Suora

  • Parayleisurheilun MM, yhdeksäs kilpailupäivä
  • Yhdeksäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miljoonatappioista voitolle – Hiihtoliiton talouskurimus helpotti: "Kärjen takana oleviin urheilijoihin emme ole pystyneet satsaamaan niin paljon kuin olisi ehkä pitänyt"

Suomen Hiihtoliitto on tehnyt päättyneellä tilikaudella noin puoli miljoonaa euroa voittoa.

hiihto
Mika Kulmala
Mika Kulmala.AOP

Lahden MM-kisojen jälkeen suomalainen hiihto nautti mitalisateesta, mutta lajiliitolle kisoista koitui 2,8 miljoonan euron tappiot.

Vaikea taloustilanne helpottui olympiavuoden jälkeen. Toukokuussa päättyneellä tilikaudella 1.6.2017–31.5.2018 Hiihtoliitto paransi tulostaan merkittävästi ja teki voittoa 448 654 euroa.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo Yle Urheilulle, että tulos on monen pienen osan tulos. Kuluja on karsittu henkilökunnan lomautuksilla. Toisaalta kulujen karsiminen on näkynyt myös urheilijoille.

– Emme ole olleet taloudellisesti kovinkaan tiukalla kulukuurilla. Huippu-urheilussa toki haluamme aina lisää resursseja. Jos katsomme olympialaisten tuloksia, pärjäsimme näilläkin resursseilla erittäin hyvin, vaikka kiristimme vyötä muutamissa paikoissa.

– A-maajoukkueen kärjen takana oleviin urheilijoihin ja nuoriin emme ole pystyneet satsaamaan niin paljon kuin olisi ehkä pitänyt.

Lisärahoituksen hankkimisessa Hiihtoliitossa on oltu aktiivisia, ja se on näkynyt. Varainhankinnassa liitto onnistui odotettua paremmin.

Toisaalta tulokseen vaikutti myös se, että maailmancupin kisoja oli tuttu määrä. Tällä kaudella tilanne on toinen. Suomessa on aiempaa vähemmän maailmancupin kilpailuja, minkä vuoksi tulot niistä ovat pienemmät.

Toisaalta MM-kisat aiheuttavat Kulmalan mukaan enemmän kustannuksia kuin kulunut olympiavuosi.

– Meneillään oleva tilikausi on meille haasteellisempi kuin edellinen. Siksi tavoittelemme tältä tilikaudelta vain reilun 100 000 euron ylijäämää. Tämä on pakko tehdä, jotta kassa kestää talvella kuluhuipun, joka alkaa joulukuussa.

Liitto on kamppaillut talousvaikeuksien kanssa vuosien ajan. Tilanteesta kertoo se, että liiton oma pääoma on yhä tuoreessa tilinpäätöksessä kolme miljoonaa euroa tappiolla.

– On tiedossa, että oma pääoma on pitkään tappiolla. Olemme esitelleet viime vuonna suunnitelman muun muassa liittovaltuustolle. Sen mukaan menemme eteenpäin, Kulmala sanoo.

Lue myös:

Harri Olli joutui maksumieheksi – hävisi kanteensa Hiihtoliittoa vastaan

Suomen mäkihypylle tukku tärkeitä valonpilkahduksia – lisää taloustukea, valmennusapua ja tutkimusapua

Yhteislähtökilpailu palaa yhdistetyn ohjelmaan ja naiset pääsevät mukaan nuorten MM-kisoihin Lahteen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat