Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Suomalainen maantiepyöräilylahjakkuus vei MM-pronssia hyppäämällä suosikkien "joukkuekaveriksi": "Hienoin mitali omassa kokoelmassa"

Ranskassa asuva Jaakko Hänninen lähetti MM-pronssin jälkeen kehut Suomeen valmentajalleen Teppo Karhulle.

pyöräily
Jaakko Hänninen
Christof STACHE - LEHTIKUVA / AFP

21-vuotias maantiepyöräilijä Jaakko Hänninen teki perjantaina kovan tempun, kun hän nappasi alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa Itävallassa MM-pronssia. Hopeakaan ei ollut kaukana, kun belgialainen Bjorg Lambrecht oli vain pyörän mitan parempi loppukirissä 179,5 kilometrin jälkeen Itävallassa. Se ei kuitenkaan harmittanut kovinkaan paljoa pronssimitali kaulassa.

– Onhan tämä hienoin mitali omassa kokoelmassa, Hänninen sanoi.

Kisan viimeiset sata kilometriä menivät ajamalla neljä kertaa 23,8 kilometrin lenkki. Viimeisellä kierroksella alettiin pitää vauhtia. Silloin Hänninen tiesi olevansa jo mitalikamppailussa. Kisan voiton vei Sveitsin Marc Hirschi 15 sekunnin erolla Lambrechtia ja Hännistä. Hirsch repäisi voiton kahdeksan kilometriä ennen loppua alamäessä. Kisa huipentui Innsbruckin keskustaan.

– Viimeisellä kierroksella alettiin pitää vauhtia mäessä. Mäen päällä oli enää jäljellä Lambrecht, Hirschi ja minä. Lambrecht oli vahva mäessä. Hirschi tiesi kuitenkin iskiessä alamäessä, että kaupungissa on vaikea ajaa takaa. Alamäessä kannatti iskeä, Hänninen toteaa kisan ratkaisusta.

Hänninen on ollut viime aikoina vahvassa iskussa. Viime viikonloppuna Hänninen valloitti Ranskassa Tour de Gévaudan–Occitanie -kilpailun. Hännisen mukaan kunnon ajoitus on tuurista usein kiinni. Hänen mielestään ei voi sanoa, onko joku kilpailu päätähtäimessä.

Perjantain MM-starttiin Hänninen lähti yksin edustamaan Suomen värejä. Tarkoitus olikin pysyä suosikkien perässä ja lainata heidän taktiikkaa. Suurilla pyöräilymailla oli kuuden hengen joukkueet.

– Halusin olla suosikkimaiden yksi ylimääräinen joukkuekaveri. Halusin päästä mahdollisimman suurella energiansäästöllä, Hänninen kuvailee mitalin avaimia.

Hänninen on ajanut kaksi viimeistä vuotta Ranskassa. Tällä kaudella hän on edustanut Team Ecsel -seuraa. Hänninen halusi lähettää Innsbruckista terveiset suomalaisvalmentajalleen Teppo Karhulle.

– Teppo on tehnyt harjoitusohjelmia minulle. Puhumme monta kertaa viikossa puhelimessa, vaikka Teppo on Suomessa ja minä Ranskassa. Sitä kautta muokataan harjoitusohjelmaa, jotta kehosta saadaan paras mahdollinen irti, Hänninen sanoo.

Maantiepyöräilyssä henkilökohtaiset MM-mitalit ovat poikkeuksellisia suomalaisille. 16 vuotta sitten Jukka Vastaranta otti MM-hopeaa juniorisarjassa. Lotta Lepistö otti naisissa henkilökohtaisessa kisassa MM-pronssia vuonna 2016.

*Lue lisää:
*

Jaakko Hänninen toi harvinaisen maantiepyöräilyn MM-mitalin Suomeen

Pyöräilyvoitto Ranskasta, Hännisen jalat kunnossa mäkietapeilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat