Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Suomalaispari hakee EM-tittelin jatkoksi maailmanmestaruutta – ”Kontrollointia voisi olla vähän vähemmän”

Pari valmistautuu MM-koitokseen kilpailemalla, sillä kisarutiini tekee terää vasta puolitoista vuotta sitten yhteistyön aloittaneille tanssijoille. Tekniikka kaksikolla on jo vahva.

tanssiurheilu
Tanssijat Jaak Vainomaa ja Tiina Tulikallio poseeraavat latinalaistanssiasuissa treenisalilla.
Ilkka Klemola, Yle

Tanssijat Jaak Vainomaa ja Tiina Tulikallio aloittivat yhteistyönsä puolitoista vuotta sitten. Parin vaihto tiivistä yhteistyötä vaativassa lajissa voi olla hankalaa, mutta Vainomaan ja Tulikallion yhteispeli on ollut helppoa alusta alkaen.

– Yhteistyö on sujunut todella hyvin. Tietenkin aina on omat haasteensa, kun aloittaa uuden parin kanssa, mutta siihen nähden kaikki on mennyt tähän asti todella hyvin, Tulikallio kertoo.

Myös aiemmin Taina Savikurjen kanssa amatöörikisoja kiertäneelle Vainomaalle muutos on ollut onnistunut. Samalla, kun hän vaihtoi tanssiparia, amatöörisarjat vaihtuivat ammattilaisuuteen.

– Kun on ollut tosi pitkä tanssiura edellisen parin kanssa, niin on se erilaista, mutta tosi hyvä. Muutos toi tosi paljon uutta. Myös se, että päätin siirtyä ammattilaiseksi, muutti varmaan omaa ajatusmaailmaani, Vainomaa pohtii.

Parin valmennus on varmoissa käsissä. Latinalaistansseissa oppia jakavat Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö. Vakiotanssien valmennuksesta vastaavat Harri ja Niina Antikainen.

Harjoitussalilla näkyy Vainomaan pitkä ura tanssijana. Hän kuuntelee Harri Antikaisen ohjeet ja toteuttaa ne välittömästi. Välillä Antikainen joutuukin huomauttamaan, että asioita voisi vähän perustella partnerille. Tiina Tulikalliolle suoraviivainen toiminta on tullut jo tutuksi.

– Hän on rauhallinen, mutta hyvin määrätietoinen. Tietää, mitä haluaa ja tietää, mitä tekee, Tulikallio kuvailee tanssipariaan.

– Selkeä, hauska. Hänen kanssaan on mahtava tehdä töitä. Asiat sujuvat helposti. Joskus välillä vähän itsepäinen, mutta minäkin olen, niin se on ihan normaalia. Mutta siis hyvä, Vainomaa vastaa Tulikallion kuvailuun.

Tanssijat Jaak Vainomaa ja Tiina Tulikallio harjoittelevat valssia.
Ilkka Klemola, Yle

Hyppy lähes tuntemattomaan ja heti Euroopan mestaruus

Tulikalliolle 10-tanssien pariin siirtyminen oli lähes hyppy tuntemattomaan. Hän oli keskittynyt yli kymmenen vuotta vain latinalaistansseihin. Vakiotanssit oli siis kaivettava esiin muistin syövereistä.

– Olihan se aika hurjaa. Kolmetoista vuotta tanssin pelkästään lattareita. Loppupeleissä se oli aika luonnollista, mikä tuntuu hullulta. Onhan niissä paljon töitä, mitä täytyy tehdä, mutta on ollut kivaa tanssia taas vakioitakin.

Vainomaa on sen sijaan tanssinut vuosia amatöörien huipulla juuri 10-tanssia. Hänelle kymppitanssi on siis se juttu.

– Siltä näyttää joo. Silloin kun päätin aloittaa ammattilaisuran, ajattelin, että se on ne lattarit. Sitten meni vähän aikaa ja tuli olo, että on pakko tanssia vakioita myös, ettei voi jättää niitä pois. Minä vaan tykkään tanssia niitä kaikkia!

Parin vahvin tanssi on kuitenkin lattaritanssi – se on se tunnelmallisin ja kenties vakiotanssimaisin.

– Sanoisin, että rumba. Joo, rumba on meillä yksi parhaista, Tulikallio sanoo.

Rumba ei kuitenkaan ole ainoa, jossa parin tanssi toimii hyvin. Heti ensimmäisissä arvokisoissaan, keväällä ammattilaisten EM-kisoissa, he nappasivat voiton.

– Koko tuo asia oli meille vähän yllätys. Kun meille sanottiin joulukuussa, että tulee kisa, niin neljä kuukautta oli aikaa valmistautua. Se oli meidän ensimmäinen edustuskisamme ammattilaisina. Emme odattaneet sieltä sitä, mutta ihan mahtavaa, että se meni näin.

Pari voitti mestaruuden ylivoimaisesti, sillä tuomaristo asetti heidät parhaiksi kaikissa kymmenessä tanssissa. Myös vakiotanssit oli siis saatu hyvin haltuun lyhyessä ajassa.

– Tuntui tosi mahtavalta. Ei voinut yhtään tietää, miten menee, eikä tiennyt yhtään etukäteen, ketä siellä on. Ei voinut edes verrata omaa tanssia mitenkään ennakkoon. Aluksi ei oikein tajunnutkaan, kun sanottiin nimi, että mitä tässä oikein tapahtuu. Vasta, kun Maamme-laulu soi, tajusi, että me taidettiin voittaa, Tulikallio muistelee kevään tapahtumia.

Tanssijat Jaak Vainomaa ja Tiina Tulikallio harjoittelevat rumbaa
Ilkka Klemola, Yle

Vahvalla tekniikalla kohti MM-parkettia

Puolentoista vuoden yhteisen tanssitaipaleen aikana kaksikolle on muodostunut hyvä käsitys vahvuuksistaan ja niistä asioista, joissa on eniten kehitettävää.

– Me olemme molemmat teknisesti tarkkoja tanssijoita ja meillä on hyvä flow yhdessä, Tulikallio sanoo.

– Ehkä ulostuonnissa on kehitettävää, koska me olemme teknisesti niin hyviä. Aina voi mennä pidemmälle ja uskaltaa tanssia enemmän auki ja esiintyä vähän enemmän. Ehkä me olemme vähän kontrolloivia. Sitä kontrollointia voisi olla vähän vähemmän, Vainomaa jatkaa.

Parin tekniikka ja esiintyminen on kovassa testissä lokakuun 13. päivänä MM-parketilla Minskissä, Valko-Venäjällä. Viime hetken valmistautumisen he tekevät kisoissa.

– Nyt me lähdemme Kiinaan maanantaina, meillä on siellä 10-kilpailu. Sieltä menemme Englantiin, missä meillä on kolme lattarikisaa. Aika tällainen kilpailupainotteinen valmistautuminen, Tulikallio sanoo.

– On hyvä saada rutiinia, varsinkin, kun saadaan se yksi 10-kisa alle. Toinen tavoite meille on International Championships –kisa Lontoossa, jossa me olimme Rising star –lattareissa viidensiä viime vuonna, sielläkin on tavoitteet korkealla. Tulee kiireinen reissu, Vainomaa täydentää.

MM-kisoissa suurin osa pareista on samoja kuin EM-parketilla. Muutamia pareja tulee lisäksi Amerikasta ja Aasiasta. Kilpailijamäärä on siis suurempi, mutta tarkkaa parimäärää Vainomaa ja Tulikallio eivät vielä tiedä.

– Me teemme sen, minkä pystymme. Kun tanssimme omalla tasollamme ja teemme parhaamme, meidän ei tarvitse huolehtia muista pareista. Huolehdimme vain siitä omasta tanssista, Tulikallio pohtii.

EM-kisojen menestys on tuonut itsevarmuutta. Parilla onkin selvä tavoite Minskiin, missä tansseja tulee parien määrästä riippuen 20–40.

– Ja toivottavasti kiitostanssi myös voitosta, Vainomaa muistuttaa.

Lue myös:

Suomalaisparille 10-tanssin EM-kultaa – "Ei voisi tuntua mahtavammalta"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat