Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Miten paha mestaruuskrapula vaivaa Washingtonia? Kekäläisellä painajaismainen tilanne Columbuksessa – näin käy NHL:n Metropolitan-divisioonassa

Washington ja Pittsburgh ovat tälläkin kaudella suurimmat suosikit Metropolitan-divisioonan voittajiksi.

NHL
Jarmo Kekäläinen
AOP

WASHINGTON CAPITALS

2017–18: 105 Pistettä (1. divisioonassa) – Stanley Cup-voittaja
Merkittävät tulijat: Nick Dowd (Vancouver), Juuso Ikonen (SHL)
Merkittävät lähtijät: Jay Beagle (Vancouver), Philip Grubauer
Suomalaiset: Juuso Ikonen
Arvio: Taistelee divisioonan voitosta

Tulihan se sieltä, kun vähän potki. Washingtonin huima kevät päättyi pitkään odotettuihin mestaruusjuhliin kesäkuussa Las Vegasissa. Nyt kuuma kysymys kuulukin: miten pahalla mestaruusdarralla Capitals alkavaan kauteen tulee? Kun kausi käynnistyy päänsärkylääkkeille tai rullakebabeille on tuskin tarvetta, esimerkiksi Aleksander Ovetshkinin voi hyvällä syyllä taas odottaa hätyyttelevän 50 maalin rajapyykkiä.

Aleksander Ovetshkin
Nostaako Ovetshkin jälleen mestaruuspyttyä?AOP/Rex Features

Vaikka Capitals ei mestaruutta uusisikaan, lähes muuttumattomana säilynyt joukkue on kova runkosarjaluu purtavaksi. Keskustasta löytyy Jevgeni Kuznetsovin, Nicklas Bäckströmin ja Lars Ellerin kaltaisia tekijämiehiä ja laidoilta Ovetshkinin ja Ohsien kaltaisia ratkaisijoita. Eikä peräpäässäkään ole ongelmia, kunhan ykkösvahti Braden Holtby palaa tasolleen. Valmennus on Barry Trotzin lähdön jälkeen kysymysmerkki, mutta samaan hengenvetoon on sanottava, että apuvalmentajan paikalta vastuuvalmentajaksi nostettu Todd Reirden tuntee hyvin paitsi seuran toimintatavat, myös pelaajat. Mestaruuskrapula on vain kaukainen muisto, kun Caps rynnii taas metron kärkisijoille.

Suomalaisista: Juuso Ikonen pelasi hyvän kauden Ruotsissa, mutta ei ole lähelläkään NHL-paikkaa. Kausi menee AHL:ssä.

PITTSBURGH PENGUINS

2017-18: 100 Pistettä (2.)
Merkittävät tulijat: Matt Cullen (Minnesota), Jack Johnson (Columbus)
Merkittävät lähtijät: Conor Sheary, Matt Hunwick (Buffalo)
Suomalaiset: Olli Määttä, Juuso Riikola
Arvio: Taistelee divisioonan voitosta

Pittsburghin voittamaan tottunut kova ydin etenee vääjäämättä kohti ikämiesikää, mutta sen ei saa antaa hämätä – tämä ryhmä on jälleen kerran valmis taistelemaan tosissaan Stanley Cupin voitosta. Penguinsilla on heittää kaukalon keskustaan nelikko, jossa asuu uskomaton määrä taitoa ja johtajuutta: Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Kris Letang ja Matt Murray ovat pelaajia, jotka johdattavat Pingviinit pitkälle tälläkin kaudella. Eikä tukijoukoissakaan vikaa ole. Jake Guentzel, Phil Kessel, Patrick Hörnqvist, Derrick Brassard, Bryan Rust, Carl Hagelin, Olli Määttä ja kumppanit ovat paitsi erinomaisia roolipelaajia, myös voittamaan tottuneita yksilöitä.

Pittsburgh Penguins
AOP

Kulttuuri ylipäätään Pittsburghissa on huimalla tasolla – vain paras kelpaa jokaiselle mukana olevalle valmentajasta pelaajien kautta huoltajiin. Kentällä luvassa on tuttuun tapaan vauhdikasta ja viihdyttävää suunnanmuutoslätkää. Terveenä pysyessään ja kenties jossakin vaiheessa vielä vahvistuessaan Penguins on taas tällä kaudella huima kokonaispaketti. Ja nälkäinen sellainen. Sidney Crosby tuskin haluaa hävitä Aleksander Ovetshkinille kahdesti peräkkäin.

Suomalaisista: Määttä pääsi viime kaudella usean vaikean vuoden jälkeen vihdoin lähelle omaa hyvää tasoaan. Määtän monipuolisuus tekee JYP-kasvatista joukkueelle arvokkaan pelaajan. Voi pyörittää ylivoimaa tai tappaa jäähyjä, teräväpäiseltä pelaajalta luonnistuu rooli kuin rooli. Juuso Riikola sen sijaan oli harjoitusleirin sensaatiopelaaja Pittsburghissa. Hyvin liikkuva ja rohkeasti pelannut joensuulainen on haastanut tosissaan jopa NHL-paikasta. Aloittanee upeasta harjoitusleiristä huolimatta kauden AHL:ssä.

PHILADELPHIA FLYERS

2017-18: 98 Pistettä (3.)
Merkittävät tulijat: James van Riemsdyk (Toronto)
Merkittävät lähtijät: Valtteri Filppula (NY Islanders), Petr Mrazek (Carolina), Brandon Manning (Chicago), Matt Read (Minnesota)
Suomalaiset: Jori Lehterä
Arvio: Pudotuspeleihin

Philadelphia Flyers on Metropolitan-divisioonan mielenkiintoisin joukkue. Dave Hakstolin luotsaama joukkue rynni pudotuspeleihin viime kaudella, mutta nyt odotukset ovat vieläkin korkeammalla. Etenkin hyökkäyspäässä sillä on huipputason osaamista sellaiselta leveydeltä, että punalampun pitäisi palaa tiuhaan. Flyersin riveissä on kuusi 20 maalin ja kolme 30 maalin pelaajaa sekä kolme 70 pisteen hyökkääjää. Claude Giroux ja Jakub Voracek iskivät menneellä kaudella tiskiin yhteensä huimat 187 pistettä. Torontosta veljellisen rakkauden kaupunkiin palannut James van Riemsdyk vahvistaa hyvää hyökkäyskalustoa.

Dave Hakstol
Johdaattaako Dave Hakstol Flyersin kukoistukseen?AOP/Icon Sportswire

Laadukkaan ja tiiviin hyökkäyspelaamisen käynnistävät voimat löytyvät omasta päästä, missä Ivan Provorovin ja Shayne Gostisbeheren tekeminen hivelee usein silmiä – eikä Flyersin pakistossa muutenkaan vikaa ole. Mikäli Brian Elliott maalilla pystyy pelaamaan edes lähelle tasoaan, Philadelphiassa pelataan pudotuspelikiekkoa tulevanakin keväänä.

Suomalaisista: Jori Lehterä taistelee paikastaan joukkueen pohjaketjussa. Vaikka päävalmentaja Hakstol pitää Lehterän monipuolisuudesta, tosiasia on, että Lempäälän kuvernöörin NHL-ura on mennyt alamäkeen jo tovin. Eikä Lehterän tilannetta helpota sekään, että nuorista Corban Knight, Jordan Weal ja Mikhail Vorobiev ovat pelanneet erinomaista harjoituskautta. Lehterä, 30, pelaa uransa viimeistä NHL-kautta.

COLUMBUS BLUE JACKETS

2017-18: 97 Pistettä (4.)
Merkittävät tulijat: Anthony Duclair (Chicago), Adam Glendening (Chicago), Riley Nash (Boston)
Merkittävät lähtijät: Jordan Schroeder (Chicago), Matt Calvert (Colorado), Ian Cole (Colorado), Jack Johnson (Pittsburgh), Thomas Vanek (Detroit)
Suomalaiset: Joonas Korpisalo, Markus Nutivaara, Markus Hännikäinen
Arvio: Pudotuspeleihin

Columbus Blue Jackets on noussut hienolla tavalla parin viime kauden aikana NHL-eliittiin. Toissa kaudella se keräsi 107 runkosarjapistettä ja viime kaudellakin 97. Eikä kyse ole sattumasta. Seura on paitsi varannut hyvin, tehnyt GM Jarmo Kekäläisen johdolla myös hyviä ja rohkeita pelaajakauppoja joukkuetta vahvistaakseen. Vaikka lähtökohdat kauteen ovat periaatteessa herkulliset, kiekkoväki Ohiossa ei juuri nyt pääse karkuun ahdistusta. Kyse on kahden avainpelaajan sopimustilanteista, jotka tuovat väistämättäkin häiriötekijöitä joukkueen ympärille. Kesän 2019 rajoittamattomista vapaista agenteista hyökkääjä Artemi Panarin sekä maalivahti Sergei Bobrovski ovat molemmat tällä päivämäärällä ilman sopimusta – ensin mainittu ei tiettävästi edes halua uutta. Ja nyt siis puhumme joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Mikäli yhteistä kieltä ei ala löytyä, Kekäläinen joutunee kauppaamaan pelaajista vähintään toisen. Ilmaiseksi seura ei halua pelaajia päästää kävelemään.

Artemi Panarin, Sergei Bobrovski
Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski ovat ajaneet Columbuksen vaikeaan paikkaan.AOP/Icon Sportswire

Ongelma on myös siinä, että kaksikko olisi pelaajamarkkinoilla niin sanottuja vuokrapelaajia, joten näistä ei saa kunnon hintaa. Tilanne on seuralle painajaismainen. Eikä keskustelu aiheen ympärillä tule lakkaamaan ennen kuin siihen tulee ratkaisu, häiriötekijöitä joukkueen ympärille on siis luvassa. Mikäli joukkue saa pidettyä keskittymisen olennaisessa, sillä on hyvät eväät pudotuspeleihin. Seth Jones-Zach Werenski on NHL:n paras pakkipari ja hyökkäyspäästäkin löytyy Panarinin kaltainen dynaaminen ja sähäkkä ratkaisija. Kovin leveä joukkue Columbus ei lähtökohtaisesti ole. Tai ainakaan Alexander Wennberg, Nick Foligno, Cam Atkinson ja Boone Jenner eivät voi vetää edellissesongin kaltaista ohikautta. Maalivahdit ovat hyviä, pakisto on laadukas ja hyökkäyspäästä löytyy yksi supertähti. Tällainen yhtälö tarkoittaa pudotuspelejä. Sillä ehdolla, että hässäkkä joukkueen ympärillä pysyy kurissa.

Suomalaisista: Joonas Korpisalo on Bobrovskin tilanteenkin huomioon ottaen joukkueen yksi mielenkiintoisimmista pelaajista. Columbus suojasi NHL:n lahjakkaimpiin veskareihin lukeutuvan Korpisalon aikanaan laajennusdraftissa, joten seura tietää käsissään olevan helmen. Toistaiseksi vastuu on kuitenkin ollut vähissä – toki edessä pelaa kaksinkertainen Vezina-voittaja. Nyt vastuuta pitää tulla enemmän ja se pitää pystyä kantamaan.

Markuksista Nutivaara kuuluu joukkueen parin edelliskauden sensaatiopelaajiin. Oululaisen sulava liike, terävä pelipää sekä poikkeuksellinen pelirohkeus antavat eväät uudelle tasolle nousuun. Hännikäinen sen sijaan on Columbuksessa jumissa. Päävalmentaja John Tortorella ei pidä suomalaisesta eikä vastuuta ole tälläkään kertaa todennäköisesti luvassa.

NEW JERSEY DEVILS

** 2017-18:** 97 Pistettä (5.)
Merkittävät tulijat: Eric Gryba (Edmonton), Eric Tangardi (Detroit), Kurt Gabriel (Minnesota)
Merkittävät lähtijät: Patrick Maroon (St. Louis), Michael Grabner (Arizona), John Moore (Boston), Brian Gibbons (Anaheim), Jimmy Hayes (Pittsburgh)
Suomalaiset: Sami Vatanen
Arvio: Ei pudotuspeleihin

New Jersey oli viime kauden suuri yllättäjä NHL:ssä. Pudotuspelipaikka irtosi lopulta yhden pisteen turvin ja täysin ansaitusti. Upeasti venynyt joukkue voitti yhdessä Toronton kanssa enemmän yhden maalin otteluita kuin mikään toinen joukkue.

Vaikka nuorekas Devils otti menneellä kaudella selkeästi askeleen oikeaan suuntaan, kesällä oli hiljaista. Joukkue ennemminkin heikkeni kuin vahvistui menetettyään pelaajia Patrick Maroonin, Michael Grabnerin ja John Mooren tapaan. Tämä tarkoittaa, että nuoren joukkueen olisi taas venyttävä äärimmilleen. Taylor Hall lienee MVP-keskusteluissa tälläkin kaudella, mutta millaisiin kehitysaskeliin pystyvät Miles Woodin ja Will Butcherin kaltaiset viime kauden yllättäjät?

Taylor Hall
Taylor Hall on tulevalla kaudellakin Devilsin avainpelaaja.AOP/Icon Sportswire

Tähtitulokas Nico Hischier onnistui vuosi sitten hienosti ja samaa odotetaan sveitsiläiseltä tälläkin kertaa – sama koskee terveenä kauteen pääsevää Marcus Johanssonia. Devils tulee pelaamaan tälläkin kaudella vauhdikasta ja rohkeaa suunnanmuutoslätkää, mutta keskeltä ja peräpäästä kapean joukkueen on venyttävä äärimmilleen, mikäli se mielii pudotuspeleihin.

Suomalaisista: Siirtyminen Anaheimista ja New Jerseyyn viime kaudella teki Sami Vataselle hyvää. Vatanen, joka näytti jo mukavoituneen Kalifornian auringon alla, joutui nostamaan tekemisensä kokonaan uudelle tasolle. Jyväskyläläispelaaja on tätä nykyä joukkueensa ykköspelaaja ja odotukset tulevat sen mukaan. Joka ilta on oltava ytimessä ja aidosti tekemässä eroa kahden joukkueen välille. Vatanen on rutinoitunut NHL-jyrä, mutta parempaan pitää tällä kaudella pystyä, sillä ruuvia pystyy edelleen kiristämään.

CAROLINA HURRICANES

2017-18: 83 Pistettä (6.)
Merkittävät tulijat: Douggie Hamilton (Calgary), Calvin DeHaan (NY Islanders), Michael Ferland (Calgary), Petr Mrazek (Philadelphia)
Merkittävät lähtijät: Jeff Skinner (Buffalo), Noah Hanifin (Calgary), Elias Lindholm (Calgary), Cam Ward (Chicago), Joakim Nordström (Boston)
Suomalaiset: Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Saku Mäenalanen
Arvio: Ei pudotuspeleihin

Ovet kävivät Raleighissa kesällä sellaisella tahdilla, että heikompaa hirvitti. Joka puolella hääräävä uusi omistaja Tom Dundon antoi kenkää paitsi valmentajalle ja GM:lle, myös yli puolelle tusinalle pelaajalle. Nyt GM:n postia hoitaa Don Waddell ja päävalmentajan virkaa pitkäaikainen apuvalmentaja Rod Brind'Amour. Ensin mainittu on toiminut NHL-tasolla viimeksi GM:nä kaudella 2009-10, jälkimmäinen ei päävalmentajan virassa koskaan.

Rod Brind'Amour
Seuralegenda Rod Brind'Amourilla on vaikea tilanne Carolinan peräsimessä.AOP/Rex Features

Pelaajistossa vaihtuvuus oli yhtä dramaattista. Pitkäaikaisista avainpelaajista saivat lähteä Jeff Skinner, Noah Hanifin, Elias Lindholm sekä maalivahti Cam Ward. Tulopuolella oli kaksi kovaa kalaa puolustuspäähän. Calgarysta naarattu Douggie Hamilton ja Islandersista kaapattu Calvin DeHaan nostavat Canes-pakiston uudelle tasolle. Hyökkäyspää on kuitenkin kysymysmerkki. Pelkästään Skinnerin ja Lindholmin mukana lähti vähintään 40 maalia, joten nuoroista Valentin Zykovin ja Andrei Svetshnikovin läpimurtoja odotellaan hetimiten. Suurin kysymysmerkki löytyy kuitenkin veskariosastolta, missä Scott Darling pelasi painajaismaisen kauden vuosi takaperin – suunta ei voi nähdyn jälkeen olla kuin ylöspäin. Carolinan paketti on kaikilta osin suuressa murroksessa, mikä tulee todennäköisesti näkymään myös jäällä. Ei asiaa pudotuspeleihin.

Suomalaisista: Sebastian Aho on noussut kahdessa vuodessa joukkueensa tärkeimmäksi pelaajaksi. Ahon suoritusvarmuus yhdistettynä tämän kykyyn tehdä oikeat ratkaisut kovimmassakin tempossa, tekee suomalaisesta valmentajan unelmapelaajan. Kokonaisuuden kruunaa kyky iskeä taululle kylmää tulosta.

Aho Teräväinen
AOP

Teuvo Teräväinen osoitti vihdoin menneellä kaudella kypsymisen merkkejä. Hallitsee ailahtelevaa mieltään nykyään paremmin, mikä näkyy tasaisempana suorittamisena kaukalossa. Taidosta ei koskaan kyse ollutkaan. Kunhan Teräväinen muistaa hakeutua pelin ytimeen illasta toiseen, tulos seuraa väkisinkin perässä. Saku Mäenalanen pelannee valtaosan kaudesta AHL:ssä, mutta päässee kastelemaan jalkansa jossakin vaiheessa myös NHL:n puolella.

NEW YORK ISLANDERS

2017-18: 80 Pistettä (7.)
Merkittävät tulijat: Valtteri Filppula (Philadelphia), Leo Komarov (Toronto), Matt Martin (Toronto), Tom Kunhackl (Pittsburgh), Robin Lehner (Buffalo), Jan Kovar (KHL)
Merkittävät lähtijät: John Tavares (Toronto), Jaroslav Halak (Boston), Calvin DeHaan (Carolina),
Suomalaiset: Valtteri Filppula, Leo Komarov
Arvio: Ei pudotuspeleihin

Jos jossakin lähdetään kauteen synkissä tunnelmissa, se on Brooklynissa. Supertähti John Tavaresin lähtö Torontoon veti maton kaiken toiminnan alta New Yorkissa. Etenkin, kun korvaajat olivat Valtteri Filppulaa lukuun ottamatta lähinnä hiekkapaperiosaston miehiä. Tavaresin lisäksi joukkue menetti laatupakki Calvin DeHaanin. Islandersilla on Matthew Barzalin, Jordan Eberlen, Anders Leen ja Josh Baileyn kaltaisia tuloksentekijöitä riveissään, mutta kokonaisuus on juuri nyt karmealla tasolla.

John Tavares
John Tavaresia tullaan kaipaamaan New York Islandersissa.AOP/Icon Sportswire

Leveyden lisäksi siltä puuttuu laatu pakistosta sekä veskariosastolta. Nähtäväksi jää, mitä Torontosta GM:n virkaan palkattu Lou Lamoriello saa pitkällä jänteellä aikaan, mutta tämän kauden osalta toivoa ei ole. Islanders on tehnyt viime vuosina maaleja, mutta puolustus- ja veskaripelaaminen on ollut Mestis-tasoa. Siksi Lamoriello palkkasi valmentajakseen puolustusekspertti Barry Trotzin. Alkava kausi ei tule olemaan lasten katseltavaa.

Suomalaisista: Valtteri Filppula hoitanee Islandersissa kolmossentterin virkaa, mihin on edelleen erittäin laadukas pelaaja NHL-tasolla. Filppula liikkuu edelleen hyvin ja on kaikilta osin luotettava kahden suunnan sentteri, kunhan rooli pysyy maltillisena. Leo Komarov sen sijaan tuo Islesin nelosketjuun sopivaa hiekkapaperia ja toisaalta koppiin kovaa ammattimaisuutta ja esimerkkiä.

NEW YORK RANGERS

2017-18: 77 Pistettä (8.)
Merkittävät tulijat: Adam McQuaid (Boston), Fredrik Claesson (Ottawa)
Merkittävät lähtijät: David Desharnais (KHL), Steve Kampfer (Boston)
Suomalaiset: Ville Meskanen
Arvio: Ei pudotuspeleihin

Piti tämäkin päivä nähdä – New York Rangers uudelleenrakentaa. Nähtäväksi tosin jää, kuinka kauan omistajaportaan ja GM Jeff Gortonin kantti kestää. Ainakaan menneenä kesänä se ei lähtenyt paksulla lompakolla pyytämään lempeä vapaiden agenttien markkinoilta.

Liikehdintä joukkueessa oli lähes olematonta, mikä lupaa Rangersille synkkää talvea. Hyökkäyspää on täynnä läpimurtoa kyttääviä nuoria Pavel Butshenvitsin ja Vladislav Namestnikovin tapaan. Ykkössentterin viittaa kantaa ruotsalaispelaaja Mika Zibanejad.

Henrik Lundqvist torjuu.
Henrik Lundqvistilla on lähes mahdoton tehtävä New York Rangersissa tulevalla kaudella.EPA/HELMUT FOHRINGER

On selvää, että Manhattanilla moni nuori joutuu (tai pääsee) vallitsevan tilanteen vuoksi kokoa suurempiin saappaisiin. Kausi näyttää, miten Bostonin yliopistossa kannuksensa nuorten pelaajien kanssa luonut tuore päävalmentaja David Quinn nuorten kanssa pärjää. Varmaa lienee vain se, ettei edes Henrik Lundqvist pysty pelastamaan nyt käsillä olevaa tilannetta. Itse asiassa piin kovana ammattilaisena tunnettu Lundqvist saattaa tarvita alkavalle kaudelle muutaman ylimääräisen mailan, niitä voi muutamia mennä ylärimoihin ja tolppiin. Rangersin tapauksessa kyse on tällä haavaa nuorten kehittämisestä ja hyvin varaamisesta, minkä vuoksi sen ei tarvitse tällä kaudella haaveilla pudotuspeleistä.

Suomalaisista: Ville Meskanen pelannee kauden AHL:ssä.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat