydelliseltäkään kannalta heidän urheilullista suoritustaan, Lindblom sanoo.

SUEK testasi vuonna 2017 jääkiekkoilijoita 208 kertaa. Luvussa ei ole eritelty eri sarjojen osuutta, mutta koska miesten SM-liiga on Suomen suosituin palloilusarja, tapahtuu testeistäkin leijonanosa sen saralla. Viime vuonna doping-rikkeitä suomalaisen jääkiekon piirissä ei ollut lainkaan.

Harjoituskaudella ei testata kokaiinia

Kokaiini on piristävän vaikutuksensa takia kielletty doping-aine kilpailuissa, mutta sitä ei analysoida harjoituskauden yllätystesteissä. Kilpailutesteissäkin aine näkyy aineenvaihdunnasta riippuen noin 1-3 vuorokautta, ellei huumeen käyttö ole pitkäaikaista.

Julkitulleiden epäilyjen kohdalla ei ole tiedossa, missä vaiheessa jääkiekkokautta ainetta on käytetty, mutta joka tapauksessa kokaiinin käyttö on Suomen rikoslaissa kielletty. Kyseisten epäilyjen laajuutta ei myöskään tiedetä tarkemmin, minkä takia Lindblom ehdottaakin aihetta tutkittavaksi.

– Tällaiset ”mutu-jutut” ovat aina ikäviä lajin, pelaajien ja katsojien kannalta. Olisi parasta, jos kaikki julkisuudessa puhuttu perustuisi tutkittuun tietoon. Se olisi varmasti SM-liigankin etu ja vähän velvollisuuskin selvittää, onko tällaista ongelmaa.

– Nythän olemme tehneet Palloliiton ja Jääkiekkoliiton pyynnöstä seksuaaliseen häirintään ja sukupuoliseen syrjintään liittyvän laajan selvityksen. Voisimme yhdessä SM-liigan kanssa miettiä, miten löytäisimme tähän tutkittua tietoa ja miettiä, miten tällaisen asian voisi ratkaista.

Yle Urheilu ei ole tavoittanut SM-liigan toimitusjohtajaa Riku Kallioniemeä kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

SM-liigaseuran kokaiiniepäily on ollut tiedossa – Pelaajayhdistys painotti syksyn seurakierroksella tukimahdollisuuksiaan

"Ei ole kyse mistään jääkiekkobuumista" – uusi, paljastunut huumeliiga teki kaupat anonyymissa verkossa ja myi kokaiinigramman 120–170 eurolla

IS: SM-liigaseura varoitti liigan johtoa pelaajiensa epäillystä kokaiinin käytöstä

NHL tutkii suomalaispelaajan osuutta Pirkanmaan kokaiinirinkiin

MTV: Suomalaisen NHL-pelaajan epäillään sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat